Haberler

Erdoğan: "Türkiye, Japon Dostlarımız Başta Olmak Üzere Herkes İçin Güvenli Bir Bölgedir"

Japonya'da Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından Japon iş adamları için düzenlenen seminerde konuşan Erdoğan, Japon iş adamlarına hitap etti.

Japonya'da Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından Japon iş adamları için düzenlenen seminerde konuşan Erdoğan, Japon iş adamlarına hitap etti.

Erdoğan "Geçen yıl ülkenize yaptığım ziyaretim sırasında Sayın Abe ile birlikte stratejik ortaklığımızın temel yapı taşlarından birini oluşturacak

Türkiye- Japonya ekonomik ortaklık anlaşması süreci açısından önemli bir adım attık. Bu anlaşmanın resmi müzakerelerinin 2014 yılında başlaması kararını aldık. Geçen ay bu müzakerelerin üçüncü turunun başarıyla yapılmasından ülkelerimiz adına memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.

İki ülkenin ticari ilişkilerine değinen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle ekonomik politikalarımızın merkezine istikrar, güven, şeffaflık ve öngörülebilirlik unsurlarını yerleştirdiğimiz bu dönemin olumlu sonuçlarını, küresel kriz döneminde dahil büyümemizi koruyarak aldık. 1984-2002 yıllarını kapsayan dönemde özellikle doğrudan yabancı sermaye yatırımı 15 milyar doların altındadır. Geçtiğimiz 13 yıllık dönemde ise yatırım ortamında gerçekleştirdiğimiz iyileştirmeler sonucu Türkiye'ye kümülatif olarak 149 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı geldi. Haziran 2015 itibarıyla

Türkiye'deki Japon doğrudan yatırımların toplamı 1,7 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımların 1,6 milyar doları, son 5 yılda gerçekleşti. Aslında diğer ülkeler üzerinden gelenlerle birlikte ülkemizdeki Japon yatırımlarının çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Yatırımların gıdadan otomotive, sigortadan bankacılığa sağlık sektörüne kadar geniş alana yayılması ve hızlanarak devam etmesi stratejik işbirliğimizin ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Buna rağmen sözünü ettiğimiz tutar, iki ülkenin potansiyeli dikkate alındığında oldukça yetersiz kalıyor. Japonya 2013'te yurt dışına yaklaşık 136 milyar dolar, 2014'te ise 114 milyar dolar yatırım yaptı. Türkiye'ye gelen miktar ise 2013'te 439 milyon dolar, 2014'te 212 milyon dolar seviyesinde kaldı. Bu rakamın çok daha üst seviyelerde olması gerektiğini düşünüyorum. Hedefimiz, Japonya'nın yurt dışı yatırımlarının, yüzde 1'ini, yani yılda asgari 1 milyar dolarını Türkiye'de gerçekleştirebilmesidir."

"Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansımız başta olmak üzerek, tüm kurumlarımız sizlere her türlü kolaylığı sağlayacak, desteği verecektir" diye konuşan Erdoğan,2010 yılı büyüme oranının yüzde 9,2 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti: "Türkiye ekonomisi 2014 yılın birinci çeyreğinde yüzde 1,6 olan beklentiyi aşarak yüzde 2,5 oranında, ikinci çeyreğinde ise yüzde 3,4 olan beklentinin üzerine çıkarak yüzde 3,8 oranında büyüme kaydetti. 2014 yılı sonunda ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 artarak yaklaşık 158 milyar dolar, ithalatımız ise yüzde 3,7 azalarak 240 milyar dolar oldu. Geçtiğimiz 12, 13 yılda Türkiye, yurt dışına yatırım yapan ülke durumuna ulaştı. Enerjide ithalat bağımlılığını azaltmak için diğer çalışmalarla birlikte nükleer güç santrallerini de devreye almayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Japonya ile birlikte hayata geçirmeyi öngördüğümüz Sinop Nükleer Güç Santrali projesine büyük önem veriyoruz. Bu proje stratejik ortaklığımız çerçevesinde uzun vadeye yayılan kapsamlı bir işbirliğini de beraberinde getirecektir. Santralin ilk ünitesinin cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te faaliyete geçmesi yönündeki temennimi bir kez daha vurgulamak isterim. Şu hususu özellikle dikkatlerinize getirmek istiyorum Türkiye'nin, önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri nedeniyle büyük altyapı yatırımlarına ihtiyacımız bulunuyor. Altyapı yatırımları alanında Japonya ile işbirliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Bu işbirliğinin önemli boyutu finansmana erişimdir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin güvenli bir bölge olduğunu belirterek, "Türkiye, özellikle terör örgütünün son zamanlardaki ortaya koyduğu yanlışlara düşmeyecek kadar, onlarla bu mücadeleyi başaramayacak kadar zayıf değil, onları tamamen halledebilecek güce, inisiyatife de sahiptir. Terör örgütü, sınırlı bir bölgede ve giderek zayıflayan bir etkiye sahiptir. İnşallah yakında bu sorunu tamamen çözmüş olacağız" dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin güvenli bir liman olduğunu hatırlatarak, "Ülkemizin G20 üyeliği ve hali hazırdaki G20 dönem başkanlığı, küresel ekonominin yönetiminde üstlendiğimiz sorumluluğun ifadesidir. Biliyorsunuz, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da G20 Zirvesi'ni gerçekleştireceğiz ve bu yılki zirvenin özellikli başlıkları, temaları; bir uygulamadır, iki yatırımlardır, üç kapsayıcılıktır ve adımı buna yönelik atacağız. Özellikle de 2030 yılına kadar altyapı yatırımları itibarıyla 70 trilyon doları hedefleyen bir süreç söz konusu. Peki 'bu kaynaklar nasıl elde edilecek?' dendiğinde, bu kaynakları elde edebilmek için özellikle kamu-özel dayanışması önem arz ediyor ve özel sektörün burada yer alması noktasında da kamunun özelin önünü açması, çok büyük bir inanıyorum ki altyapıyı oluşturacak ve bu altyapı yatırımları da hızla gelişecektir. OECD, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, D8, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyeliklerimiz, Türk dış politikasının çok boyutlu ve bölgesel ekonomik yöneliminin yansımasıdır. 2003'ten bu yana kararlılıkla hayata geçirilen yapısal reformlar, ihtiyatlı para ve maliye politikaları sayesinde Türkiye'nin makro ekonomik temeli güçlenmiştir. Tabii ki burada insan yönetimi, bilgi yönetimi, finans yönetimi çok önemlidir. Bunları başardığınız takdirde netice almak da kolay olur." dedi.

Erdoğan Japon iş adamları ile ilişkilere değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Japon yatırımcıların ülkemize geldiklerinde Ajansımıza en çok sordukları iki konunun; Türkiye'de Japon restoranları ve golf sahaları bulunup bulunmadığı olduğunu öğrendim. Her iki konuda da Japon dostlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak olanaklara sahip olduğumuzu burada vurgulamak isterim.

Bu vesileyle, Türkiye'nin belirli bir bölgesinde yaşanan terör hadiselerinin sizlerde ve tüm Japon halkında olumsuz bir intibaya yol açmamasını temenni ediyorum. Şundan emin olmanızı istiyorum; Türkiye, Japon dostlarımız başta olmak üzere herkes için güvenli bir bölgedir. Türkiye, özellikle bu terör örgütünün son zamanlardaki ortaya koyduğu yanlışlara düşmeyecek kadar, onlarla bu mücadeleyi başaramayacak kadar zayıf değil, onları da tamamen halledebilecek güce, inisiyatife de sahiptir. Terör örgütü sınırlı bir bölgede ve giderek zayıflayan bir etkiye sahiptir. İnşallah yakında bu sorunu tamamen çözmüş olacağız. " - Tokyo

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Japonya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title