Haberler

Ermenek'te Hafızada Kalanlar

METİN BOLAT - Ermenek'teki maden kazasında hayatını kaybeden işçilerden Tezcan Gökçe'nin, "Oğlum yüzme de bilmezdi, suyun içinde ne yaptı", "Gitti mi benim oğlan şimdi, saklamayın" sözleri ve cenaze töreninde yırtık ayakkabılarıyla herkesi hüzne boğan anne ve babası, adeta acının simgesi oldu.

Ermenek ilçesinde 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 2'si tutuklu 16 sanığın yargılandığı davanın sonuçlanmasının ardından, faciayla ilgili yaşananlar tekrar hatırlandı.

Kömür ocağında su baskını sonucu 28 Ekim 2014'te 18 madencinin mahsur kalmasıyla tüm Türkiye'de gözlerin çevrildiği Karaman'ın Ermenek ilçesinde, işçilere ulaşmak için adeta seferberlik ilan edilmişti. Mahsur kalan 18 işçiye ulaşmak için gece gündüz 38 gün boyunca yoğun çaba harcanmış, maden ocağından 4 bin 99 vagon hafriyat çıkarılmıştı.

Mahsur kalan işçilere ulaşılması için öncelikle madene akan, 4 tam olimpik havuzu doldurmaya yetecek yaklaşık 12 bin 500 ton su pompalarla boşaltılmıştı. Su tahliyesi, özel pompalarla çamur boşaltma, hafriyat çıkarma ve tahkimat yapma etaplarından oluşan çalışma, bir döngü halinde adım adım yapılmıştı.

Zorlu mücadele sonrası 18 işçinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Olaydan hemen sonra madenci yakınlarının yaşadıkları, söylemleri ve davranışları herkesi ağlatmıştı.

"Oğlum yüzme de bilmezdi, suyun içinde ne yaptı?

Madende mahsur kalan işçilerden Tezcan Gökçe'nin annesi Ayşe Gökçe, "Oğlum yüzme de bilmezdi, suyun içinde ne yaptı?" diyerek tüm Türkiye'yi yasa boğmuştu. Oğlu Tezcan Gökçe'den iyi haber bekleyen baba Recep Gökçe'nin, "Gitti mi benim oğlan şimdi, saklamayın" sorusu ise 7'den 70'e herkesin yüreğinde derin bir yara bıraktı.

Evladı Tezcan Gökçe'nin cenaze töreninde yırtık ayakkabılarla Türkiye'yi hüzne boğan baba Recep Gökçe, verdiği röportajla bir babanın çaresizliğini ve gururunu ortaya koydu.

"Param olsa ben bu ayakkabılarla gezer miyim milletin içinde. 'Elindeki lastiği atıver' derler. 'Atarım ben, siz karışmayın' derim. Elin kadar ben alamadım mı? Elin kadar ben giyemedim mi? Param yok alamadım" diyen Gökçe, "Bana çok söylediler, 'ihtiyacın varsa bize söyle' derler. 'Tamam söylerim' derim ama yine de söylemem. Ayıp olur, telaşe olur. Yaşım genç. Aylığımı aldığımda ayakkabıyı alırım. 'Paran yoksa para verelim' derler. 'Param var' derim ızdırabımdan" cümleleriyle de gururunu ön plana çıkartmıştı.

Çocuklarını olaydan sonra dünyaya getirdiler

Eşini kaybettiği gün oğlu "Hüseyin Arda'yı" dünyaya getiren Ayşe Gültekin ile faciadan bir süre sonra kızı "Sare"yi kucağına alan Fadime Haznedar da herkesi hüzünlendirmişti.

Galatasaray fanatikliğiyle tanınan Mehmet Özcan'ın 7 yaşındaki oğlu Ömer Asaf'ın "Babama 'Galatasaray maçı var' dersek madenden çıkar" sözleri yediden yetmişe tüm Türkiye'yi duygulandırmıştı.

Sık sık babasının kabrini ziyaret eden küçük Ömer, "Babam acıkmasın diye her gün dua okuyorum. Babam bal yiyor, sonra da acıkmıyor" diyerek herkesi ağlatmıştı.

Toprağı elleriyle kazmıştı

Maden kazasının ardından arama kurtarma çalışmaları sırasında "Su çabuk boşaltılsın" diye toprağı elleriyle kazarken çekilen görüntüsüyle hatırlanan Nazmiye Gözbaşı, evlat edindikleri İsa Gözbaşı'yı kaybettikten sonra ailelere sağlanan destekleri kabul etmemişti. Nazmiye ile Ali Gözbaşı çifti, yardım için verilen 105 bin liranın ardından, cami yapılması için kendilerine ait bahçe ve arsayı da bağışlamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Gökçe Karaman Türkiye Ermenek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title