Haberler

Erdoğan: Suriye, Rusya ve İran Birlikte İnsanları Öldürüyor

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esad rejiminin sivil halka yönelik katliamına, İran ve Rusya'nın destek verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esed rejiminin sivil halka karşı varil bombası, balistik füzeler ve kimyasal silahlarla başlattığı savaşın şiddetini artırarak sürdürdüğünü belirterek, "Şimdi yanında bir de kim var? Rusya var, İran var. Şimdi birlikte bunu yürütüyorlar. Birlikte bu insanları öldürüyorlar" dedi.

"KRİZİN TRAJİK SONUÇLARI AĞIRLAŞIYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şili'nin başkenti Santiago'daki BM Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu'nda (ECLAC) düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada dünyanın bu coğrafyasına uzak ancak insani etkileri bakımından herkese çok yakın olan Suriye krizinin trajik sonuçlarının her geçen gün daha da ağırlaştığını vurguladı.

"BİRLİKTE BU İNSANLARI ÖLDÜRÜYORLAR"

Erdoğan, "Şam yönetimi 2011 yılı Mart ayından beri kendi halkına terör ve şiddet uyguluyor. Suriye'de ölen insanların sayısı ne kadar? 400 bin. Bunlar nasıl öldürüldü? Konvansiyonel silahlarla. Bunların içinde bin 500-2 bin kimyasal silahlarla öldürülen var. Dünya diyor ki, kimyasal silahlarla öldürüyor, onu dikkate alıyor ama konvansiyonel silahlarla öldürülenleri dikkate almıyor. Sonucu ölüm olan hangi silahla olursa olsun bunların hepsi insanlık suçu işlemiştir. Türkiye olarak, Şam yönetimini halkın demokratik taleplerine kulak vermesi ve gerekli reformları yapması için defalarca geçmişte uyardık, ancak Esad rejimi bu uyarılarımızı dinlemediği gibi sivil halka karşı varil bombası, balistik füzeler ve kimyasal silahlarla başlattığı savaşın şiddetini artırarak sürdürüyor. Şimdi yanında bir de kim var? Rusya var, İran var. Şimdi birlikte bunu yürütüyorlar. Birlikte bu insanları öldürüyorlar" dedi.

"AVRUPA 'BİZE GELMESİN' DİYOR"

Suriye'deki insani krizin beraberinde ciddi bir sığınmacı akımı getirdiğini kaydeden Erdoğan, "Burada BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkenin cumhurbaşkanı olarak bulunuyorum. Size şu anda bu tablonun cumhurbaşkanı olarak hitap ediyorum. Latin Amerika ve Karayipler coğrafyasının bu krizin çözümü konusunda uluslararası alanda yapabileceği önemli katkılar olduğuna inanıyorum. Sığınmacı krizi, bugün bölgesel gibi gözükse de aslında küresel bir sorundur. Dün olayları dışarıdan seyreden Avrupa ülkeleri, bugün sığınmacı krizini kendi içlerinde en derin şekilde yaşıyorlar. Şimdi bağırmaya başladılar, 'Bize gelmesin' diyorlar.

"YAPTIĞIMIZ HARCAMA 9 MİLYAR DOLARI AŞMIŞTIR"

Peki 2,5 milyon insanın ülkesine sığındığı Türkiye ne yapacak? Bize kimseden maddi herhangi bir destek de gelmiyor. Türkiye'ye şuana kadar gelen destek dışarıdan, çok açık net söylüyorum 420 milyon dolardır. Yaptığımız harcama 9 milyar doları aşmıştır. Fakat Türkiye, 'Acaba bize bir yerden yardım gelir mi gelmedi mi?' buna bakmadı. Kapılarını kimseye kapamadı, gelen kim olursa olsun, ırkı, dini, dili bunlara bakmadı, kapısını açtı. Niye? Çünkü gelenler insandı. Bu insanlar 7'den 70'e ölümden kaçıyordu, bombalardan kaçıyordu. Bombalardan kaçan insanlara biz kapımızı kapayamazdık. Açtık. Bir taraftan çadır kentleri kurduk, diğer taraftan konteyner kentleri kurduk. Kızılay'ımızla, AFAD'ımızla bunların yardımlarına koştuk. Eğitimine, sağlık koşullarına, giyimine, kuşamına, her şeyine gerekli desteği verdik" dedi.

