Haberler

Ermenek'teki Maden Faciası Davası

Ermenek ilçesinde 18 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasına ilişkin davanın duruşmasında, teknik nezaretçi Ali Kurt, işçilerin, daha önceden de eski ocağa girdiklerine yönelik ifadeleri olduğunu belirterek, "Facianın yaşandığı ocağın yakınındaki 'Numune' adlı ocağı haritaya çizmemişler ama gayriresmi haritaları varmış gibi içeride çalışılmış" dedi.

Ermenek ilçesinde 18 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasına ilişkin davanın duruşmasında, teknik nezaretçi Ali Kurt, işçilerin, daha önceden de eski ocağa girdiklerine yönelik ifadeleri olduğunu belirterek, "Facianın yaşandığı ocağın yakınındaki 'Numune' adlı ocağı haritaya çizmemişler ama gayriresmi haritaları varmış gibi içeride çalışılmış" dedi.

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" ve "Özel belgede sahtecilik" suçlamasıyla tutuklu yargılanan teknik nezaretçi Kurt, savunmasında, maden mühendisliği yaptığını, 8 yıldır da emekli olduğu için serbest çalıştığını söyledi.

A sınıf iş güvenliği uzmanı olduğunu, bu tür kazalarda bilirkişilik de yaptığını dile getiren Kurt, kazanın nasıl gerçekleştiğini anlayamadığını, cezaevinde çakıştırılmış haritaları inceledikten sonra olayın nasıl olduğunu anlayabildiğini bildirdi.

"Gayriresmi harita varmış gibi içeride çalışılmış"

Has Şekerler'in sahibi Saffet Uyar'ın, bölgedeki kapanan "Numune" adlı ocak için, "Burayı alayım, çalışayım, sahayı biliyorum" dediğini aktaran Kurt, şunları kaydetti:

"Burada kömür var mı yok mu biliyordu. '4,5 milyon lira yatırım yapacağım' dedi. Kömür yoksa, sondaj yoksa 4,5 milyonluk yatırımı niye yaparsınız? İnsan bilmediği yere yatırım yapar mı? Sahayı gayet güzel biliyordu. Kazada, sondaj makinesinin asıl sebep olduğuna inanmıyorum. 2009 yılında haritaların kendilerine verildiğini düşünüyorum. Kömür olduğunu biliyordu. İmalat haritası bilerek işletilmemiştir. Bu ocağın, haritalara çizilmesi özellikle engellenmiştir. İşçilerin, daha önceden de eski ocağa girdiklerine yönelik ifadeleri vardır. Facianın yaşandığı ocağın yakınındaki 'Numune' adlı ocağı haritaya çizmemişler ama gayriresmi haritaları varmış gibi içeride çalışılmış."

"Çok sayıda sondaj makinesi de olsa patlama yine gerçekleşirdi" görüşünde ısrar eden Kurt'a Cumhuriyet savcısının, "Sondaj makinesi olsaydı, işçiler kazanın olduğu yere gider miydi, çalışır mıydı?" sorusuna, "Çalışmazlardı" cevabını verdi.

Savcının, "Sondaj makinesi olsaydı bu kaza olur muydu?" sorusunu Kurt, bu kez ifadesini değiştirerek, "Olmazdı" diye yanıtladı.

Kurt, savunmasını haritalarla açıklama yaparak tamamladı.

Kaynak: AA / Yerel

Ali Kurt Ermenek Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title