Haberler

Erzurum'da Güneş Enerji Santrali Kurdu

Erkal Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ergüney, 1 milyon euroluk yatırımla Erzurum'a güneş eneji santrali kurdu. Dağ başına güneş enerjisinden elektrik elde etmek için 4 bin paneli yerleştiren ve elde ettiği enerjiyi TEDAŞ'a satmaya başlayan Zafer Ergüney, ilkbaharla birlikte 4 bin panellik ikinci üniteyi de kuracağını açıkladı. Yüzde 60'ı dışa bağlı ülkenin enerji sektörüne 2 megavatlık katkıda bulunmayı vatandaşlık görevi saydığını belirten Ergüney, "Son günlerde Rusya ile olan kriz dikkate alındığında doğalgaza bağımlılığımız bir miktar daha azalacak. Ruslar'a inat, hem Doğu'da örnek bir yatırımın öncüsü olduk, hem de Türkiye'nin ekonomisine ciddi bir katkı sağlamak için yola çıktık. 6-7 yıl içinde yatırımı amorti etmiş olacağız" dedi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde enerji yatırımında öncülük yapan, aynı zamanda Erzurum Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı'nı sürdüren Zafer Ergüney, 2002'de Almanya'ya yaptığı bir gezi sırasında güneş enerji sistemiyle ilgilenmeye başladı. Yaklaşık 30 yıldan bu yana enerji sektörünün içinde olan Ergüney, 2010 yılında Türkiye'de hukuki olarak güneş enerjisinden elektrik üretme sisteminin önü açılınca Erzurum'da projeyi uygulamak istedi. Adnan Menderes Caddesi'ndeki işyerinin çatısına panel yerleştiren ve beklentilerin üzerinde elektrik üreten Ergüney, geçtiğimiz yaz mevsiminde Erzurum- Kars karayolu kenarındaki Pasinler'in Çöğender Mahallesinde, tarıma uygun olmayan araziyi 30 yıllığına kiraladı. Hazırladıkları projeyi Ankara'ya götürdüklerini ve 1 yıllık mücadele sonucunda projenin onaylandığını, 1+1 megevatlık tesisin yapımına başladıklarına işaret eden Zafer Ergüney, şunları söyledi:

"HAM MADDESİ BEDAVA, ALICISI HAZIR"

"Dağ başındaki araziyi kayalardan temizledik, koruma altına aldık. Ardından 4 bin panel yerleştirdik ve 1 megavatlık yatırımı tamamlayarak sisteme verdik. İkinci megavatın kurulmasına ilkbahar mevsiminde başlayacağız ve 4 bin panel daha yerleştireceğiz. Türkiye'nin elektirk üretiminin yüzde 60'ı ithala dayalı. Doğalgaz, kömür, fuel-oilden üretiliyor. Son günlerde Rusya ile olan kriz dikkate alındığında doğalgaza bağımlılığımız bir miktar daha azalacak. Ruslara inat, hem Doğu'da örnek bir yatırımın öncüsü olduk, hem de Türkiye'nin ekonomisine ciddi bir katkı sağlamak için yola çıktık. Ham maddesi güneş, bedava Allah vergisi. Alıcısı olan devlet, direğini kapının önüne dikmiş. Yani müşteri hazır. Veriler çok iyi. Her taraf taşlık ve kar kalınlığı 1 metreye yakın. Güneş ışınlarının karda yansıması üretimi, maksimum seviyeye çıkarmaktadır. Şimdiye kadar külfet olarak görülen kar elektrik üretimine katkı sağlıyor ve nimete dönüşüyor. Tesisi kuran bir işadamı olarak güneş enerjisi sisteminin verimli olduğunu söylüyorum. Denenmiş ve başarıya ulaşmış bir proje. Ortalama 1 megavat yatırım maliyeti 1 milyon Euro. Bizimki 2 megavatlık bir proje, 2 milyon Euroya mal olacak. 6-7 yıl içinde yatırımı amorti etmiş olacağız."

"YATIRIMCILARLA BİLGİ VE DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ"

Erzurum'un güneşli gün sayısının çok fazla olduğunu, kar yağışının da kış mevsiminde  üretime katkı sağladığını anlatan Zafer Ergüney, panellerde üretilen elektriği yeraltı kabloları ile birkaç metre ötedeki elektrik direği ile ulusal sisteme sattıklarını bildirdi. Özellikle Doğu Anadolu ve Erzurum'da tarım yapılmayan alanların fazla olduğunu hatırlatan Ergüney, şöyle devam etti:

"Ssektörün içinde olduğumuz için denemek istedik. Şimdi  işadamlarına çıkıp rahatlıkla göğsümüz gere gere; Buyrun gelin, biz bu projede başarılı olduk. Siz de buyrun yatırım yapın, demek istiyorum. Neşeli, sevinçli, ümitliyiz. Bölgemizi güneş panelleri ile donatmak için her şey uygun. Hedefimiz 20 megavatlık projeyle yatırıma devam etmek. Hem iyi kazanmak he de ülke ekonomisine katkı bulunmak isteyen tüm yatırımcılarla deneyimlerimizi ve projelerimizi paylaşmaya hazırız."

Güneş enerji sistemini kurulmasında görev yapan Proje koordinatörü Elektirk Mühendisi Miraç Yılmaz ise, "4 bin adet 250 watlık güneş paneli kullandık. Yılda 15 bin megawat saatlik elektrik üreteceğimizi hesaplıyoruz. Üretimde yüzde 10-15 fazlalığı yakaladık. Yılda şu anki dolar kurundan 500- 550 bin TL kazanacağımızı hedefledik" dedi.

- Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Doğu Anadolu Bölgesi Türkiye Erzurum Rusya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Cübbeli'den İsmailağa Cemaati'ne yanıt: Tarikat Hasan Efendi'nin tarikatı değildir ki beni ihraç etsin

Cübbeli'den İsmailağa Cemaati'ne yanıt: Tarikat Hasan Efendi'nin tarikatı değildir ki beni ihraç etsin

Yıldız Tilbe emekli oldu! Alacağı maaşı da hiç beğenmedi

Yıldız Tilbe emekli oldu! Alacağı maaşı da hiç beğenmedi

ABD'li heyet Türkiye'ye geliyor! F-16'lar, terörle mücadele ve ABD'nin YPG desteği görüşülecek

ABD'li heyet Türkiye'ye geliyor! F-16'lar, terörle mücadele ve ABD'nin YPG desteği görüşülecek

YSK duyurdu: 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesi durumunda yeni seçimler 2 Haziran Pazar günü yapılacak

YSK duyurdu: 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesi durumunda yeni seçimler 2 Haziran Pazar günü yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi

Çakarları sökülen muhtar adayı sessizliğini bozdu: Bizi yıpratmaya kalktılar

Çakarları sökülen muhtar adayı sessizliğini bozdu: Bizi yıpratmaya kalktılar

title