Haberler

Ertuğrul'un Belgeleri Budist Tapınağından Çıktı

Güncelleme:

Japon Kralı Meiji'yi ziyaret ettikten sonra, dönüş yolunda Wakayama'ya bağlı Kuşimoto açıklarında, 1890 yılında, 540 denizcisiyle sulara gömülen Ertuğrul Fırkateyni'nin battığı günlerde tutulan resmi belgeler, bir Budist tapınağın mahzeninde bulundu.

Japonya'da kazı ve kurtarma çalışmalarını sürdüren proje başkanı Tufan Turanlı, yaklaşık 4 yıldır sürdürdükleri kurtarma çalışmaları sırasında çıkardıkları 8 bine yakın eserin konservasyonunu yaptıklarını söyledi. Turanlı, "Türkiye ve Japonya'daki sergilerle bu eserleri tanıtmaya başladık. Ayrıca bir Budist tapınağında bulduğumuz ve Ertuğrul'un battığı gün tutulduğu ortaya çıkan belgeler faciayla ilgili yeni bulgu ve bilgilerin gün ışığına çıkmaya yarayacak" dedi.

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç, Ertuğrul Fırkateyni'nden çıkarılan eserlerin konservasyonunun yapıldığı Kuşimoto Kenti'ndeki Ertuğrul Araştırma Merkezi'ni ziyaret etti. Kılıç, kurtarma ve konservasyon çalışmalarıyla ilgili Turanlı'dan bilgi aldı. Kılıç, Ertuğrul Fırkateyni'ne yeni bir dalış için hazırlıkların sürdüğünü belirtti.

Bugüne kadar Ertuğrul Fırkateyni'ne ait 7 bin 566 eser çıkarıldığını, büyük bölümünün konservasyon çalışmasınını tamamlanarak sergilenmeye başladığını belirten Turanlı da "Bir Budist tapınağının mahzeninde bulunan ve facianın yaşandığı 1890 yılı eylül ayında yerel yöneticiler tarafından tutulan ve korunması için rahiplere teslim edilen tutanakların yer aldığı belgeler bize teslim edildi. Fırkateynin batışı, yaralı kurtulan askerlerimizin tedavi gördükleri sürede yaşadıklarıyla ilgili çok daha geniş ve yeni bilgilere ulaşabileceğiz. Belgeler incelenmeye başladı" diye konuştu. - Kuşimoto

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title