Haberler

Ermenistan'da Yeni Anayasa Çalışmaları

Ermenistan'da geçen ay kamuoyuna sunulan yeni anayasa için kasım ayında referandum yapılması bekleniyor.

Ermenistan'da geçen ay kamuoyuna sunulan yeni anayasa için kasım ayında referandum yapılması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi üyelerinden Prof. Dr. Feliks Tokhyan, gazetecilere yaptığı açıklamada Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu'nun anayasa taslağı üzerindeki çalışmalarını tamamlayarak birkaç gün içinde cumhurbaşkanına sunacağını belirtti.

Taslağın cumhurbaşkanının onayından sonra parlamentoya gönderileceğini belirten Tokhyan, ay sonuna kadar parlamento gündemine alınması örngörülen yeni anayasa için kasım ayında da referandum yapılmasının beklendiğini söyledi.

Yeni anayasa, 15 bölümden oluşuyor ve parlamentoyla başbakanın yetkilerinin artırılmasını öngörüyor.

Anayasada, cumhurbaşkanın görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarılırken, tekrar seçilmesinin önüne geçiliyor. Tasarıya göre 40 yaşını doldurmuş, son 7 yıldır Ermenistan vatandaşı olan, ülkede ikamet eden ve seçme hakkına sahip her kişi, cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyabiliyor. Yeni anayasa, cumhurbaşkanının herhangi bir siyasi partiye üye olmasını engelliyor.

Yeni anayasaya göre cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve yerel yönetim birimlerinin temsilcileri tarafından oluşturulan "Seçim Kurulu" tarafından seçilecek. Adayın cumhurbaşkanı seçilmesi için kurul üyelerinin dörtte üçünün oyunu alması gerekiyor.

Anayasa, cumhurbaşkanından fazla yetkiye sahip olacak başbakanın, seçimi kazanan siyasi parti ya da siyasi partiler arasında kurulacak koalisyon tarafından önerilmesini öngörüyor. Önerilen başbakan adayı, cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

Geçen ay kamuoyuna sunulan taslağa göre, parlamentodaki sandalye sayısı, 131'den 101'e düşürülecek. Milletvekillerinin görev süresi ise 4 yıldan 5 yıla çıkarılacak.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın talimatıyla 2013'te kurulan Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu, anayasal sistemi iyileştirerek kamu yönetiminde verimliliği artırmak amacıyla reform çalışmalarına başlamıştı. Sarkisyan'a yakın çevreler, yeni anayasanın ülkede halihazırda uygulanan ve yarı başkanlık olarak nitelenen sistemi parlamento ve başbakanın yetkilerini artıracak şekilde değiştirmeyi amaçladığını ileri sürüyor.

Muhalefet partileri ise 2013'te ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen ve 2018'de görev süresi dolacak Sarkisyan'ın iktidarını sürdürmek için anayasa değişikliğine gittiğini ileri sürüyor. Muhalefet partileri, iktidardaki Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlığını da yürüten Sarkisyan'ın görev süresinin sonra ermesinin ardından parlamento başkanlığına gelmeyi amaçladığını ileri sürüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Serj Sarkisyan Ermenistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title