Haberler

Erzincan'da 75 Yıl Önce Depremde Ölenler Anıldı

Erzincan'da 1939 yılında meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden 32 bin 962 kişi düzenlenen programla anıldı.

Erzincan'da 1939 yılında meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden 32 bin 962 kişi düzenlenen programla anıldı. Hayatını kaybedenlere duaların edildiği anma programında Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ve Vali Süleyman Kahraman Erzincan'ın yaşadığı depremlerden gerekli dersi çıkarttığını söyledi.

75 yıl önce 32 bin 962 kişinin hayatını kaybettiği dünyanın en büyük depremlerinden birini yaşayan Erzincan'da hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi. Terzibaba Mezarlığı'nda düzenlenen anma programına Vali Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Ak Partili Cemalettin Başsoy, kurum ve kuruluş müdürleri ile bazı vatandaşlar katıldı. Kuran okunması ile başlayan programda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, 1939 depreminde gece saat 02.00 sıralarında 7.9 büyüklüğündeki depremle birlikte şehrin tamamen yerle bir olduğunu anımsatarak, "Askeri kışla, hapishane de dahil 300 kilometre çapında hissedilen ve tesirli olan bir deprem oldu. Biz 1992 yılında da bir deprem yaşadık. Ama 39 depreminden biraz ders almıştık. 1992 yılında binalarımız daha sağlamdı. Can kaybımız 650 civarında idi. Fakat 39 depreminde binalarımızın dayanıksız olması nedeni ile 40 bine yakın insanımız hayatını kaybetti. 1939 depremi dünyanın en büyük depremlerinden biri olarak tarihe geçen bir depremdir. Biz ders çıkaramadık. Daha sonra çok çeşitli depremler oldu. Afyon Dinar'da, Varto'da, Van'da, 99'da Kocaeli'de hep yerle bir oldu. Ama Erzincan ders çıkardı. 1939 depreminden sonra şehirden gidenler geri gelmedi ama kalanlar dizlerinin üstünde yeniden doğruldu ve Erzincan'ı yeniden inşa ettiler. 1992 depremine gelen kadar Erzincan yüzde 75 oranında depreme dayanıklı hale geldi. Bizim şehrimiz diğer şehirlere oranla depreme her yönden hazırlıklı bir şehirdir" diye konuştu.

Vali Süleyman Kahraman ise 33 bin şehidin 1939 yılında Hakkın rahmetine kavuştuğunu ifade ederek, "Acıyla anıyoruz. Bu bir kaderdi. Bundan daha önceleri ders çıkarmış olsaydık, 1939 yılında 33 bin şehidimiz olmayacaktı. Toplam olarak 8 depremde Erzincan'ımız 135 bin şehit vermiştir. Bundan sonra Erzincan üzerine düşen görevini yerine getirdi. Depremden ders çıkarttı ve depreme hazırlıklı bir şehir haline geldi" dedi.

Konuşmaların ardından depremde hayatını kaybedenler için İl Müftüsü Yavuz Karabayır tarafından dua edildi. Program deprem şehitliğine karanfil bırakıldı. - Erzincan

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cemalettin Başsoy Süleyman Kahraman Erzincan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir?
title