Haberler

Erzin'de Narenciye Hasadı Öncesi Üreticiler Bilgilendirildi

Hatay’ın Erzin ilçesinde narenciye üreticileri hasat öncesi ağaçların budanması, gübrelenmesi, sulanması ve pazarlanması konularında tarım danışmanları tarafından düzenlenen panelde bilgilendirildi.

Hatay'ın Erzin ilçesinde narenciye üreticileri hasat öncesi ağaçların budanması, gübrelenmesi, sulanması ve pazarlanması konularında tarım danışmanları tarafından düzenlenen panelde bilgilendirildi.

Tarım danışmanı Tayfun Karaman, Teksin Ekiz ve İlyas Özay organizasyonu ile Yeni Mahallede bulunan Erzin Belediyesi'ne ait Aile Çay Bahçesinde düzenlenen panele konuşmacı olarak Toplum Sağlığından Dr. Gülçin Aköz ve Adem Çevik, Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Mikail Örnek'in yanı sıra narenciye üreticileri katıldı.

Tarımda hijyen konularına değinen Sağlık Memuru Adem Çevik; hijyenin sağlıklı olabilmesi için temiz su, sağlıklı temizlik maddesi ve temiz çevrenin şart olduğunu, yanı sıra narenciye bahçelerinde kişisel bakım için bir alt yapı oluşturulması gerektiğini anlattı.

Zirai ilaçlamalarda zehirlenmelere karşı mutlaka maske kullanılması gerektiğini belirten Dr. Gülçin Aköz ise "İlaçlama esnasında bir kişi ağız yolu ile zehirlenmişse mutlaka bol su ile ağzını çalkalamalı. Eğer zehirlenme ciddi boyutlardaysa ilaç kutusuyla birlikle en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir" dedi.

Herhangi bir meyve ağacının yetiştirilmesinde gerek damlama su sistemleri gerekse salma su sistemleri çok önemlidir diyen Ziraat Mühendisi Mikail Örnek de, "Damlamada suyun tazyiki, ilacın niteliği ve zamanlamasına çok dikkat etmeliyiz. Ürünün üzerinde zararlı görüldükten sonra, ilaçlamanın ehil kişiler tarafından yapılması gerek. Sağlıklı yapılan ilaçlama ve bunun yanında sulama ve budama ürünün hem kalitesini artırır hem de pazarlamada zorluk çekilmez" ifadelerini kullandı.

Zamansız yapılan budamanın meyve verimini düşüreceğini vurgulayan Örnek şöyle devam etti;

"Budama, Kasım ayı sonu ve Aralık ayı içerisinde yapılmalı. Ocak ayı içerisinde yapılan budama meyve ağacına verilecek en büyük zarardır. Bu ayda meyve yapmaya hazırlanan ağaç budandığı takdirde meyvesi de budanmış olur." - HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adem Çevik Karaman Erzin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title