Haberler

Ermeni Yetimler Babası" Karabekir'in Gözünden 1915 Olayları

SEFA MUTLU - Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir Yıldıran, Osmanlı'nın Ermeni tehciri esnasında her kafileye doktor tahsis ettiğini belirterek, "Hamile kadınların süt ihtiyacını karşılamıştır. Eğer bu soykırım olsaydı böyle olmazdı, Hitler Yahudilerin sütüyle ve doktoruyla ilgilendi mi?" dedi.

Yıldıran, 1915 olayları ve o dönem babasının yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Babasının çocukluğunun daha sonra görev yapacağı Doğu illerinde geçtiğini anımsatan Yıldıran, babasının Ermenilerin ayaklandırılmaya başlandığı ilk andan itibaren oraya görevlendirildiğini söyledi.

Yıldıran, babasının kanlı Ermeni baskınları olduğu dönemde askeri okulda bulunduğunu belirterek, söz konusu olayların "Kardeş" diye tanımlanan Ermenilerden gelmesinin şaşkınlığını yaşadığını kaydetti.

Tehcir ve öncesinde yaşananların tamamen Ermenilerin kandırılmasından ve araya nifak sokulmasından kaynaklandığını dile getiren Yıldıran, "Babam Doğu'yu iki kez kurtarmıştır. İki kez Ermenilerle savaşmasına rağmen onlarla anlaşma imzalamayı Allah yine babama nasip etti." diye konuştu.

Yıldıran, Doğu'da Ermenilerin yaptığı katliamları hiçbir insanın yüreğinin kaldıramayacağını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Kazım Karabekir anılarında durumu şöyle anlatır: 'Erzurum'a o kadar yaklaştım ki halk beni karşılıyor, insanların dişlerini görüyorum. Biraz daha yaklaştığım zaman ortada bir gayrı tabiilik hissettim bu insanlar hiç kımıldamıyordu. Biraz daha yaklaştığım zaman dehşetle gördüm ki her biri Ermeniler tarafından canlı canlı birer kazığa oturtulmuştu. Allah gördüklerimi dünya üzerinde hiçbir göze göstermesin.' derdi. Karabekir, daha sonra da Nahçivan'a geçti."

"Karabekir'in gönderdiği belgeler değerlendirilemedi"

Yıldıran, babasının Doğu'daki Ermeni mezalimini anlatan belgeleri İstanbul'a gönderdiğini, fakat bunların yerine ulaşmadığını söyledi.

Söz konusu belgelerin değerlendirilmemesinin zamanla Türkiye'nin aleyhine olduğunu ve elini zayıflattığını dile getiren Yıldıran, şu ifadeleri kullandı:

"Babam Mondros'tan sonra harbiye nezaretine çıktı. 'Ben sizlere Ermeni mezalimini içeren vesikalar gönderdim. Neden farklı dillerde bastırmadınız.' dedi. 100 yıl önce o vesikalar gerektiği gibi duyurulsaydı belki bugün bu sıkıntılar yaşanmayacaktı. Fransızcaya çevrilmeliydi. Daha sonra bir risale olarak basıldı. Bu büyük bir uyarı tabii ki. Aradan 100 yıl geçmesine rağmen o sıkıntılar hala aşılamadı."

"Ermeni yetimler babası: Kazım Karabekir"

Yıldıran, babasının Ermeni çocuklar tarafından "Ermeni yetimleri babası" olarak nitelendirildiğini aktararak, babasının o dönem doğuda yetim kalan Türk ve Ermeni çocuklara sahip çıktığını hatırlattı.

Karabekir'in Ermeni çocukların asimile olmamasına özen gösterdiğine vurgu yapan Yıldıran, şu bilgileri verdi:

"Babam, Ermeni yetimlerle Türk yetimleri bir araya koymamıştır. 'Çocuk kutsaldır.' derdi. Fakat savaşmış iki toplumun çocuklarının bir araya konularak kin doğmasına izin vermiyor. Ermeni çocukların dinini ve dilini bilerek yetişmesi için gayret ediyor. Trabzon'da Amerikalıların açtığı bir yetimhane var ve o çocuklara orada babalık yapıyor. O evlat daha sonra bir karakalem resim yapıyor ve altına 'Yetimler Babası Kazım Karabekir Paşa, Trabzon Ermeni Yetimleri" yazıyorlar. Bu çok önemli bir belgedir. Bu soykırım yalanını ortadan kaldıran bir belgedir."

"Hitler Yahudilerin sütüyle ve doktoruyla ilgilendi mi?"

Yıldıran, Amerikalı General James Harbord'un Doğu'daki olaylarla ilgili hazırladığı raporu da hatırlatarak, rapordaki "Esas yok edilmeye çalışılan öz yurdunda Türklerdir." ifadesini yineledi.

Tehcirin sözde soykırım olarak değerlendirilmesinin insafsızca olduğunu belirten Yıldıran, "Bunların hepsi yalan. Osmanlı arşivlerine baktığımız zaman görüyoruz ki Ermeniler döndüklerinde borçları ertelensin ve malları kendilerine verilsin diye düzenlemeler yapıldı. Osmanlı her kafileye doktor tahsis etmiş ve hamile kadınların süt ihtiyacını karşılamıştır. Eğer bu soykırım olsaydı böyle olmazdı, Hitler Yahudilerin sütüyle ve doktoruyla ilgilendi mi?" diye konuştu.

Yıldıran "Tarihi bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer" sözünü hatırlatarak, "Gençler tarihimizi öğrenmek durumda. Sadece tarihçiler değil her evlat gerektiği kadar tarihi bilmeye mecburdur. Türkiye son dönemde de elinden geleni yaptı. Ama onlar el uzatmadı." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Kazım Karabekir Türkiye Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title