Haberler

Erken Emeklilik İçin Yeni Düzenlemeler Geliyor

Güncelleme:

Kısa bir süre önce hayata geçen torba yasa ile 4 kesime erken emeklilik fırsatı geldi. Bu yetmeyince 4 konuda daha çalışma başlatıldı.

Emeklilik şartlarını tamamlama telaşında olan çalışanlardan erkeklere askerlik, kadınlara ise doğum borçlanması yoluyla kolaylık sağlanıyor. Kısa bir süre önce hayata geçen torba yasa ile 4 kesime erken emeklilik fırsatı geldi.

Doğum borçlanmasının kapsamı genişletildi; madencilere, mavi kartlı gurbetçilere, prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur'lulara erken emeklilik yolu açıldı.

Şimdi erken emekliliğe yönelik başka düzenlemeler gündemde. 4 konuda çalışma yapılıyor. Bu düzenlemeler hayata geçerse, borç dondurma bekleyen Bağ-Kur'lular, prim günü eksiği olanlar, sağlık çalışanları ve stajyerlik dönemini borçlanmak isteyenlerin yüzü gülecek.

İşte bu çalışmalar:

YAŞ GERİYE ÇEKİLİR

Stajyerlikte geçen sürelerin emeklilik hesabında sayılması için çalışma yapılıyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde bu konuda yeni düzenleme yapılacağının sinyalini vermişti. Stajyerlikte geçen süreler için borçlanma hakkı verilmesi gündemde.

Bu düzenleme hayata geçerse, çalışanlar stajyerlik dönemini borçlanarak erken emekli olabilecek. Sigorta girişi daha erken olacağı için emeklilik yaşı da geriye çekilecek. Sağlık çalışanlarına her 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu konudaki çalışma, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Düzenlemenin bu yasama döneminde Meclis'e getirilmesi bekleniyor.

UZLAŞMAYA BAĞLI

Prim günü eksiği olanlara da emeklilik yolunun açılması gündemde. Bu konunun tartışıldığı, ancak bakanlıklar arasında uzlaşma sağlanması halinde hayata geçebileceği belirtilmişti. Prim günü şartına takılan 100 bine yakın kişi bulunuyor. Yasal düzenleme ile belli bir yaşın üzerindekilere eksik primini borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor.

PRİMİ DOLAN DONDURACAK

Bir düzenleme de emekli olabilmek için borç dondurmayı isteyen Bağ-Kur'lular için bekleniyor. Konunun Ekim ayı içerisinde tartışılacağı, uzlaşma sağlanırsa hayata geçeceği ifade edilmişti. Hazırlığı yapılan yeni torbaya bu düzenlemenin ekleneceği beklentisi var. 'Dondurma' düzenlemesi yapılırsa, emeklilik için hizmet süresine ihtiyacı olmayan Bağ-Kur'lular, borcunu ve borçlu olduğu döneme ait hizmeti donduracak. Böylece emekli olabilecek.

Kaynak: Takvim

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Bağ Kur Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500

Yorumlar (53)

ASL:

Özel sektörün her kesiminde yıpranma payı olmalı , en başta şu ctesi - pazarı tatil etmeleri gerekiyor. Yurt dışında en fazla haftada 36 saat çalışılırken , Türkiye de 45 saat deniyor ama buna uyan firma yok. Sabah 8:00 akşam18. 00 çalıştığımızı düşünürsek haftanın altı günü 60 saat eder. İnsanı hayattan soğutuyorlar.

25
0
yanıtYanıtla
YASİN:

EMEKLİLİK YAŞINIDA GERİ ÇEKSİNLER. YADA ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARINA YIPRANMA HAKKI GELSİN.

24
0
yanıtYanıtla
VALLABİLLA:

BEN ERKEN EMEKLİLİK İSTEMİYORUM. BEN 1998 YILINDA İŞE GRMİŞİM, İŞE GİRDİĞİM ZAMAN 25 YIL ÇALIŞAN EMEKLİ OLUYORDU. BEN HAKKIMI İSTİYORUM. SADAKA İSTEMİYORUM. ERKEN EMEKLİLİKDE İSTEMİYORUM. BAŞBAKAN DEFALARCA KENDİSİ DEMİŞ OYUN ORTASINDA KURAL DEĞİŞTİRİLMEZ DİYE. BİZ OYUNA BAŞLAMIŞTIK NİYE ORTASINDA KURAL DEĞİŞTİRİYORSUNUZ. ANLAMIYORUM BİLEN BİRİ VARSA ANLATSIN

23
0
yanıtYanıtla
vatandaş:

emekli olsan ne işe yararki alacağımız para belli as. ücret düzeyinde kanunen as. ücretin altında çalışmak yasak ama as. ücretin altında emekli maaşı almak yasak değil işte idare şekli bu

21
0
yanıtYanıtla
İ. ARSLAN:

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR NEOLACAK

20
0
yanıtYanıtla
eyup modern hamal:

özel şalışana hiç bişey arkadaşlar meclistekilere her şey masada oturuyolar5 yıl yıprandıkları içinde erken emekliligi hak ediyolar piyasa calışanınada 50yasına kadar calış 15yılda dilen yada intar et diyolar bu yasyı cıkaranın allah belasın versin

20
0
yanıtYanıtla
fatih:

EN ERKEN EMEKLİLİK İSTEMİYORUM. BEN 1996 YILINDA İŞE GRMİŞİM, İŞE GİRDİĞİM ZAMAN 25 YIL ÇALIŞAN EMEKLİ OLUYORDU. BEN HAKKIMI İSTİYORUM. SADAKA İSTEMİYORUM. ERKEN EMEKLİLİKDE İSTEMİYORUM. BAŞBAKAN DEFALARCA KENDİSİ DEMİŞ OYUN ORTASINDA KURAL DEĞİŞTİRİLMEZ DİYE. YAŞA TAKILDIĞIMIZ YETMEZMİŞ GİBİ ÇALIŞTIKCA EMEKLİ MAAŞŞIMIZ DA DÜŞECEK. ÇOLUK ÇOCUĞUMUZ TAŞ MI YESİN.

19
0
yanıtYanıtla
İŞÇİ:

Primleri dolu, yaşı bekleyen. . çalıştığı her prim başına günden güne maaşı düşen işçiler ne yapsın ölsün mü ???????

19
0
yanıtYanıtla
ÖMER:

yaşı bekleyenler ne olacak devlet sen gençsin çalış diyor özel sektör sen yaşlısın işe yaramazdın diyor iş yok nasıl geçinecegiz milletvekilim olma şansımızda yok iki senede emekli olalım biz ne olacağız sayın bakan Suriyeden gelenlere istihdam yaratIcaz diyor kendi ülkemizde Suriyeliler kadar değerimiz yok

18
0
yanıtYanıtla
ADANALI:

Türkiyede emeklilik saçmalıktan başka birşey değil yıllarca çalış verdikleri parayla bir ev bile alama anca peşinat olarak kullan sonra kredi taksitlerini ödemek için emekli maaşını ver ölmeye 1-2 yıl kalada ev sahibi olursun

17
1
yanıtYanıtla
Tüm 53 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title