"SINIRLARI KAPATAN BİR ANLAYIŞI KABUL EDEMEYİZ"

Yaşanan krizin çözümüne katkıda bulunmanın tüm insanlığın ortak görevi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Küresel düzeyde kalkınmanın yolu barış ve istikrarın tüm dünyada hakim olmasından geçiyor. Uluslararası toplum bu insani krize çözüm bulamazsa, küresel kalkınma çabalarının meşruiyeti vicdanlar tarafından sorgulanmaya başlayacaktır. Bugün bize, yarın bir başkasına. Bir tarafta masum insanlar kitleler halinde öldürülürken, diğer tarafta ekonomik gelişmelerden söz edilmesi sürdürülebilir bir durum değildir. Sınırları sermaye, mal ve enerji akımlarına açan ancak hayatlarını kurtarmak için gelen insanlara kapatan bir anlayışı biz asla kabul edemeyiz, böyle bir anlayış olamaz" dedi.

"ALMANYA, FRANSA BİZDEN DAHA MI FAKİR"

Türkiye'nin dönem başkanı olduğu G-20 Zirvesi'nde sığınmacı krizinin gündemde yer almasına özel önem verdiklerini ifade eden Erdoğan, "Dedik ki, gündeme bunun girmesi lazım. Mevcut resim küresel sınamalara karşı, küresel çözümler getirilmesi ilkesinin doğruluğunu bizlere bir kez daha gösteriyor. Nitekim alınan güvenlik önlemleri ve kapatılan kapılar sığınmacı ve göç akımlarını engellemeye yetmiyor. Almanya bizden daha mı fakir? Fransa bizden daha mı fakir? Hollanda, Belçika bunlar bizden daha mı fakir? Ama bunlar kapılarını kapatıyor, biz ise tam aksine kapılarımızı açıyoruz. Niye? Gökten yağdırılan tüm o bombalara karşı, kaçan insanlara bizim başka yapacak hiç bir şeyimiz yok. Biz kapılarımızı da açtık, gönlümüzü de açtık ve onları şu anda misafir ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Suriye Rusya İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

22 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 22 Nisan Pazartesi burç yorumları nedir? 23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500

Yorumlar (30)

kürtMobil-ANDROID:

sanki tc çok farklı onlardan. sur. Cizre. Nusaybin. idil. Silopi. bağlar. Van. hakkari. Bitlis. Ağrı. Şırnak. Diyarbakır. batman.

0
0
yanıtYanıtla
DılokMobil-IOS:

Amerikan yalakası, sen napıyon kendi ülkende.. Adam sanki sütten çıkmış ak kaşık, seninde kaleminin kırılmasına az kaldı

0
0
yanıtYanıtla
TcMobil-IOS:

Allah askina akpli olsun olmasin insan olan herkes artik gormeli basimizdaki kendi ugruna kardesi kardese oldutturuyor kendi insanimiz ac ölen gariban cocuklari birakalim parti falan insan olalim 100 de yuz eminim pkk devlet birlikte calisiyor partili ölen varmi kandil milleti bahar gelecek diye oyaliyor cizre yaniyor siviller oluyor

0
0
yanıtYanıtla
FetiMobil-IOS:

Suriye'de ki kaosun en büyük sorumlusu sensin... Çoçuk mu kandırıyorsun???

0
0
yanıtYanıtla
X şahıs Mobil-IOS:

Artık kimse seni bişeye saymıyor bizim akmallardan başka...

0
0
yanıtYanıtla
İŞTE HABERMobil-IOS:

Aha bu manyak irana da çattı bir komşu yine gitti

0
0
yanıtYanıtla
Seda gundüzMobil-IOS:

peki sen ne yapıyorsun

0
0
yanıtYanıtla
İŞTE HABERMobil-IOS:

Adi adam kendi memleketimızde vatandaşlarımız birbirini öldürüyorr sen ilk önce türkiyeyi düşün ama nerde derdin yütkiyeyi bölme

0
0
yanıtYanıtla
Isman beyMobil-ANDROID:

düşman edinmedik iran mı kalmıştı sadece. afferim sizeeee afferim size. çok güzel

0
0
yanıtYanıtla
duyuranMobil-ANDROID:

sayin erdogan ve davutoglu sizde kurdler zulum yapiyorsunuz.kurdlere siddet ve teror uyguluyorsunuz.cizre ve sur daki goruntuler tc nin terorinin belgesi suriyede ne farki var.durust ve vijdanli ol biraz.

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title