Haberler

Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği, Anlattığı Fıkraya Tepki Gösterdi

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un, İzmir'de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) tarafından düzenlenen 'Basın ödülleri 2007' töreninde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle anlattığı fıkra, Erzurum'da büyük tepki topladı. Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği (ER- KADIN) Yönetim Kurulu Başkanı Zekiye Çomaklı, Erzurum kadınını küçük düşüren fıkra yüzünden Bakan Coşkun'un istifa etmesini istedi.

ER- KADIN Yönetim Kurulu Başkanı Zekiye Çomaklı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un dün İzmir'de anlattığı fıkrayı kınadıklarını açıkladı. Zekiye Çomaklı, ''Bakan Coşkun, hem sözünü bilmeyen, hem de bölücü bir bakan olarak, Türk siyasi tarihine geçmiştir'' dedi. Çomaklı şöyle devam etti:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında çok önemli bir yeri olan, Cumhuriyet'in hem kilidi hem anahtarı konumundaki Erzurum'da tarihin hiçbir döneminde, ne mayına, ne mayın tarlasına, ne küçük görülen bir kadın grubuna ne de kadınını küçük gören dadaşlara rastlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanı olarak Erzurum'da mayına basarak kaç asker ya da sivil şehit olmuş bunu bize söylemelidir. Bu sözünün nereye varacağını bilmeden yaptığı konuşma ile yalnızca Erzurum kadınını değil, kadını erkeği ile tüm Türk halkını rencide etmiştir. Milli kahramanı kadın olan tek il olma sıfatını Erzurum taşımaktadır. Nene Hatun'un, Kara Fatma'nın, Ane Hatun'un torunlarına kısacası Erzurum kadınına layık gördüğü bu tanımlama tahmin ediyorum ki bakanın karısına gösterdiği özenin de bir anlatımıdır. Bakan, kadınına vermediği değeri anlatmak isterken yaptığı bu bölücü gaf sebebiyle derhal Erzurumlu'dan ve Türk kadınından basın karşısında özür dilemeli ve edebiyle istifa etmelidir. Ayrıca, Yaman Törüner diye birisi de Erzurum'a yönelik bir takım manasız şeyler yazmış. Onu kaale almıyor ve kınamayı bile lüks görüyorum.''

BAKANIN FIKRASI

Aslen Erzincan'ın Kemaliye İlçesi'nden olan Bakan Ali Çoşkun, İzmir'deki törende buz gibi havanın esmesine yol açan şu fıkrayı anlatmıştı:

''Yabancı bir grup Erzurum'a gitmiş. Burada erkeklerin kadınlara verdiği değeri görünce çok şaşırmış. Anadolu'nun birçok yerinde kadınlar bağda, bahçede, tarlada ellerinde kazma, küreklerle gezerken, erkekler de ağızlarında sigara tütürüyorlarmış. ancak Erzurum'da bunun tam tersi görüntüler varmış. Kadınlar önde yürürken, erkekler kazma küreği sırtlanmış arkadan geliyorlarmış. Yabancı grup, Erzurumlu ağalara bunun nedenini sormuş. Ağalar; 'PKK mayın döşemiş de kadınları o yüzden öne sürüyorlar' yanıtını vermiş.''

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title