Haberler

Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması

DİSK Genel Başkanı Beko: "Acilen tüm madenleri kamunun işleteceği ilan edilmeli, taşeron düzenine son verilmelidir"

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Karaman'ın Ermenek ilçesinde bir maden ocağında su baskını nedeniyle işçilerin mahsur kalmasına ilişkin, "Acilen tüm madenleri kamunun işleteceği ilan edilmeli, taşeron düzenine son verilmelidir" açıklamasını yaptı.

Beko, yazılı açıklamasında, Ermenek'te yaşanan olay nedeniyle 18 maden işçisinin ocaktan çıkamadığını belirterek, ülkede işçi sağlığı ve iş güvenliği sisteminin çöktüğünü öne sürdü.

Madencilik sektöründeki durumun denetim raporlarına yansıdığını, eksikliklerin tespit edilmesine rağmen ölümlerin devam ettiğini vurgulayan Beko, "Ülkemizde, yüksek risk taşıyan, kuralsız ve denetimsiz çalışan, mühendislik bilim ve tekniğinden uzak, teknik elemanın gözetim ve denetimi olmaksızın tamamen ilkel koşullarda çalışan pek çok maden firması ya taşeron ya da redevans ilişkileri içinde üretim yapmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bu tür işletmeler açısından iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının maliyet kalemi olarak görüldüğünü kaydeden Beko, şöyle devam etti:

"Maden firmaları maksimum karı elde etmek için en hızlı ve en acımasız üretim süreçlerini yaşama geçirme konusunda hiç tereddüt etmemektedirler. Taşeronlaşma ve güvencesiz çalışma ilişkileri devlet ve sermaye işbirliğiyle temel birikim politikası olmuştur. İşverenlerin küresel kapitalist sistemde rekabet edebilmeleri ve birikim sağlayabilmeleri açısından ucuz iş gücü ve düşük işletme maliyetleri temel önemdedir. Taşeron ve güvencesiz çalışma biçimlerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarını ortadan kaldırdığını görmezden gelmeye devam edenler, yaşanan ve yaşanacak cinayetlerin sorumluluğunun hesabını mutlaka verecektir."

DİSK'in hükümetle görüşmelerinde ve ILO'nun madencilik sektörüne dair toplantısında sürekli olarak işçi ölümlerinin durdurulması için yapılması gerekenleri ifade ettiğini aktaran Beko, başta madenler olmak üzere tüm iş kollarında sistemin değişmesi gerektiğini belirtti.

Beko, "İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında sendikalar, meslek oda ve birlikleri, üniversitelerin katılımıyla özerk-demokratik bir kurumsal yapı oluşturulmalıdır. Sendikal örgütlenmelerin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Acilen tüm madenleri kamunun işleteceği ilan edilmeli, taşeron düzenine son verilmelidir" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Kani Beko Karaman Ermenek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title