Haberler

Erken emeklilik son durum ne? Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel yaşa takılanlar için ne dedi?

ilandır
Güncelleme:

Erken emeklilik konusunda son durum şu: Faruk Çelik, erken emeklilik için hiç kimsenin beklentisinin olmamasını istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, erken emeklilikle ilgili bir çalışma söz konusu olmadığını söyledi. Emeklilik te yaşa takılanların beklediği erken emeklilik ile ilgili son açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten geldi. Bakan Çelik erken emeklilik bekleyenlerin umudunu bir kez daha suya düşürdü.

"ERKEN EMEKLİLİK GÜNDEMDE DEĞİL"

Bakan Çelik, gazetecilerin erken emeklilik konusunda bir çalışma olup olmadığını sorması üzerine, gazetelerde bu konuda asılsız haberlerin yer aldığını anlattı. Faruk Çelik, "Bu işin dedikodusu aldı başını gidiyor ve 1999 yılında oyunun kuralının, oyun ortasında değişmesi neticesinde bugün sorun yaşayan vatandaşlarımız maalesef yanlış da bilgilendiriliyor. Bizim kamuoyuna böyle bir taahhüdümüz olmadı, kendilerine böyle bir taahhüdümüz olmadı" dedi.

"Erken emeklilik diye bir ifade zaten bizim sistemimizde hiç olmaması gereken bir ifadedir" diyen Çelik, "Erken emeklilik olur mu, Türkiye erken emekliliği 1999'da yaşadı. 1999'daki yasa, o erken emekliliğin neticesidir" dedi. Çelik, "Biz gelecek nesilleri üzmek için bir politika inşa etmiş değiliz" diyerek, erken emeklilikle ilgili bir ifadelerinin olmadığını, böyle bir ümit vermediklerini söyledi.

Bakan Çelik, kamudaki başörtüsü konusuyla ilgili bir soru üzerine ise, "Şuanda hemen önümüzde olan, çalıştığımız bir konu değil. Bilinen bir konudur. Talepler de biliniyor, konu da biliniyor. Bunları bir bakanlık olarak değil, hükümet politikası olarak ele almak gerekiyor. Şuanda Bakanlık olarak bizim üzerinde çalıştığımız bir konu olmadığını söylemeliyim" diye konuştu.

YAŞA TAKILANLAR İÇİN ALİ TEZEL NE DİYOR?

Daha önce bu köşeden okudunuz, devlet emeklilikte yaş bekleyenleri her erken emekli olacakları yaş-yıl için yüzde 5 eksik maaşa razı olacaklarsa emekli etmek için mutfak çalışmalarına başladı. Gerçi, Maliye'nin gazabından dolayı biraz geri adım atar gibi oldular ama olsun bu kervan artık yola çıkacak ve erken emeklilik 29 Mart 2014 seçimlerinden önce TBMM'den çıkacağını tahmin ediyorum. Ancak, yüzde 5 kesinti çok yüksek ve emeklileri değil devleti kârlı çıkarır. Düşünün emekliliğinize 5 yıl varsa yüzde 25 eksik aylığa razı olup ömür boyu yüzde 25 eksik emekli aylığı alacaksınız. Bunu yıl ile değerlendirelim, diyelim ki daha 40 yıl emekli aylığı alacağınız yerde yüzde 25 eksiği ile 30 yıl emekli aylığı almış gibi olacaksınız. Yani aslında 5 yıl erken emekli olmuyor tüm emeklilik hayatınızı değerlendirdiğinizde 10 yıl daha geç emekli oluyorsunuz. Bu sebeple bu yasa yüzde 5 ile çıkmamalı, en uygunu Almanya'da olduğu gibi yüzde 2 ile olmalı ki hem devlet hem vatandaş karşılıklı olarak kârlı çıkmalı.

Erken emeklilik için umutlanmayın!

azı gazete ve TV haberlerinde, emeklilik için yaşı bekleyen yaklaşık 5 milyon kişiye, "erken emeklilik müjdesi" vardı. Bazı gazetelerde manşet haber olarak duyurulan bu müjdeye göre, emeklilik için prim ödeme gün sayısını tamamlayıp, emeklilik yaşını bekleyen 5 milyon kişinin, normal emeklilik maaşının yüzde 10-20 arası düşük aylık bağlanarak, emekli edilecekleri açıklanıyordu.

ERKEN EMEKLİLİK İMKÂNSIZ

Yaklaşık 5 milyon kişi belki de üzülecek ama erken emeklilik imkansız.

"Neden imkansız?"

Bunun bir değil birden fazla nedeni var.

Birincisi; barut yok!.

Savaşı kaybeden komutana sormuşlar:

- Savaşı niye kaybettiniz?

- Savaşı kaybetmemizin 40 nedeni var!

- Sayın bakalım..

- Birincisi barutumuz yoktu. İkincisi..

- Tamam, diğer 39'unu saymanıza gerek yok.

60-70 MİLYAR TL GEREKİYOR

Fıkrada olduğu gibi, yaklaşık 60-70 milyar lira gerekiyor. Bu para ortada yok!

Hesap basit: 5 milyon kişiye ortalama olarak ayda 1.000 lira aylık bağlansa, 60 milyar lira, ayda 800 lira bağlansa 48 milyar lira eder.

Bitmedi..

Asgari ücretten ayda yaklaşık 360 TL, yılda 4.320 (sigorta primi işçi ve işveren primi, işsizlik sigortası primi ve gelir vergisi) toplanıyor. 5 milyon kişi hesabıyla bu da 21.6 milyar lira "vazgeçilen gelir" anlamını taşıyor.

Faruk Çelik Ali Tezel Türkiye Advertorial Haberler

title