Haberler

Ereğli'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 94.yılı Kutlandı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. Yılı düzenlenen çeşitli törenlerle kutlandı.

18 Haziran 1920'de Ereğli ilçesinin düşman işgalinde kurtuluşunun yıl dönümü nedeniyle düzenlenen tören Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Yalçın Enç ve Ereğli Belediye Başkanı Opr. Dr. Hüseyin Uysal'ın Atatürk anıtına çelenk sunması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törende üç Türk Bayrağı görevli askerler tarafından göndere çekildi.

Törende Ereğli'nin kurutuluş mücadelesi ile Alemdar olayını anlatan Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, ilçenin 18 Haziran 1920'de Fransız işgalinden kurtulduğunu söyledi. Uysal konuşmasında "Karadeniz Ereğli için 18 Haziran 1920 tarihi, çok önemlidir. 1918 yılında sona eren Dünya Savaşı ile Anadolu paylaşılmaya başlanır. Daha önceleri kömür madenlerini işletmiş olan Fransızlar, Karadeniz Ereğli'yi işgal ederler. İmparatorluğun başkenti İstanbul da işgal edilince, Anadolu'nun her noktası ulusal bir şahlanışa sahne olmaya başlar.

Bu arada bir grup vatansever, İstanbul Limanı'nda demirli olan ve İmparatorluk Donanmasına ait kurtarma gemisi Alemdar'ı kaçırıp, Karadeniz'e açılırlar. Amaçları; gemiyi Trabzon'a götürmek ve Anadolu'daki Milli Mücadele Hareketi'ne destek vermektir.

Ancak Alemdar Gemisi, Karadeniz Ereğli açıklarında Fransız gemileri ile karşılaşır. Gemi, Fransızların açtığı top ateşinden isabet alır ve işgal edilir. Fransızlar ele geçirdikleri gemiye 1 subay ile 4 asker çıkartırlar ve Alemdar Gemisi'ni İstanbul'a dönmeye zorlarlar. Alemdar mürettebatı bu işgale boyun eğmez ve ayaklanır; gemideki Fransız askerlerini esir alarak Alemdar'ı Ereğli limanına yönlendirir. Ereğli kıyısına geldiklerinde gemiyi karaya oturtmayı başarırlar. Bu, içinde bulunulan şartlar için müthiş bir mücadeledir. ve ne yazık ki, Alemdar'ın Serdümeni Recep Kahya girişilen bu mücadelede, şehit düşer. Fransızlar, intikam hırsı ile Ereğli kıyılarını, başta hastane binası olmak üzere, bombalamaya başlarlar. Karadeniz Ereğli halkı bu baskı altında, Nimet Hoca ve arkadaşları önderliğinde Karadeniz Ereğli'deki ilk Kuva-ı Milliye hareketini başlatır. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk esirleri teslim edeceklerini, ancak 'Karadeniz'de seyreden Türk bayraklı gemilere dokunulmaması konusunda ısrarcı olduklarını' bildirmektedir.

"TÜRK MİLLETİ KABOTAJ HAKKI ELDE ETTİ"

Fransızlar, esirlerini geri alamayacaklarını anlayınca; 18 Haziran 1920 tarihinde işgali sona erdirirler ve Ankara Hükümeti ile bir antlaşma imzalarlar. Bu olay, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk uluslararası antlaşmasıdır. İşgal devletleri ise büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başlattığı hareketi resmen kabul etmişlerdir. Türk Milleti, Karadeniz'de Türk bayraklı gemilerin serbestçe dolaşmasının kabulü ile ilk kabotaj hakkını elde etmiştir.

"KURTULUŞ SAVAŞI'NIN İLK VE TEK DENİZ SAVAŞI"

Kurtuluş Savaşımız açısından cephane naklinde deniz yolunun kullanılmasında büyük destek sağlayan bu başarı, Türk Ordusu'na, Kurtuluş Savaşı'nın en hassas anında derin bir soluk aldırmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve tek deniz savaşı olması, ilk deniz şehidinin verilmesi, kurduğu Kuva-ı Milliye Teşkilatı ile işgalden kurtulan ilk Gazi Şehir olması nedenleriyle; 18 Haziran 1920 tarihi Karadeniz Ereğli nezdinde Türkiye Cumhuriyeti için çok özel ve önemli bir tarihtir. Ereğli Belediyesi olarak, tarihi mirasımıza sahip çıkacağız" dedi.

Törende yapılan konuşmanın ardından ilk ve orta dereceli okullarda kurutuluş günü nedeniyle düzenlenen resim şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenler ile Osmanlı Çileği'ni Yaygınlaştırma ve Yaşatma Derneği tarafından bir süre önce düzenlenen en güzel Osmanlı Çileği, Çilekli Pasta yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Ereğli Belediyesi tarafından Ereğli'nin kurtuluş günü nedeniyle bu akşam konser verileceği belirtildi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Karadeniz Zonguldak İstanbul Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
title