Haberler

Kar Doğuyu Esir Aldı

Güncelleme:

Türkiye'yi etkisi altına alan kara kış Doğu'da da etkisini sürdürüyor.

Türkiye'yi etkisi altına alan karakış Doğu'da da etkisini sürdürüyor. Bölgede ulaşımda büyük sıkıntılar yaşanırken, 2 bine yakın köy yolunun merkezlerle bağlantısı hala sağlanamadı. Gecenin en düşük sıcaklığı Ardahan'da sıfırın altında 20 derece olarak ölçüldü.

Bölgeyi 3 gündür etkisi altına alan olumsuz hava koşulları, şiddetini artırarak devam ediyor. Kar yağışının aralıklarla sürdüğü Erzurum'da, Valilik Kriz Merkezi son 48 saat içerisinde Çat, Karayazı, Tekman, Karaçoban, Hınıs ilçelerine bağlı yolu kapalı köylerden 7 doğum, 1 çocuk ve 17 çeşitli hastalıkları bulunan toplam 25 kişinin, İl Sağlık Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları ekiplerinin çalışmalarıyla kurtarıldığını bildirdi. Yapılan ihbarlar sonucu 16 hasta karüstü araçlarla, 9 hasta ise köy yolunun açılması ile evlerinden alınarak en yakın sağlık kuruluşuna kaldırıldı.

7 Ocak Çarşamba günü yollarda mahsur kalan muhtelif 38 araç ile içinde bulunan 280 yolcu Karayolları, köy yollarında ise Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler tarafından kurtarıldı.

Fırtına nedeniyle çatıları uçan binalarda hasar tespit çalışmaları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce görevlendirilen 27 personel ile yapıldı. Enerji nakil hatlarında meydana gelen arızalar ARAS EDAŞ A.Ş. ekiplerinin yoğun çalışmaları giderildi. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilçe ile bağlantısı kesilen 2 bine yakın köyü yolunun ulaşıma açılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Öte yandan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetilileri hava sıcaklıklarında 4- 8 derecelik düşüş olduğunu bildirdi. Gecenin en düşük hava sıcaklığının sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 20, Kars'ta 15, Erzurum'da 14, Erzincan'da 12, Iğdır'da 9, Muş'ta 3 dereceyi buldu.

Kar kalınlıkları Erzurum'un Palandöken'de 85 ve Konaklı Kayak Merkezinde 83, Sarıkamış Cıbıl Tepe Kayak Merkezinde 56, Erzincan Ergan Kayak Merkezinde 40 santim oldu. Kent merkezlerinde kar kalınlıkları Erzincan ve Ardahan'da 24, Erzurum'da 22, Ağrı'da 20, Muş'ta 13, Kars'ta 6 ve Iğdır'da 1 santim olarak ölçüldü. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Muş'un il merkez ve Varto ilçesinde okulların bugün tatil edildi. Eğitim ve öğretime 9 Ocak günü devam edilecek.

ERZİNCAN- SİVAS KARAYOLU 3 GÜNDÜR KAPALI

Doğu'yu karayolu ile batıya bağlayan ve 3 gündür ulaşıma kapalı olan Erzincan-Sivas karayolunun Kızıldağ mevkisinde tipinin durmasının ardından, kar temizleme çalışmalarına başlandı.

Yine 3 gündür kapalı olan Erzincan -Gümüşhane karayolunda ise tipinin devam etmesi nedeniyle Karayolları ekipleri çalışma yapamıyor. Erzincan genelinde kapanan 374 köy yolunun açılması için 7 ayrı ekip 14 grayder, 6 dozer, 5 bıçaklı kamyon, 9 kepçe ve 3 kar makinesiyle çalışmalarını sürdürüyor.

KAR MOTOSİKLETİYLE ARIZAYA GİDİYORLAR

Erzincan'da etkili olan kar ve tipi 565 köyden 250'sini elektriksiz bıraktı. Kırsal alana kar motosikletiyle ulaşan Aras Edaş ekipleri arızaları gidermeye başladı. Yoğun kar ve tipi nedeniyle Erzincan genelinde enerji nakil hattındaki yaklaşık 60 demir ve tahta direk devirdi. Devrilen direkler nedeni ile Refahiye, İliç, Kemah ve Kemaliye ilçelerindeki yaklaşık 250 köye elektrik verilemedi. Aras Edaş ekipleri köy yollarının kapalı olması nedeniyle kar motosikletlerinden yararlandı. İl genelinde yaklaşık 150 personel 30 araçla yaşanan elektrik arızalarını gidermek için seferber olduklarını bildiren Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. İl Müdürü Alaattin Ateşal, program çerçevesinde köylere tek tek giderek arızaları gidermeye çaba gösterdiklerini belirtti. Ateşal, "Araçlarla gidilemeyen yerlere kar motosikleti ile gidip arızaları gidermeye çalışıyoruz" dedi.

KARS'TA KÖY YOLLARINDA TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

Kars'a 27 kilometre mesafedeki merkeze bağlı Akdere Köyünde şiddetli tipi nedeniyle kapanan yol, İl Özel İdaresi ekiplerince uzun süren çalışmalar sonucu açıldı. Şiddetli tipide, Akdere köy yolunda 1 metreyi aşkın kar nedeniyle iş makineleri güçlükle çalıştı. Kepçe ve greyder sık sık kara saplandı. Ekipler bir yandan kar temizliği yaparken, diğer yandan da kara saplanan araçları kurtardı. Ekiplerin Akdere Köy yolunda verdikleri kar ve soğukla savaş; karla mücadelede çekilen zorlukları gözler önüne serdi.

Kars'ta 75 köyün merkezlerle ulaşım bağlantısının kesik olduğunu belirten İl Özel İdaresi Merkez Ekip Şefi Güven Bayhan gece-gündüz demeden tıkanan köy yollarını açtıklarını bildirdi. Bayhan, "Hava eksi 13 derece. Şu an 19 kilometre yolumuz var. Karın kalınlığından dolayı en az 5 saate köye varabiliriz. Karla mücadelemiz devam ediyor. Kar kalınlığı bazı yerlerde 2 metreyi buluyo." diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Erzincan Erzurum Türkiye Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title