Haberler

Erdoğan:"Politikamız asla çıkar odaklı değil" -

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, uluslararası sistemin koruyucusu, gözeticisi olması gereken kurumlar da İsrail'in bu azgınlığı karşısında etkili bir tepki ortaya koymayarak yaşanan insanlık suçuna ortak oluyor" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, uluslararası sistemin koruyucusu, gözeticisi olması gereken kurumlar da İsrail'in bu azgınlığı karşısında etkili bir tepki ortaya koymayarak yaşanan insanlık suçuna ortak oluyor" dedi.

Erdoğan, İskenderun Belediyesince Anıt Alanında düzenlenen iftara katıldı, vatandaşlara hitap etti.

Suriye'den gelen kardeşlerine ensar anlayışıyla sahip çıkan, tüm zorluklara göğüs gererek onları kucaklayan, evini, ekmeğini paylaşan Hataylılara şükranlarını sunan Erdoğan, "Bu zor günler Allah'ın izniyle geçtiğinde geriye işte bu kardeşlik iklimi, bu dayanışma ruhu, bu paylaşma erdemi kalacak. İşte o zaman Suriye'deki kardeşlerimizle birbirimizle çok daha fazla kenetleneceğiz" diye konuştu.

Ülkelerin fiziki sınırlarının başka, gönüllerdeki, vicdanlardaki sınırların başka olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Bizim Suriye'deki kardeşlerimizle aramızda gönül sınırı zaten yoktu. Bu zor günlerde çok daha fazla kaynaştık, çok daha fazla bütünleştik. Hiçbir zulüm payidar olmamıştır. Suriye'deki kardeşlerimizin maruz kaldıkları zulüm de inşallah payidar olmayacaktır, en yakın zamanda sona erecektir. Biz Allah'ın adaletinin mutlak olduğuna inanıyoruz. İnşallah o adalet yakın zamanda tecelli edecektir."

İnsana dair hiçbir değeri, kutsalı tanımayan İsrail devletinin kasıtlı olarak, bu mübarek günlerde Gazze'ye saldığını belirten Erdoğan, önce hava, ardından da kara harekatı ile çocuk, kadın, yaşlı demeden Filistinlileri katleden İsrail'in, büyük bir pervasızlıkla, şımarıklıkla saldırılarını sürdürdüğünü söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben sesleniyorum; Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, uluslararası sistemin koruyucusu, gözeticisi olması gereken kurumlar da İsrail'in bu azgınlığı karşısında etkili bir tepki ortaya koymayarak, yaşanan insanlık suçuna ortak oluyor. Bugüne kadar Birleşmiş Milletler'in İsrail'le ilgili aleyhte 280'e varan kararı vardır. Ama hiçbirinin icrası yoktur. Böyle bir Birleşmiş Milletler olabilir mi? Niçin kuruldu Birleşmiş Milletler? Dünya barışı için. Peki dünya barışı için ne yaptılar? Bu soruyu kendilerine sormaları lazım. İnsanlığın huzuru için ne yaptılar? Bu soruyu kendilerine sormaları lazım. Turistik seyahatle bu iş yürümez. Bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde dikkat edelim bir tane Müslüman ülke yok. Buradan adalet çıkar mı? Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Birleşmiş Milletler'in reforma edilmesi şart. Kuruluşunda o günün şartları içinde böyle kurulmuş olabilir, ama şu anda oradan adalet adına hiçbir şey çıkmıyor."

-"Politikamız asla çıkar odaklı değil"

İslam dünyasının bu katliam karşısındaki tavrının da kendilerini incittiğini dile getiren Erdoğan, Türkiye ve birkaç ülke haricinde İsrail'e karşı sesini yükselten, tepki koymaya çalışan, zorlayan bir devletin olmadığını söyledi.

"Bir Katar, Venezuela, Şili, Küba'nın dışında neredeyse yok. Geçen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde bir de Çin'in olumlu açıklamalarını duyduk. Bunun dışında yok" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz İsrail'in Gazze'de Filistinlilere karşı sergilediği vahşete, Kudüs'te kutsal mekanlara karşı uzun süredir davam ettirdiği saygısızlıklara... Geçenlerde yakınlarım gitti, Mescid-i Aksa'da utanmadan, sıkılmadın o kirli postallarıyla bizim mescitlerimize girecek kadar bunlar alçaldılar.

Bütün bunlar bizim sadece inancımızın değil, insanlığımızın, vicdanımızın, ahlakımızın gereğidir. Tarihi sorumluluğumuzdur. Orta Asya'dan Balkanlar'a, Kafkasya'dan Ortadoğu'ya, Afrika'dan Güney Asya'ya kadar gönül bağımız, tarihi müştereklerimiz olan tüm toplumlara yeniden ve daha güçlü ilişkiler kurmak için çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Bu politikamız asla çıkar odaklı değildir. Biz kardeşlerimizle ne onların petrolü için, ne madeni için ne de başka imkanları için yakınlaşıyor değiliz. Biz sadece sahip olduğumuz müştereklerin ve ortak tarihimizin bize yüklediği sorumlulukların gereğini yerine getirmenin peşindeyiz."

-"İnsani yardımları aktarmaya devam edeceğiz"

Türkiye'yi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her alanda güçlü bir şekilde büyütmeye, krizlerden, kaostan uzak tutmaya devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, "Ortadoğu'daki yangının Türkiye'yi de etkisi altına almasına müsaade etmeyeceğiz. Birilerinin bunun için çabaladığını, Türkiye içine nifak tohumları serpmeye çalıştığını biliyoruz. Devlet olarak da millet olarak da bu tuzağa düşmeyeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin hakkın, hayrın, adaletin ve barışın tarafını tutmaya, bölgede kardeşlik, dostluk ve dayanışmayı savunmaya güçlü şekilde devam edeceğini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"10 Ağustos seçimiyle birlikte inanıyorum ki Türkiye'nin öncü rolü daha da güç kazanacaktır. 10 Ağustos'ta inşallah kapılar ardına kadar açılacak. Yeni Türkiye, içeride huzur ve istikrarın, dışarıda barışın ve dayanışmanın daha güçlü savunucusu olacaktır. Rabbim bu mübarek günde Ortadoğu halklarını, tüm insanlığı muhafaza etsin. Bizler insani yardımlarımızı Gazze'ye aktarıyoruz, Suriye'ye aktarıyoruz, aktarmaya da devam edeceğiz. Rabbim kardeşliğimizi, dayanışmamızı daim eylesin. Şu güzel sofradaki dostluğun, kardeşliğin, paylaşım ruhunun hem Türkiye'ye hem bölgemize hem dünyaya hakim olmasını niyaz ediyor, Hatay ve İskenderunlu kardeşlerimizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum."

-"Güzel bir milat olsun"-

Başbakan Erdoğan, 10 Ağustos'tan sonra ilk ziyaretler zinciri içerisinde İskenderun'a geleceğini söyledi.

İskenderun'un, bütünüyle bir değişimi, dönüşümü yaşayacağını belirten Erdoğan, Hatay'ın tümüne 12 yılda 11 milyar yatırım yaptıklarını, bunların artarak devam edeceğini yineledi.

Herkesin, Kadir Gecesi'ni ve Ramazan Bayramı'nı kutlayan Erdoğan, "İnşallah Ramazan Bayramı birliğimiz için, beraberliğimiz için, inşallah dostluğumuz için güzel bir milat olsun" dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Türkiye İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title