Haberler

Erü'lü Bilim İnsanı Mikroorganizma Tanımlama Kiti Buldu

ERÜ'lü bilim insanı mikroorganizma tanımlama kiti bulduKAYSERİ - Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülal Kesmen 'yeni nesil mikroorganizma tanımlama kiti' buldu.

ERÜ'lü bilim insanı mikroorganizma tanımlama kiti buldu

KAYSERİ - Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülal Kesmen 'yeni nesil mikroorganizma tanımlama kiti' buldu.

2 yıldan bu yana 8 kişi ile sürdürdükleri çalışmaya dair bilgi veren Doç. Dr. Zülal Kesmen, halihazırda mayalar için optimize ettikleri mikroorganizma kiti ile gıdada mayalanmayı sağlayan mikroorganizmaları tür, cins gibi faktörler açısından tanımlayabileceklerini, böylece ürünlerle ilgili tedbir alınmasını sağlayacaklarını; böylece ürünün raf ömrünün uzatılabileceğini ifade etti.

Zaman ve maliyetten tasarruf sağlıyor

Bir sonraki aşamada sistemi, laktik asit bakterileri için geliştireceklerini belirten Doç. Dr. Zülal Kesmen, sistemin avantajlarına dair şunları söyledi:

"Mevcut yöntemler olmakla beraber, bunlar uzun zaman alan ve maliyeti yüksek yöntemler. Bizim geliştirdiğimiz yöntem aynı anda 8 farklı DNA bölgesini eş zamanlı olarak tanımlayıp, yine kendi geliştirdiğimiz veri bankasıyla karşılaştırıp, tek basamaklı tanımlama yapan bir sistem. Toplam tanımlama süremiz 4 saati geçmiyor ve doğruluğu yüksek bir tanımlama sistemi. Dolayısıyla daha fazla sayıda numunenin kısa sürede çalışılmasına imkan sağlayan bir sistem ve maliyeti de düşürüyor."

'En iyi uluslararası patent' ödülü aldı

Çalışmalarını Erciyes Teknoloji Transfer Ofisinin destekleri ile yaptıklarını kaydeden Doç. Dr. Zülal Kesmen, patent başvurusu yaptıkları sistemin, İstanbul Buluş Fuarı'nda da 'en iyi uluslararası patent' ödülünü aldıklarını sözlerine ekledi.

Mikroorganizma nedir?

Gözle görülemeyen ancak mikroskopla görülen organizmalardır. Bakteriler, mantarlar, mikroskobik bitkiler, planktonlar, mikroskobik bitkiler, bazı virüsler gibi çok sayıda çeşidi vardır. Hem geleneksel hem de genetik gıda hazırlama yöntemlerinde mikroorganizmalardan yararlanılır. Örneğin, yoğurdun, ekmeğin, biranın, sirkenin, şarabın mayalanma işlemleri ya da küflenmeleri mikroorganizmalara bağlı olarak gelişir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Genel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title