Haberler

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden Kazakistanlı Yazar Suleymanov'a Fahri Doktora

Atatürk Üniversitesi'nden Kazakistanlı yazar Suleymanov'a fahri doktoraAtatürk Üniversitesi tarafından Kazakistanlı yazar ve diplomat Olcas Suleymanov'a fahri doktora diploması verildi.

Atatürk Üniversitesi'nden Kazakistanlı yazar Suleymanov'a fahri doktora

Atatürk Üniversitesi tarafından Kazakistanlı yazar ve diplomat Olcas Suleymanov'a fahri doktora diploması verildi.

Kazakistan Yazarlar Birliği Onursal Başkanlığı, büyükelçilik ve UNESCO Daimi Temsilciliği görevlerinde bulunan 80 yaşındaki Olcas Suleymanov'a, Atatürk Üniversitesi

tarafından Türk kültürüne yaptığı çok yönlü hizmetlerden dolayı, Türkoloji dalında fahri doktorluk ünvanı verildi. Olcas Suleymanov, Atatürk Üniversitesi Kültür merkezinde düzenlenen törende, diplomasını Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'ın elinden aldı. Törene, Vali Ahmet Altıparmak, Kazakistan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, fakülte dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kazakistan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, törende yaptığı konuşmada, "Olcas ağabeyimiz tüm dünyaca tanınan, büyük şair, devlet adamı, pırlanta gibi her tarafı parlayan insan. Olcas Suleymanov Kazakistan'ın egemenliğinde, kuruluşunda, devlet olmasında çok büyük emek sarf etmiştir. Sadece şair değil büyük bir devlet adamıdır. Sovyet zamanlarında Türk tarihi, Türk dilleri ve bunların Rus diline etkisini yazıp kitaplaştırarak bu konuyu ilk ele alan Olcas Suleymanov'dur. Sadece şair değil, Türkolog, araştırmacı ve incelemecidir. Olcas abimiz aynı zamanda bir kültür elçisi. Uzun yıllar Roma ve Paris gibi önemli şehirlerde büyükelçi olarak çalıştı. Çok yönlü kişiliğiyle örnek alınması gereken bir bilim adamıdır? dedi.

Olcas Suleymanov ise Türkçe olarak yaptığı konuşmada "Kazakistan ellerinden sizlere selam getirdim. Türk halkını çok seviyorum" dedi.

İlk defa geldiği Erzurum'u serin havası, karlı dağlarıyla çok beğendiğini belirten Suleymanov, Almatı şehrine benzediği için Erzurum halkını kendisine yakın bulduğunu söyledi. Suleymanov 'Böyle temiz havalarda ancak temiz ruhlar ve temiz insanlar doğar. Bugün bizler üniversiteyi gezdik ve gerçekten de büyük çalışmalara şahit olduk. Ayrıca üniversitenin büyük kütüphanesini de ziyaret etmiş olduk. Dünyanın birçok üniversitesinde kütüphaneleri gördüm. Fakat bu kadar yoğun bir şekilde kütüphaneyi ziyaret eden ve omuz omuza kitap okuyan bir kitle hiçbir yerde görmedim. Bir yazar olarak kitap okuyan gençleri gördüğümde çok mutlu oluyorum" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Atatürk Üniversitesi Hikmet Koçak Kazakistan Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title