Haberler

Ergenekon Davasında Mütalaa Bekleniyor

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında savcıların mütalaasını açıklaması bekleniyor.

Ümraniye Çakmak Mahallesi'nde Mehmet Demirtaş'a ait gecekondunun çatısında sandık içerisinde ele geçirilen 27 savunma tipi el bombası, TNT kalıpları ve fünyelere ilişkin 12 Haziran 2007'de başlayan Ergenekon soruşturmasına ilişkin davanın 270. celse ile devam ediliyor. İlk duruşması 20 Ekim 2008'de başlayan davada savcıların aralarında CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de yer aldığı 66'sı tutuklu 275 sanık hakkındaki görüşünü açıklaması bekleniyor.

Davanın tutuksuz sanığı Ali Yiğit'in babası Şevki Yiğit'in 12 Haziran 2007'de Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'na yaptığı telefon ihbarı üzerine 12 Haziran 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombası ele geçirilmesiyle başlayan soruşturma zamanla kamuoyunun yakından ilgisini çekmişti.

Soruşturmanın başlamasından 13 ay sonra 14 Temmuz 2008'de Ergenekon soruşturmasına ilişkin hazırlanan 2455 sayfalık ilk iddianamede Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin "maktül", aynı dairenin Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Danıştay tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu da "mağdurlar" olarak yer almıştı.

Ergenekon davasıyla birleştirilen "İrtica ile Mücadele eylem Planı" davasının 19 Aralık 2011'de görülen oturumunda "suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu" gerekçesiyle iktidar partisi AK Parti'nin müdahilliğine karar verilmişti.

Sanık sayısının fazla olması ve güvenlik nedeniyle 20 Ekim 2008'de Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü içinde ki duruşma salonunda 86 sanık ile başlayan dava, yargılama aşamasında 2'inci ve 3'üncü Ergenekon, Danıştay saldırısı, Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof kokteyli atılması, İnternet Andıcı ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın da arasında olduğu 21 iddianamenin birleşmesi ile

sanık sayısı 275'e çıkmıştı.

"Ergenekon" davası kapsamında birleştirilen dosyaların duruşmalarıyla birlikte bugüne kadar yaklaşık 600 duruşma yapıldı. Özel yetkili mahkemelerde yılda ortalama 4 defa duruşma yapılabilirken "Ergenekon" davasında 4 yıl 2 aylık süreçte 600 duruşma görülmesi, özel yetkili mahkemelerde 150 yıllık bir yargılamaya eşit oldu.

Dava kapsamında arlarında eski ATO Başkanı CHP milletvekili Sinan Aygün, Gürbüz Çapan, Adil Serdar Saçan'ın da bulunduğu 64 sanık tahliye edilmişti. 4 yılı aşkın bir süredir görülen dava kapsamında Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, emekli Orgeneraller Teoman Koman ve Ergin Saygun, eski MİT mensubu Mehmet Eymür ve organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın da arasında bulunduğu yaklaşık 130 kişi tanık olarak ifade vermişti.

Dava kapsamında "Deniz" kod adlı gizli tanık iken kimliğini açıklayan PKK'nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık'ın da arasında bulunduğu 31 gizli tanığın ifadesi alınmıştı.

Birinci "Ergenekon" davasının sanıklarından olan Cumhuriyet Gazetesi'nin eski imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk dava kapsamında savunmasını yapamadan 21 Haziran 2010'da hayatını kaybetmişti.

Yargılama sürecinde mahkeme, firari sanıklardan emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan, eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez ve Saipir Deblevidze hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Balbay Ümraniye Danıştay İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title