Haberler

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nden Hâfız Faruk Kaleli'ye Vefa

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, ŞEHİRDER’le ortaklaşa düzenlediği programla, ölümünün 68.yıldönümünde, Erzurum türkülerinin kaynak kişisi olup adeta unutulmaya terk edilen Hâfız Faruk Kaleli’ye vefa gecesi düzenliyor.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, ŞEHİRDER'le ortaklaşa düzenlediği programla, ölümünün 68.yıldönümünde, Erzurum türkülerinin kaynak kişisi olup adeta unutulmaya terk edilen Hafız Faruk Kaleli'ye vefa gecesi düzenliyor.

Yıldız, Pasinli Güzel, Yemen Türküsü, Billur Piyale, Yayla Türküsü, Yandı Canım Tende Ey Ruh-i Revanım Bir Su Ver, Ey Gönül İçmek Dilersen Cam-ı Cem, Erzurum Çarşı Pazar (Sarı Gelin) gibi birçok Erzurum türküsünü TRT repertuarına kazandıran ve 22 Kasım 1947'de vefat eden Hafız Faruk Kaleli, ilk defa böylesine büyük bir programda anılmış ve yeni nesillere tanıtılmış olacak.

Erzurum'da muallimlik yaptığı zamanlarda Faruk Kaleli'yle tanışan Türk edebiyatının güçlü ismi Ahmet Hamdi Tanpınar, Beş Şehir adlı eserinde Kaleli hakkında şu çok önemli tespitleri yapmıştır:

"Erzurum'da öteden beri devam eden bu iki başlı musiki geleneğinin son varisi şimdi erken ölümüne yandığımız Faruk Kaleli idi. Bu süzme insan o kadar bu musiki ile hemhal yaşamıştı ki, halim yüzü Hüseyniden henüz kanatlanmış bir nağmeye benzerdi. Şimdi ara sıra radyoda onun repertuarından bir türküye tesadüf ettiğim zaman 1924 yazında bu havaları dinlediğim günleri büsbütün başka bir hasretle hatırlıyorum. Yine onun söyledikleri arasında Bursalı İsmail Hakkı'nın bir Celvet nefesi vardı ki, hem güftesi, hem bestesi ile unutulmaması lazım gelen eserler arasındadır.

……

Hasankale ılıcasında kubbeyi tepesinden atacak kadar gür sesiyle besteler okuyan bu coşkun adamın tekke şiirinin tarihinde bir yeri olması lazımdır."

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği ile ortaklaşa yapacağı programda Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nesrin Feyzioğlu "Faruk Kaleli'nin Sanatı ve Şahsiyeti" konulu bir konuşma yaptıktan sonra Erzurumlu usta ses sanatçısı Mehmet Çalmaşur ve korosu Hafız Faruk Kaleli'nin kaynak kişisi olduğu türküleri seslendirecek. Program 23 Kasım Pazartesi saat 18.30'da Yenişehir'deki EBB Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. "Hafız Faruk Kaleli'ye Vefa Gecesi"ne Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen tüm halkımızı davet etti. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erzurum Yemen Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle! Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu? Merkez Bankası'ndan yeni karar 26 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 26 Nisan burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 25 Nisan günün maçları nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title