Haberler

Ermeni Patrikliği Vakıf Kurdu

Yasalar önünde tüzel kişiliği olmaması nedeniyle herhangi bir etkinlik yapamayan, mali tasarruflarda bulunamayan Ermeni Patrikhanesi, ilk Ermeni patriği Hovagim'in adı ve patrikliğe atanma tarihini birleştirerek "Hovagim 1461" adıyla vakıf kurdu.

Yasalar önünde tüzel kişiliği olmaması nedeniyle herhangi bir etkinlik yapamayan, mali tasarruflarda bulunamayan Ermeni Patrikhanesi, ilk Ermeni patriği Hovagim'in adı ve patrikliğe atanma tarihini birleştirerek "Hovagim 1461" adıyla vakıf kurdu.

İstanbul 22. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tescil edilen vakıf kütüğüne göre Hovagim 1461 Vakfı mütevelli heyetini, Başepiskopos Aram Ateşyan'ın başkanlığındaki 10 kişilik Patrikhane Ruhani Kurul üyeleri oluşturuyor. Tamamı din adamı olan mütevelli heyeti yönetimindeki Hovagim 1461 Vakfı'yla patrikhane tüzel kişiliği sorunu çözülene kadar mali tasarruflarda bulunabilecek.

Medeni Kanun'a göre kurulan vakfın kuruluş senedinde yapılacak faaliyetleri kurs, konferans, seminer gibi eğitim çalışmaları düzenlemek, bilgi, belge ve doküman temin etmek, patrikliğin amaçları doğrultusunda kitap, dergi ve bülten gibi yayınlar çıkarmak, yurtiçi ve yurtdışından bağış kabul etmek olarak sıralanıyor. Vakıf senedinde Hovagim 1461'in bağış, vasiyet ve satın alma yoluyla mülk edinebileceği, yatırım yapabileceği, diğer vakıflarla işbirliği yapabileceği ve işletme kurabileceği belirtiliyor. Vakıf senedinde mal varlığı olarak Aram Ateşyan'a ait Beykoz'daki ev gösteriliyor.

HOVAGİM ADI NEREDEN GELİYOR?

1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra Rum Patrikhanesi'ni kurduran Fatih Sultan Mehmet, 1461 yılında Bursa'dan Episkopos 1. Hovagim'i beraberinde küçük bir grup Ermeni ile İstanbul'a getirterek Ermeni Patrikhanesi'ni kurdurdu.

Lozan Antlaşmasına göre azınlık statüsü bulunan Ermeni ve Rumların dini liderlikleri olan Ermeni ve Rum Patrikhanelerinin yasa önünde tüzel kişilikleri bulunmuyor. Bu nedenle her iki patrikhane de mali tasarruflarda bulunamıyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title