Haberler

Erzurum Dağcılar Törene Gitti, Çadırları Kar Altında Kaldı

Dağcılar törene gitti, çadırları kar altında kaldı Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanlığının kış eğitim kampına katılan 127 dağcı, Gümüşhane'nin Torul İlçesi sınırlarındaki Zigana Dağı'nda 25 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybeden 10 dağcı için düzenlenen törene gidip döndüklerinde, kar ve tipinin çadırlarını örttüğünü gördü.

Dağcılar törene gitti, çadırları kar altında kaldı

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanlığının kış eğitim kampına katılan 127 dağcı, Gümüşhane'nin Torul İlçesi sınırlarındaki Zigana Dağı'nda 25 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybeden 10 dağcı için düzenlenen törene gidip döndüklerinde, kar ve tipinin çadırlarını örttüğünü gördü. Dağcılar, yaklaşık 3 metre yüksekliğe ulaşan karın altında kalan çadırları kazma kürekle kazarak ortaya çıkardı.

Gümüşhane Valiliği,Torul Kaymakamlığı ve Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğünün destekleri ile TDF'nin düzenlediği kış eğitim kampına katılan 29'u kadın 127 dağcı, 23 Ocak günü Zigana Dağı'ndaki Gümüşkayak Tesisleri'nin önüne çadır kurdu. Kampa katılan dağcılar, 24 Ocak sabahı, Zigana Dağı'nda 7 yıl önce çığ düşmesi sonucu hayatını kaybeden 10 dağcı için Zigana Anıtı önündeki düzenlenen törene katıldı.

Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, TDF Başkanı Alaattin Karaca ile çığda hayatını kaybeden dağcıların yakınlarının katıldığı törende hazır bulunan dağcılardan bazıları, 3 saat sonra kamp yerine döndüklerinde çadırlarını bulamadı. Kar yağışı ve tipi nedeniyle yaklaşık 3 metre kalınlığında karla kaplanan bölgede önce yer tespiti yapan dağcılar, daha sonra kazma- küreklerle çadırların etrafını açtı.

Zigana'daki kış temel eğitim kampının 7 gün süreceğini belirten TDF Başkanı Alaattin Karaca, dağlarda çekici, cazip güzelliklerin yanı sıra sürpriz ve risklerin de bulunduğunu bildirdi. Sürpriz ve risklerin üstesinden gelebilmek için eğitim almak gerektiğine dikkati çeken Karaca, şunları söyledi:

"24 Ocak günü saat 09.00'da Zigana anıtına yürüyerek gittik ve oradaki törene katıldıktan sonra yine yürüyerek döndük. Saat 12.00 sıralarında yani 3 saat sonra kamp yerine ulaştık. Kar ve tipi nedeniyle karın kalınlığı 3 metreyi bulmuştu. Bazı çadırlar kar altında kalmıştı. Karın ağırlığı nedeniyle bazı çadırların direkleri çökmüştü. Bazı çadırlar karda kaybolmuştu. Dağcı kardeşlerimiz çadırların üzerindeki ve etrafındaki karı temizlediler. Olumsuz hava koşullarında kış eğitim kampımız sürecek. Kamp bitiminde dağcılar sınavdan geçecek."

FOTOĞRAFLI

Kadir SABUNCUOĞLU/ERZURUM, (DHA)-

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Türkiye Dağcılık Federasyonu Gümüşhane Valiliği Torul Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title