Haberler

Ergenekon Davası'nın Gerekçeli Kararı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan Ergenekon davasının gerekçeli kararında, Türkiye'deki askeri müdahaleler öncesinde yaşanan olaylara yer verilerek, Danıştay saldırısı öncesinde ülkede yaşanan süreç anlatıldı.

Gerekçeli kararın, Türkiye'de geçmişte yaşanan askeri müdahaleler öncesindeki durumun ele alındığı bölümde, birçok askeri darbe ve askeri darbe tes¸ebbüsü yas¸ayan Türkiye'de, askeri müdahaleler öncesi olagˆandıs¸ı gelis¸meler olduğu belirtildi.

Büyük çaplı ögˆrenci ve is¸çi hareketleri, sagˆ ve sol ideolojiye sahip olanların birbirlerine kars¸ı giris¸tikleri s¸iddet eylemleri, mezhep ve etnik köken kıs¸kırtmaları, faili meçhul veya failleri yakalanabilen sansasyonel siyasi cinayetler gibi olaylar ve basın aracılıgˆı ile kamuoyunu yönlendirme çabalarının bunlar arasında sayılabileceği ifade edilen kararda, "Günümüzde, askeri müdaheleler öncesinde yas¸anan bu olayların bir kısmının askeri müdahale yapılmasının gerekçesini olus¸turmak için özellikle tertiplendigˆi, bir kısmına da aynı gerekçeler ile göz yumuldugˆu kamuoyu ekseriyetinin kanaati halini almıs¸tır. Hatta geçmis¸te, askeri müdahale kararı alınmakla birlikte, s¸artlar yeterince olgunlas¸madıgˆından müdahalenin geciktirildigˆi konusunda dönemin bazı yetkililerinin basına yansıyan beyanları olmus¸tur" denildi.

Danıştay saldırısı öncesindeki durum

Kararda, Danıs¸tay eylemi öncesine yakın dönemde ülke gündeminde bulunan önemli olaylardan bazılarıları da şöyle sıralandı:

"9 Kasım 2005'te S¸emdinli ilçesinde Umut Kitabevi bombalanmıs¸, bu eyleme katıldıkları ileri sürülen kamu görevlileri ile ilgili tartıs¸malar bir süre kamuoyu gündeminde kalmıs¸tır. Danıştay 2. Dairesi, 26 Kasım 2005'te, Aytaç Kılınç'a ilis¸kin, türbanın okula gidis¸ gelis¸lerde de takılmaması yönünde kararı vermis¸tir. Karar üzerine Bas¸bakan dahil olmak üzere birçok kis¸i, kararın lehine veya aleyhine beyanatlar vermis¸tir. 5 S¸ubat 2006'da Trabzon'da Santa Maria Katolik Kilisesi rahibi I·talyan vatandas¸ı Andrea Santore, kilisede ugˆradıgˆı silahlı saldırı ile öldürülmüs¸tür. Yine Andrea Santore'ya yönelik eyleminin gerçekles¸tigˆi dönemde Danimarka'da Hz.Muhammed'e yönelik hakaret nitelikli karikatür yayımlanması nedeniyle düzenlenen protesto eylemleri gerçekles¸mis¸, hükümet üyeleri ve Bas¸bakan dahil olmak üzere birçok kesim tarafından karikatür aleyhinde beyanatlar verilmis¸tir.

Anadolu Vakit gazetesinde 13 S¸ubat 2006'da, türban konusundaki kararı veren Danıs¸tay 2. Dairesi üyelerine dair 'I·s¸te o üyeler' mans¸et haberi yayımlanmıs¸tır. 19 Nisan 2006'da Cumhuriyet gazetesinde Turhan Selçuk imzası ile türbanlı domuz karikatürü yayınlanmıs¸tır. 5 Mayıs 2006'da Cumhuriyet gazetesi binasına el bombası atılmıs¸tır. 10 Mayıs 2006'da Cumhuriyet gazetesi binasına ikinci kez el bombası atılmıs¸tır. 11 Mayıs 2006'da Cumhuriyet gazetesi binasına üçüncü kez el bombası atılmıs¸tır. 17 Mayıs 2006'da Danıs¸tay saldırısı eylemi gerçekles¸tirilmis¸tir."

