Haberler

Ertuğrul 1890' Filmine Görkemli Gala

Japonya ve Türkiye’nin ilk ortak sinema filmi olan ve iki ülke arasındaki dostluğa hitaben yapılan ’Ertuğrul 1890’ın galası gerçekleşti.

Japonya ve Türkiye'nin ilk ortak sinema filmi olan ve iki ülke arasındaki dostluğa hitaben yapılan 'Ertuğrul 1890'ın galası gerçekleşti. Galaya Başbakan Ahmet Davutoğlu da katılarak filmi izledi.

Japonya ve Türkiye'nin ilk ortak sinema filmi olan ve iki ülke arasındaki 125'inci dostluk yılına hitaben yapılan 'Ertuğrul 1890' filminin galası, Japonya'nın ardından Türkiye'de de gerçekleşti. İstanbul'daki filmin galasına Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda davetli katıldı. Galaya eşi Sare Davutoğlu ile birlikte gelen Başbakan Davutoğlu, filmi de oyuncularla ve davetlilerle birlikte izledi.

Film öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan oyuncular Kenan Ece, Alican Yücesoy ve Mehmet Özgür, filmin hem Türk-Japon dostluğu açısından hem de Türk sineması açısından önemli olduğunu ifade ettiler. Filmde oldukça etkileyici sahnelerin çekildiğini ifade eden ünlü oyuncular, "Filmin parçası olmaktan mutluluk duyduk. Çok güzel zamanlar geçirdik. Dostluk altında iyi bir sinema filmi yapmaktı amaç, öyle de oldu. Duygusu çok yüksek bir film oldu. İki ülke arasında güzelliği anlatmanın peşindeydik. Bunu başardık" diye konuştular.

"ERTUĞRUL TARİHİMİZDE ÇOK ÖNEMLİ BİR OLAYDIR"

Galaya katılan ünlü sanatçı Orhan Gencebay ise, "Ertuğrul tarihimizde çok önemli bir olaydır. Japonlar'ın bize yaptığı özel bir gemiydi. Fakat ne yazık ki batmıştı. Onunla ilgili acı anılarımız da var. Ertuğrul isim olarak da bizim tarihimizin önemli bir parçasıdır. Filmi izleyeceğiz. Güzel bir film izleyeceğimizi umuyorum" dedi.

"YAŞADIĞIMIZ GÜZEL OLAYLARI BEYAZ PERDEYE AKTARMAMIZ BÜYÜK DEVLETİN ŞANINA YAKIŞIR BİR DAVRANIŞTIR"

Galaya büyük bir heyecanla geldiğini belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da, "Ben öncelikle tarihimize ait değişik toplumlarla, kültürlerle yaşadığımız güzel olayları, hikayeleri beyaz perdeye aktarmamız büyük devletin şanına yakışır bir davranıştır. Kültürün, sanatın ve sinema sektörünün artık bizim milli tarihimize, ikili ilişkilerimize yön veriyor olması ve onları canlı tutuyor olmasından da memnuniyet duyuyorum" şeklinde konuştu.

Yönetmen koltuğunda Japon yönetmen Mitsutoshi Tanaka'nın oturduğu filmin senaryosu Eriko Komatsu tarafından kaleme alınırken, senaryo ve tarih danışmanlığı Prof. Dr. İskender Pala tarafından yapıldı. Filmin oyuncu kadrosunda Kenan Ece, Alican Yücesoy, Uğur Polat, Mehmet Özgür gibi önemli oyuncuların yanı sıra Japon sinemasının tanınmış oyuncularından Seiyo Uchino ve Shioli Kutsuna da rol aldı.

Film Japon karasularında batan Osmanlı firkateyni Ertuğrul'un hazin hikayesi ile 215 Japon vatandaşının Turgut Özal'ın talimatıyla THY tarafından İran-Irak savaşından kurtarılmasının çarpıcı gerçek öykülerini kurgusal bir senaryoyla aktarıyor. Birbirine yardım eli uzatan ve bu yıl dostluklarının 125. yılını kutlayan Japonya ile Türkiye'nin ortak projesi, aynı zamanda bugüne kadar Türkiye'de yapılmış en büyük bütçeli sinema filmlerinden biri olarak dikkat çekiyor. İki halk arasında 95 yıl arayla yaşanan iki karşılıksız yardımlaşma ve kurtarma hikayesini etkileyici bir dille anlatan filmin büyük ilgi toplaması bekleniyor. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Magazin

Kenan Ece İstanbul Japonya Türkiye Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title