Haberler

Ergene Havzası, 30 Yıl Önceki Haline Kavuşacak

Güncelleme:

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, ''OSB içerisine yapılması planlanan 5 ortak arıtma tesisi yaklaşık 250 milyon dolara mal olacak." dedi.

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içinde yapılması planlanan 5 ortak arıtma tesisinin yaklaşık 250 milyon dolara mal olacağını söyledi.

Yerlikaya, Marmara Derin Deşarj AŞ. yönetim binasında düzenlediği basın toplantısında, plan çerçevesinde Ergene Havzası kolektör, tüneller ve derin deniz deşarjıyla ilgili inşaat ihalelerinin yapılacağını belirtti.

Derin deşarjla ilgili 4 ihalenin kasım ayı içerisinde tamamlanmasının planlandığını ifade eden Yerlikaya, "Her şeyin yolunda gitmesi halinde, kasım ayı sonuna kadar planlanan ihaleler 2016 yılına kadar tamamlanacak" dedi.

Yerlikaya, 2009'dan bu yana Ergene Nehri'ne, debisinin 6 kat fazlası endüstriyel ve evsel atık bırakıldığını vurguladı. Ergene'nin kirlenmesinden her kesimin sorumlu olduğunu aktaran Yerlikaya, şöyle  devam etti:

"OSB içerisine yapılması planlanan 5 ortak arıtma tesisinin yaklaşık 250 milyon dolara mal olacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, derin deşarj için 3 yıl ödemesiz 10 yıl geri ödemeli kredi imkanı tanıyacak. Eylem planı kapsamında, yapılacak çalışmalar sonucu Ergene Havzası, özlenen 30 yıl önceki haline kavuşacak. Derin deşarj kapsamında, kasım ayı içerisinde başlayacak ihaleler ay sonuna kadar tamamlanacak."

Yerlikaya, OSB dışında kalan sanayi alanları için inceleme zorunluluğu getirileceğini, 2016 yılında tüm evsel ve endüstriyel atıkların arıtılacağını kaydetti.

"Yeraltı suyu kullanılmayacak"

Yerlikaya, 2009'dan bu yana bölgedeki sanayi kuruluşlarının 500 bin metreküpün üzerinde yeraltı suyu kullandığına dikkat çekerek, bundan sonraki süreçte yeraltı suyunun kullanılmasına izin verilmeyeceğini belirtti.

Sanayi alanlarındaki su ihtiyacının Meriç Nehri'nden günlük 622 bin metreküp su getirilerek giderileceğini aktaran Yerlikaya, şunları anlattı:

"Aynı zamanda Ergene Havzası'nda taban temizleme çalışmaları yapılacak. Ergene'ye akıtılan evsel arıtma suyu dördüncü kalite bir su. Bu, dörtten üçe, üçten de ikinci kaliteye kadar temizlenecek. İkinci kalite su tarımsal alanda kullanılabilecek. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin kullanabileceği lisanslı katı atık depolama sistemi için çalışmalar bakanlık düzeyinde devam ediyor." - Tekirdağ

Kaynak: AA / Yerel

Organize Sanayi Bölgesi Tekirdağ Marmara Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title