Haberler

Erken emeklilik yasa tasarısı çıktı mı? Erken emeklilik son durum!

Güncelleme:

Erken emeklilik hala yetkililerin masasında görüşülmeyi bekliyor. Emeklilikte yaşa takılan yaklaşık 5.5 milyon kişinin merakla beklediği yeni emeklilik formülü için çalışmalar sürüyor.

Yaklaşık 5.5 milyon mağdur vatandaşın dört gözle beklediği erken emeklilik yasası (aslında geçikmiş emeklilik yasası) hala görüşülmeyi bekliyor. Geçtiğimiz günlerde erken emeklilik çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini bildiren Bakan Çelik'ten ise hiç ses çıkmıyor. İşte Haziran başlarındaki erken emeklilik haberimiz;

Emeklilikte yaşa takılanların umudu sürüyor. Yeni formüller belirlendi, onay bekleniyor.

Emeklilik için prim günü ve yıl şartlarını tamamlayıp yaşı bekleyen yaklaşık 5.5 milyon kişinin gözü aydın! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaşı bekleyenler ile ilgili çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Bakan Faruk Çelik'in talimatının ardından harekete geçen bürokratlar, yaşı bekleyenler için alternatif formüller üzerinde duruyor. Mali dengeler bozulmadan neler yapılabileceği araştırılıyor. Çeşitli ülkelerdeki uygulamalar üzerinde incelemeler devam ediyor. Masaya yatırılan formüller arasında, 'daha düşük maaşla erken emeklilik' yer alıyor.

SÜREÇ İŞLİYOR

Yaşı bekleyenlerin sağlıktan yararlanabilmesinin önünü açacak düzenlemeler üzerinde duruluyor. Alternatif formüller Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e sunulacak. Ardından Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı bürokratları bir araya gelerek, bu formülleri masaya yatıracak.

Oluşturacakları mali yükler hesaplanacak. Çalışmaların ardından da emeklilik için yaşı bekleyenlere yönelik ana formül şekillenecek.

Bakan Faruk Çelik, Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu toplantısında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Son günlerin en çok tartışılan konularının başında gelen erken emeklilik ile ilgili soruları cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, erken emeklilik çalışmaları ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

KESK'in kamuda yaptığı 2 günlük grevi değerlendiren Çelik, bazı sendikaların iş bırakma eylemi yaptıkları bilgisine sahip olduklarını belirterek, sayı ile ilgili henüz bir bilginin olmadığını söyledi. Türkiye'de hukuk çerçevesinde toplantı ve yürüyüş haklarının belli olduğunu aktaran Çelik, bu kurallara uyulduğu sürece bir problemin yaşanmayacağını bildirdi.

ASTI ASTARI OLMAYAN YAKLAŞIMLAR' OLUYOR

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile ilgili olarak artık kuaförlerde de doktor olacağı yönündeki haberlerin doğruluğunun sorulması üzerine Çelik, çalışmanın iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli olduğuna değinerek, yasaya adaptasyonda ve anlaşılmasında zorlanıldığını söyledi. Onun için de anlatma ve bilgilendirme açısında yoğun bir çaba içinde olduklarını kaydeden Çelik, daha önce apartmanlar için dedikoduların çıkartıldığını hatırlatarak, bunların astı astarı olmayan yaklaşımlar olduğunu ifade etti. Çelik, yasanın daha iyi anlaşılması için herkesin daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğine işaret etti.

DOĞUM İZNİ ÇALIŞMASI VE KADIN İSTİHDAMI

Doğum izni ile ilgili düzenlemenin kadın istihdamında azalmaya sebep olacağı şeklindeki beklentilerin olduğu yönündeki bir soruya da Bakan Çelik, hükümet olarak kadın istihdamına çok önem verdiklerini vurguladı. Çelik, "Yüzde 20'lerde olan kadın istihdamının yüzde 27'lere çıktığı gerçeği bulunmaktadır. Bu oranı da yüzde 38'le çıkartma kararımız vardır. Dolayısıyla kadın istihdamını engelleyecek bir düzenlemeden yana olmadığımızı her defa ifade ettik. Kadın istihdamı devam ederken, kadının gerek aile gerek toplumdaki varlığını güçlendirme ile ilgili de pozitif adımların atılması denmesi daha doğru olur. Çalışma Sayın Başbakanımız tarafından açıklanacaktır. Olumlu bir noktaya gelinmiş bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİ BOZACAK ÇALIŞMA YAPMAYIZ

Erken emeklilik için de görüşlerini paylaşan Çelik, toplumda konuşulan her sorunun masalarında olduğunu ve tartışıldığını belirtti. Fakat bu tartışmalarda elde edilen çok spesifik bilgilerin, süzgeçten geçmemiş bilgilerin sanki görüşülmüş ve kararlaştırılmış gibi kamuoyunda tartışıldığını anlatan Çelik, bunların doğru olmadığını söyledi. 1999'da çıkan bir yasa nedeniyle emeklilik bekleyenlerle bir görüşme yaptıklarını aktaran Çelik, konuyla ilgili bir çalışma başlattıklarını ve hala devam ettiğini kaydetti. Çelik, sosyal güvenlik sistemini bozacak bir çalışmanın yapılamayacağını da belirterek, bir çalışmanın yapıldığını fakat 5 milyon kişiyi ilgilendiren bir konu hakkında hemen karar verilemeyeceğini yineledi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Faruk Çelik Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title