Haberler

Erzurum'a Gelen 40 Kız Öğrenci Nene Hatun'u Ziyaret Etti

Güncelleme:

Konya'dan Erzurum'a gelen 40 kız öğrenci, Nene Hatun'un mezarı başında Kuran okuyarak dua etti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 'Şehirler ve Kültürler Projesi' kapsamında 40 kız öğrenci, 25 Ağustos'ta Konya'dan Erzurum'a geldi. Lise ve üniversitede eğitim öğretim gören kızlar Türkiye İmam Hatipler Vakfı (TİMAV) yönetim kurulu üyesi emekli öğretmen Mehmet Erdoğdu başkanlığında tabyalara götürüldü. Kızlar 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında kanlı çatışmalara sahne olan Aziziye ve Mecide tabyalarını gezdiler. Aziziye tabyasında Nene Hatun'un mezarı başında dua eden kızlara Mehmet Erdoğdu şu öğütleri verdi:

"Nene Hatun sizler için, gelecek nesiller için canını verdi. O ruh ve mücadeleye sizler de sahip olacaksınız ki Nene Hatun'un mirasına sahip çıkasınız. Bu ruhun her zaman sizlerde olması gerekiyor. Onların verdiği mücadele sadece toprak parçası için değildi. Burada yaşayan insanların sahip olduğu manevi değerler için savaşıldı. Onlar biliyorlardı yaşamayacaklarını. Nene Hatun,  verdiği mücadelenin meyvesini görememiş. Umarım buradan döndükten sonra Nene Hatun gibi bir kadın olma aklınızda kalır."

Erzurum'un Kurtuluş Savaşı'nda çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Mehmet Erdoğdu, vatan toprağının her köşesinde şehit kanı olduğunu bildirdi. Erdoğdu "Çocuklarımızı bu toprakların çok ucuz ele geçirilmediğini, belli bedeller ödenerek alındığını göstermek amacıyla Erzurum'a getirdik. Selçuklu ve Osmanlı eserleriyle dolu Erzurum'un her tarafı tarih kokuyor. 93 Harbinde Nene Hatunların verdiği mücadele göğsümüzü kabartıyorı. Çocuklarımızın bu toprakların kıymetini bilmesi gerek" diye konuştu.

Geziye katılan Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Fatma Zehra Paköz, Erzurum'da gezdikleriTabyaları olağanüstü bulduklarını ve bizi derinden etkilendiklerini anlatırken, "Şehitlerin topraklarında atalarımızı ve geçmişimizi yad ettik" dedi. İngilizce öğretmeni Mervenur Aktaş ise, "Nene Hatun'un mücadele ruhunu burada yaşamaya, tüm kalbimizle hissetmeye geldik. Tabyalarda verilen mücadeleyi bir kez daha çok iyi anladım. Herkesin gelip görmesi gereken bir yer" diye konuştu. - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Erdoğdu Nene Hatun Erzurum Politika Güncel Haberler

title