Haberler

Ermenilerin Yaptığı Katliamlar Alman Belgelerinde

AYŞE YILDIZ - Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selami Kılıç, "Alman belgeleri irdelenirse, Ermenilerin Müslüman Türklere karşı yaptığı katliamlar açık ve net olarak belgeleniyor" dedi.

Almanya'daki siyasi arşivler üzerine 17 yıldır çalışarak bunun bir bölümünü Türk bilimine kazandıran Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alman Cumhurbaşkanı'nın 1915'te Osmanlı topraklarında yaşanan olayları "soykırım" olarak nitelemesinin talihsiz bir beyan olduğunu söyledi.

Alman Federal Meclisinde buna benzer bir karar çıktığını dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:

"Bunu sadece Almanya yapmıyor ancak bunu Almanya'nın yapması bizi derinden üzdü çünkü Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'nda onun yanında savaşa girdi. Gerek Osmanlı Genelkurmayında gerek ordusunda oldukça üst düzey Alman subaylar vardı, hatta emir komuta tamamen Almanların elindeydi. Onun için Birinci Dünya Savaşı'nda, savaş sırasında yaşanan birtakım olumsuzlukları, Almanya'nın irdelemesi ve bunu soykırım olarak tabir etmesi bizleri derinden üzüyor. Çünkü belgelere baktığımız zaman Almanların kendi arşivlerinde, mesela Berlin'de bulunan Alman Dışişleri Bakanlığında siyasi diplomatik belgelere bakınca, hepsinde olmasa bile bir kısım belgelerde, Alman gazetelerinde Ermeni çetecilerinin 1915'te, özellikle 1918'de Müslüman Türk ahaliye karşı kıyımlar, katliamlar yaptıklarını ve bu katliamların insanlık dışı, vahşetlerle bütünleştiğini görebiliyoruz."

Kılıç, Ermenilerin Rusya'nın yanında yer aldığını, Rusya'ya büyük bir destek verdiğini hatta Rus ordusunda 150 binin üzerinde Ermeni milis gücü olduğunu ve bunların daha sonra özellikle 1918'de hem Doğu Anadolu'da hem de Kafkasya'da Türklere karşı büyük bir kıyım yaptığını söyledi.

Bazı Alman subaylarının makalesinde de Ermenilerin Türklere karşı katliam yaptığının anlatıldığını belirten Kılıç, bir Alman subayın makalesinde "Kendimizi Türklerin yerine koyalım. Türklerin güçlü olduğu yerde Ermeniler bağlılık yemini ediyor ama güçsüz olduğu yerlerde köylerde silah sesleri yükseliyordu. Ermeni kafileleri, çıkarılan yasa kapsamında yine Osmanlı'nın uzak eyaletlerine, Irak ve Suriye'ye gönderildi. Asıl acınması gereken Türklerdi çünkü Türklerin acısını, çektiği sefaleti, yaşadıklarını batı kamuoyuna aktaracak, Avrupa'ya, dünyaya aktaracak ne Amerikalı ne de Alman misyonerler vardı" ifadelerinin yer aldığını aktardı.

Kılıç, 1998'den itibaren Alman belgeleri üzerine çalıştığını, Almanların Ermeniler hakkında yazdıklarını görme şansı yakaladığını ifade etti.

"Alman belgeleri ile Osmanlı belgeleri de birebir örtüşüyor"

Selami Kılıç, "Almanlar, daha önce Yahudilere yaptıkları katliamı veya soykırımı, alnındaki bu kara yazıyı birileriyle paylaşmak için Türkleri de soykırım yapmış gibi gösteriyorlar. Medyadan bazı kişiler, sözüm ona insan hakları derneklerinin başında bulunan kişiler öyle ilginç iddialarla ortaya çıkıyor ki insan okuyunca gülesi geliyor" ifadesini kullandı.

"Alman belgeleri irdelenirse, Ermenilerin Müslüman Türklere karşı yaptığı katliamlar açık ve net olarak belgeleniyor" diyen Kılıç, şunları söyledi:

"Alman belgeleri ile Osmanlı belgeleri de birebir örtüşüyor, Türk arşivleriyle kıyasladım. Erzincan'da, Erzurum'da, Bitlis'te yapılan katliamlar yer alıyor. Alman savaş muhabiri Paul Weitz'nin yazısında da Ermeni çetelerince 1917'nin sonunda, özellikle Erzincan Mütarekesi'nden sonra Doğu Anadolu'da nasıl katliamlar yaptıklarını, nasıl insanlık dışı işkencelerle insanları katlettiklerini açık ve net yazıyor. Ermenilerin, Erzurum başta olmak üzere Erzincan'da, Bayburt'ta, Gümüşhane'de, Bitlis'te, Muş'ta, Van'da, Müslüman ahaliye karşı büyük katliamlar yaptıkları belgelerde yer alıyor. O belgeler, Osmanlı belgeleriyle örtüşüyor."

Bazı belgelerde, Ermenilerin özellikle 1918'de Müslüman Türk ahaliye karşı büyük bir soykırım gerçekleştirdiğinin altının çizildiğini anımsatan Kılıç, "Alman Dışişleri Bakanlığı siyasi arşivinde ve bazı Alman gazete kupürlerinde, Ermenilerin İtilaf Devletleri ile işbirliği içerisinde hareket ederek, Osmanlı topraklarında isyanlar çıkardıkları, kurulan silahlı Ermeni çetelerinin birçok yerleşim yerlerinde Türklere karşı katliam yaptıkları gerçeği açıkça dile getiriliyor" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Atatürk Üniversitesi Rusya Federasyonu Erzincan Almanya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title