Haberler

ERÜ'de 'Tıbbi Müdahalelerde Hukuki Sorumlulular' Paneli

Güncelleme:

– Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi'nce düzenlenen panelde konuşan, Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, "Son yıllarda, hukuki sorunlarla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Hekim arkadaşlarımızda iş yoğunluğu, yorgunluk, dikkatsizlik, eğitim ve beceri noksanlığından dolayı, cezai müeyyidelerinin düşük olacağı yönünde yanlış bir algı var" dedi.

ERÜ Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Başhekimlik Toplantı Salonu'nda düzenlenen, 'Tıbbi Müdahalelerden Doğan Hukuki Sorumluluklar' konulu panele, Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, Hukuk Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Doğan, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Birtek, öğretim üyeleri ve tıp fakültesi öğrencileri katıldı. Panelin, kısmen de olsa, hekimlerin bilgi sahibi olması ve sorunları çözme konusunda faydalı olacağını ifade eden Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Doğru, "Son yıllarda artan hukuki sorunlarla uğraşmak gibi veya hukuki sorunlarla karşı karşıya kalmak gibi, bazı problemler yaşıyoruz. Bu sorunlar, bazı branşlarda tabi daha yüksek ve bazılarında daha düşük olmakta. Bu sorunları yaşarken esas itibariyle, benim gördüğüm özellikle kıdemsiz hekim arkadaşlarımızda, iş yoğunluğu, yorgunluk, dikkatsizlik, eğitim ve beceri noksanlığı gibi bazı konuların, hekim arkadaşlarımızın, cezai müeyyidelerinin daha düşük olacağı yönünde bir yanlış kanı veya algısı var. İkincisi de, hasta bilgilendirme onay ve rıza formlarını yeterli düzeyde önemseyerek doldurmamaları veya doldurtturmamalarıdır. Biliyoruz ki, 1998 yılında çıkan hasta hakları yönetmeliği, 8 Mayıs 2014'te değiştirilerek yürürlüğe giren ve geçen haftalarda, 2014/32 sayılı genelgeyle, mevzuat kanununa dönüşen bir hasta hakları uygulamaları mevzuatı var. Bu mevzuatları, hekimlerimizin birebir, her yönüyle bilmesi bazı hukuki açıdan sorunları çözmemize yardımcı olacaktır" diye konuştu.

İnsan vücuduna yönelik her türlü müdahalenin, hastanın rızası olsa dahi, sonuçta zarar doğurması durumunun, hukuka aykırı olarak nitelendirildiğini belirten, ERÜ Hukuk Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Doğan ise, şöyle konuştu:

"Son yılların artık en güncel, sürekli gündemde kalan sorunlarından biri, tıbbi müdahalelerden doğan hukuki sorumlulukların tazminat yükümlülükleri. Buna, son zamanlarda hekim veya genel olarak da, sağlık personeline karşı şiddet olayları ve onların korunması eklendi. Hekimin sorumluluğu dediğimiz zaman, biz üç ayrı sorumluluk anlıyoruz. Ceza, disiplin ve tazminat sorumluluğu. Disiplin sorumluluğu, sadece kamu personeli olan hekimler veya sağlık personeli bakımından geçerli. Diğer ikisi ise, bütün hekimler bakımından geçerli. İnsan vücuduna yönelik her müdahale, ister rızaya dayansın ister dayanmasın, eğer sonuçta zarar doğarsa, hukuka aykırı olarak nitelendirilir ve haksız fiil olarak kabul edilir. Rıza, tabi bir hukuka uygunluk sebebidir. Ancak, sizin o müdahalenize imkan sağlar. Eğer rıza neticesinde müdahale etsek ki hastaneye gelen hemen hemen bütün hastalara zaten onun rızasıyla müdahale ediyoruz. Bu sadece bizi kurtarmak için yetmez. Sonuç itibariyle, yine zarar vermeme yükümlülüğümüz bulunmaktadır. Eğer zarar meydana gelirse, hekim bir de haksız fiilden dolayı sorumlu olur." - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kudret Doğru Murat Doğan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title