Haberler

Erzurum Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Dap Eylem Planını Açıkladı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Eylem Planını Erzurum'da açıkladı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Eylem Planını Erzurum'da açıkladı. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlenen DAP Eylem Planı tanıtım toplantısına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, bölge illerin vali ve belediye başkanları ile kamu kurum müdürleri katıldı. DAP Bölge Kalkınma İdaresinin Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerini kapsadığını anımsatan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, DAP'ın 2014- 2018 dönemini içeren Eylem Planını kamuoyuyla paylaşmak istediklerini bildirdi. Gelir düzeyi düşük bölgelerin şartlarını iyileştirerek onların ulusal kalkınma ve rekabet gücüne katkı sağlamalarını hedeflediklerini anlatan Cevdet Yılmaz DAP İdaresi bütçesinin 87,3 milyon lira olduğunu belirtti. DAP'ın bölge için 'ayakları yere basan ilk eylem planı' olduğunu savunan Yılmaz, bölgenin başta madencilik ve hayvancılık olmak üzere yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle önemli bir potansiyele sahip olduğunu anımsattı. DAP ile bölgede yaşayan nüfusun ekonomik, sosyal ve çevresel boyutuyla yaşam kalitesinin artırılmasının hedeflendiğini açıklayan Bakan Ylımaz şöyle devam etti:

İŞSİZLİK YÜZDE 5,7'YE DÜŞECEK

"DAP da öncelikler arasında gıda ve tarımda verimliliğin arıtılması, sanayi ve hizmet sektörünün güçlendirilmesi, altyapı, kentleşme ve çevresel koruma gelmektedir. Eylem planının hayata geçirilmesiyle 2013 yılında yüzde 7,7 olan işsizlik 2018'de yüzde 5,7'ye düşecektir. Toplam 126 eylemden oluşan plan için 99 kuruluşla işbirliği yaptık. Eylem Planı tarım, turizm, ulaştırma, lojistik ve ticaret alanlarında önemli potansiyele sahip olan DAP Bölgesi'nde ekonomik büyümeye, istihdam artışına ve sosyal gelişmeye vesile olacaktır. DAP Doğu Anadolu'da mevcut metropol kentleri dengeleyecek yeni merkezlerin oluşturulmasını hedefliyor. Erzurum, Erzincan, Kars ve Ardahan illerinde kış turizmi yatırımlarına devam edeceğiz. Özellikle yenilenebilir enerji kaynağı imkanı sunan baraj yapım faaliyetlerimizi devam ettirecek ve mevcut yatırımların tamamlanmasını sağlayacağız. Çocuklarımızı ve gençlerimizi madde bağımlılığını sorunundan kurtarmak ve engelleyici faaliyetlerde bulunmak üzere Erzurum, Hakkari ve Van illerinde 3 adet ÇEMATEM kuracağız. DAP Eylem Planı döneminde Doğu Anadolu Bölgemizde yer alan illerimizde yatırım programlarımız vasıtasıyla 21 milyar lira kamu yatırımı yapacağız. Gençlerimize güvenli bir gelecek, çocuklarımıza umutlu bir yarın bırakabilmek, kalkınmış bir Doğu Anadolu inşa edebilmek amacıyla hazırlamış olduğumuz DAP Eylem Planının hayırlı olmasını diliyorum."

TARIM BAKANI MEHDİ EKER : TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDE BULUNDUĞU COĞRAFYA SIĞIR DEĞİL KOYUN COĞRAFYASI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise Doğu Anadolu'da tarımsal sorunların çözümünde coğrafyanın dikkate alınması gerektiğini bildirdi. AK Parti döneminde tarım ve hayvancılığın stratretik bir sektör olarak ele alındığını vurgulayan Bakan Eker, şunları söyledi: "Türkiye'de tarım içinde hayvancılığa verilen destek payı yüzde 4'tü. Yani hayvancılığı dikkate almayan bir yaklaşım vardı. Biz göreve gelince hayvancılığın destek payını yüzde 30'a çıkardık. Stratejik değişim ve yaklaşım bu işte. Türkiye'nin üzerinde bulunduğu coğrafya sığır değil koyun coğrafyası. Bunu coğrafya söylüyor ben söylemiyorum. Anadoluda boşuna demiyorlar 'Buğday ile koyun gerisi oyun'. 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde koyun ve keçiyi destekleme kapsamına alınmamıştı. Bu hikmetten uzaklaşmak, kendinden kaçmaktır. Kendi değerlerinien farkında olmamaktır. İkinci stratejik yaklaşım alanını biz burada ortaya koyduk. 2006'da koyun ve keçiyi destekleme kapsamına biz aldık. Koyun ve keçi varlığı yukarı doğru tırmanışa geçti. 2014 yılının rakamıyla 42 milyona yükseldi. Ahır ve ağıl yapımına ylüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Hayvancıların içinde sağlıklı yaşacağı ahır ve ağıl yapın, getirin projeyi paranın yüzde 50'sini hibe verelim. Yüzde 50, kardeş payı. Hem anasına hem danasına hepsine destek veriyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Cevdet Yılmaz Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title