Haberler

Ergenekon Davası ve Soruşturmasını Etkilemeye Teşebbüs" Davası

Ergenekon davasının sanığı Gürbüz Çapan tanık olarak dinlenildi.

Eski Adalet Bakanlarından Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 sanığın "Ergenekon davası ve soruşturmasını etkilemeye teşebbüs ettikleri" iddiasıyla yargılanmalarına devam edildi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanıklar Hüseyin Yıldırım, Mehmet Seyfi Oktay, Ali Hadi Emre, Kudbettin Kaya ve Sefa Altıoğlu katıldı.

Mahkeme Başkanı Mustafa Karayıldız, eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek'in Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde tanık sıfatıyla ifadesinin alındığını belirtti.

Duruşmada, tanık olarak ifade veren Ergenekon davasının sanığı Gürbüz Çapan, 2009 yerel seçimlerinde belediye başkan adayı olacağını ancak o süreçte "Ergenekon terör örgütü" dosyası kapsamında tutuklandığını anımsatarak, "Tutuklu kaldığım süre zarfında daha önce Adalet Bakanlığı yapan Seyfi Oktay'ı tanımış olmam dolayısıyla kendisi ailemi aramış ve geçmiş olsun dileklerini iletmiş. Ben de cezaevinden çıktıktan sonra kendisini ailemi araması ve ilgilenmesi nedeniyle teşekkür ettim" diye konuştu.

Oktay ile tahliyeye yönelik herhangi bir görüşmesi olmadığını öne süren Çapan, "Bir görüşme yapılmış olsa bile ki olmamıştır, herhangi bir faydası da olmamıştır. Zira ben suçsuz bir şekilde tutuklandım, sonradan beraat ettim" dedi.

Seyfi Oktay'ın herhangi bir şekilde bir hakim veya savcıdan talepte bulunmayacağını ve hukuka son derecede saygılı olduğunu dile getiren Çapan, savcının tahliyesi yönünde talepte bulunduğunu ve mahkemenin de oy birliğiyle tahliye kararı verdiğini söyledi.

Duruşmada söz alan sanık Seyfi Oktay da hakkında açılan davada Mehmet Haberal ve Gürbüz Çapan'ın tahliyesini istediğinin öne sürüldüğünü anımsatarak, "Yargı bağımsızlığı çabalarım bilinen bir gerçektir. Minareye kılıf uydurmak ne kadar abesse benim de adil yargılanmayı etkilemekle suçlanmam o kadar abestir" ifadelerini kullandı. Oktay, 11 sayfalık yazılı savunmasını mahkemeye sundu.

Mahkeme heyeti, Ergenekon Davası kararının bir örneğinin ilgili mahkemeden istenilmesine karar verdi. Heyet, ifadeleri alınan tüm sanıkların duruşmadan vareste tutulmasını kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.

Ceza istemleri

Seyfi Oktay'ın "silahlı örgüte üye olmak", "hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek", "yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek" suçlarından 10 yıl 9 ay ile 26,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, diğer sanıklar Tülay Bekar, Ali Hadi Emre, Mehmet Cengiz, Kudbedin Kaya, Canfer Balçık ve Hüseyin Yıldırım'ın da "silahlı örgüte üye olmak", "yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek" suçlarından 10 ile 22'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

İddianamede, Sefa Altıoğlu, Şehriban Nihan Atasagun, Ali Haberal, Erkan Bülent Haberal'ın, "Ergenekon silahlı terör örgütü"nün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri gerekçesiyle 10 ile 22'şer yıl arasında hapisle cezalandırılmaları isteniyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Yıldırım Gürbüz Çapan Seyfi Oktay İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title