Haberler

Ermeni Asıllı Ailelerden Papa Franciscus'a Tepki

YILMAZ EKİNCİ / METİN ÖZMEN - Sason ilçesindeki Ermeni asıllı aileler Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları hakkındaki sözleriyle Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 1915 olaylarına ilişkin kararına tepki gösterdi.

YILMAZ EKİNCİ / METİN ÖZMEN - Sason ilçesindeki Ermeni asıllı aileler Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları hakkındaki sözleriyle Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 1915 olaylarına ilişkin kararına tepki gösterdi.

İlçedeki Mereto Dağı eteklerinde yer alan 83 haneli 450 nüfuslu Çalışır köyünde yaşayan annesi Ermeni olan Çalışır Köyü Muhtarı İlhan Cin (39), AA muhabirine, Papa Francesco'nun, 1915 olaylarında ölenleri anmak için Vatikan'da düzenlediği ayinde sözde soykırımı desteklemesini ve AP'nin 15 Nisan'daki kararını eleştirdi.

"Filistin, Irak ve Suriye'de yaşananları görmeyenler nasıl oluyor da 100 yıl öncesini görüyor? Lütfen ellerini bizden çeksinler" diyen Cin, Türkiye'de 1915 olaylarının bugün çözüm sürecinin önünü kesmek için gündeme getirildiğini ileri sürdü.

- "Her zaman dost ve kardeşçe yaşadık"

Ermeni asıllı Celal Kabe (52), Papa Francesco'nun ve AP'nin kararının seçim öncesinde gündeme gelmesinin düşündürücü olduğunu savundu.

"Sasonlu Ermeniler olarak soykırım iddialarına ilişkin yapılan açıklama ve alınan kararı kınıyoruz. Bu açıklamalar bizi rahatsız ediyor" diyen Kabe, Türkiye'de herhangi bir ayrımla karşılaşmadıklarını vurguladı.

Kabe, şöyle dedi:

"Türkiye'nin bir yerlere gelmesini istemiyorlar. Ermeniler olarak Türkiye'de yaşayan herhangi bir vatandaştan ayrı muamele görmedik. Her zaman dost ve kardeşçe yaşadık. Geçmişte ne olup bittiyse bizi bağlamaz. O dönemde mücadele edilse idi. Devlet bizi kolluyor. Çocuklarımız bu ülkedeki diğer çocuklarla aynı okulda okuyor. Bugüne kadar hiçbir ayrım olmadı. Bundan sonra da olmaz."

"Bizim üzerimizden oyun oynamasınlar"

Nuri Taş (37),100 yıl önce yaşanan olayların bugün gündeme getirilmesinden rahatsızlık duyduklarını belirtti.

"Olayları bugün gündeme getirenleri kınıyoruz" ifadesini kullanan Taş, şunları dile getirdi:

"100 yıl önce neredeydiler? Neden o zaman hesaplaşıp, bu sorunu çözmediler. Bugün faturayı Türkiye'ye kesiyorlar. Ne zaman Türkiye kalkındıysa hemen önünü kesmeye çalışıyorlar. Türkiye'nin gelişmesini istemiyorlar. Türklerle aramızda düşmanlık yaratıyorlar. Bunu samimi bulmuyorum. Bizim üzerimizden oyun oynamasınlar. Geçmişte ne olduysa tek taraflı değil karşılıklı olmuş. Ortadoğu'daki olaylar din ve mezhep üzerinden oluyor. Türkiye'nin de bu şekilde Ortadoğu gibi karışmasını istiyorlar."

Rahat yaşadıkları için Türkiye'yi tercih ettiklerini aktaran Taş, "Türklerle sorunumuz olmadığı gibi Müslümanlarla iç içe yaşıyoruz. Rahatsızlığımız olsa burada yaşamazdık" diye konuştu.

- "Soykırım diye bir şey duymadık"

Atap Kabe (56), Türkiye'de huzur içerisinde yaşadıklarını anlatarak, bugüne kadar hiçbir sorunla karşılaşmadıklarını belirtti.

Türkiye ve Türk halkı ile bir dertlerinin olmadığını vurgulayan Kabe, şunları aktardı:

"Papa bizim üzerimizden oyun oynamasın. Bir dertleri varsa kendileri uğraşsın. Yıllarca buradayız. Birgün, 'aç mısınız, tok musunuz ?' diye sormadılar. Bugün çıkıp, 'soykırım' diyorlar. Bunu her yıl dile getirmelerinden bıktık. Ne dedelerimizden ne de babalarımızdan kesinlikle soykırım diye bir şey duymadık, görmedik."

Atap Kabe'nin eşi Cemile Kabe (56) ise Ermeniler olarak üzerlerinde hiçbir baskı hissetmediklerini, yıllardır Türkiye'de kardeşçe yaşadıklarını ifade etti.

Kabe, "Avrupa Parlamentosu ve Papa bizleri düşündüğünden değil kendi çıkarları için hareket ediyorlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Sason Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500

Yorumlar (3)

yavuz:

bunlar ermeni değil bende ermeniyim nasıl olucak papa az bile söyledi diyorum

1
0
yanıtYanıtla
ömer:

şahı ermen tebasından van ermenisiyim istanbulda yaşıyorum bu aile nasıl bir açıklama yapmış özellikle merak ettim ama türkiyede böyle açıklama yapması normal yoksa öteki olursun

0
0
yanıtYanıtla
hülya çelik:

bizde ermeniyiz mugdumyan ailesiyiz açıklama yapıcaz basına. papayı destekliyoruz ap destekliyor ve ekliyoruz daha çok etken bekliyoruz yaptırım istiyoruz. .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title