Laiklik ve türban tartışmaları

Eylemler öncesi ülke gündeminde laiklik, dini hassasiyetler ve türban konusundaki tartıs¸malar yaşandığı, Cumhuriyet gazetesinin bombalı saldırıları "Laik Cumhuriyete saldırı" olarak tanımlandığı belirtilen kararda, saldırganların "dinci terör örgütlerine" mensup oldugˆununun ileri sürüldüğü kaydedildi.

Kararda, Danıs¸tay saldırısından sonra, saldırıda hayatını kaybeden Mustafa Yücel Özbilgin'in cenaze töreninde, bazı kis¸ilerin laik-antilaik çatıs¸masını meydana getirebilecek nitelikte provokatif nitelikte sloganlar attıgˆı, törene katılan dönemin hükümet yetkililerinin protesto edilerek kendilerine fiziki saldırıya tes¸ebbüs edildigˆi, törene katılan askerlerin ise alkıs¸landıgˆı ifade edildi.

Sorus¸turma kapsamında Muzaffer Tekin, Veli Küçük gibi sanıkların isimlerinin geçmeye bas¸laması üzerine saldırının ulusalcı kesimle ilgisinin olmadıgˆına dair dezenformasyon amaçlı açıklamalar yapıldıgˆı ve haberler yayınlandıgˆı belirtilen kararda, Alparslan Arslan'ın kis¸iligˆi ve ilis¸kileri des¸ifre edilmeye bas¸landıgˆında, arabasında bulunan Vakit gazetesi küpürünün tekrar gündeme getirildiği anlatıldı.

"Arslan, neden zarar verdiğini izah edemedi"

Gerekçeli kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Sanık Alparslan Arslan yargılama as¸amasında kendisine ısrarla sorulmasına kars¸ılık, henüz tahrik ediciligˆi açık ve somut olan Cumhuriyet gazetesine insanlara zarar vermeyecek s¸ekilde bir eylem gerçekles¸tirmis¸ ve bu karikatürü çizen kis¸iye herhangi bir zarar vermemis¸ken, daha önceki tarihli bir mahkeme kararı üzerine kararı verenlere neden anılan s¸ekilde zarar verdigˆi ve neden üzerinden uzunca bir süre geçtikten, yani bir anlamda karar sogˆumus¸ken saldırı yaptıgˆı konusunu izah edememis¸tir. Dinsel gerekçelerle saldırı yapan kis¸inin olay yerinden kaçmaya çalıs¸ması, suç ortaklarını ve daha sonra sözde silahları kendisinden parayla satın aldım dedigˆi sözde lideri Süleyman Esen ve Salih Kurter'i ele vermesi eylemin amacıyla tenakuz içermektedir."

Arslan'ın tutuklandıktan sonra ve yargılanması sırasında, ısrarla ve defalarca akli dengesinin bozuk oldugˆu algısını uyandıracak davranıs¸lar sergilediği ifade edilen kararda, "Dinsel gerekçelerle eylemi gerçekles¸tirdigˆini beyan eden sanıgˆın mahkememiz huzurunda Allah'a ve dinin kutsal degˆerlerine açıkça sövdügˆü görülmüs¸tür. Yine bütün dinlerde önemli yere sahip olan anne ve babasına da mahkeme huzurunda agˆza alınmayacak cümlelerle hakaret etmis¸tir" denildi.

Dogˆu Perinçek'in de "Ergenekon terör örgütü" yöneticilerinden olup, Danıs¸tay eyleminden sonra basına en çok dezenformasyon içerikli açıklama yapan kis¸i olduğu belirtilen kararda, Alparslan Arslan'ın, gerek eylemler sırasında gerekse sonrasındaki söylemleri ile kendisini dini hassasiyeti olan, eylemleri de bu amaçla yaptıgˆı görüntüsü vermek için ciddi çaba harcadıgˆı halde, dava sanıklarını sevip saydıgˆını ifade eden beyanlarıyla kendi içinde çelis¸kiye düs¸tüğü kaydedildi.

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Alparslan Arslan Danimarka Danıştay Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title