Haberler

Ermeniler Diyarbakır'da Anıldı

Güncelleme:

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi "Soykırım kurbanlarını saygıyla anıyoruz" diyerek 1915'te Ermenilerin yaşadıklarını soykırım olarak değerlendirdi.

1915 olaylarının yıl dönümü olan 24 Nisan 2014 günü, Suriçindeki Ortak Vicdan Anıtı önünde Diyarbakır Barosu, İHD Diyarbakır Şubesi ve GOMİDAS Enstitüsü tarafından, Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleriyle birlikte bir anma ve basın açıklaması yapıldı.

Diyarbakır'ın Sur İlçesindeki Ortak Vicdan Anıtı önünde yapılan anmada grup adına konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 24 Nisan tarihinin, Ermeni halkının çok acı bir günü olduğunu bildiklerini belirterek şöyle dedi:

"Anadolu ve Mezopotamya'nın en kadim halklarından biri olan Ermeni toplumu, 24 Nisan 1915'te tarihin o güne kadar tanık olduğu en büyük felaketlerden birine maruz kalmaya başladı. Ermeniler 1915 yılında yaşananları 'büyük felaket' olarak ifade emektedir. Kürt toplumu olarak kardeş Ermeni halkının bu büyük acısını paylaşıyoruz. Soykırımda yaşamını yitiren bir milyonu aşkın sivil-masum Ermeni'yi bu gün Diyarbakır'da saygıyla anıyoruz. Aynı tarihlerde Mezopotamya'nın diğer bir kadim halkı olan Süryaniler de benzer bir uygulamaya maruz kalmış, bu vesileyle Ermeni halkıyla birlikte Süryani halkının da acısını paylaşıyoruz.Ermeni halkının yaşadığı hakikatin ortaya çıkmasını ve bu halk içinde adaletin gerçeklemesini diliyoruz. Bir kez daha mazlum Ermeni halkının acısını paylaşıyor, soykırım kurbanlarını saygıyla anıyoruz"

Daha sonra merkezi Londra'da bulunan Gomidas Enstitüsü Direktörü Ermeni tarihçi - yazar Ara Sarafian bir konuşma yaptı. Ardından İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, İHD Genel Merkezi tarafından Ermeni Soykırımına ilişkin hazırlanan yazılı metni okudu.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Mezopotamya Tahir Elçi Diyarbakır Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title