Haberler

Erdoğan, Obama ile Bir Araya Gelecek, ABD'de Türk Ekonomisi İçin Çalışacak

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere gideceği 5 günlük ABD ziyareti yarın başlıyor. Zirve kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ile de ikili bir görüşme yapması beklenen Erdoğan, 'Fortune100' olarak adlandırılan dünyanın en büyük 100 şirketinden 25'inin başkan veya CEO'ları ile bir araya gelecek.

Dünya çapında etkili bu 25 yatırımcıyla gerçekleşecek toplantının ana gündemini, AB ve ABD arasında yakında imzalanması beklenen serbest ticaret anlaşması TTIP (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı) oluşturuyor.

TÜRKİYE'NİN YATIRIM ORTAMINI VE POTANSİYELİNİ BİZZAT ANLATACAK

Türkiye'nin yatırım ortamını ve potansiyelini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bizzat anlatması beklenen toplantıda, TTIP'nin Türkiye ekonomisine ve dolayısıyla Türkiye'de yatırımları bulunan ABD'li şirketlere etkileri aktarılacak. ABD'li şirketlere, AB ile olan Gümrük Birliği ve ABD ile olan Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinde Türkiye'ye destek vermeleri çağrısında bulunulacak.

53 ÜLKE KATILACAK

Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne Türkiye'nin yanı sıra 53 ülke ve 4 uluslararası örgüt katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirve boyunca birçok liderle ikili görüşme yapması planlanıyor. Suriye'de yaşanan gelişmelerin de gündeme gelmesi beklenen zirvede Erdoğan, sık sık vurguladığı "güvenli bölge ve uçuşa yasak bölgenin" önemini tekrarlayacak.

YUVARLAK MASA ZİRVESİ

Türkiye'nin ABD'de iş dünyasına yönelik ilk kez yuvarlak masa formatında bir toplantı organize ettiği, toplantıda Erdoğan ve heyetinin 25 başkan veya CEO'nun Türkiye'ye dönük planlarının yanı sıra talep ve şikayetlerini de dinleyecekleri belirtildi.


Bu toplantıya hazırlık kapsamında Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş geçen hafta İstanbul'da ABD'li şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi. ABD'deki toplantıya katılacak 25 şirketin yaklaşık 20'sinin temsilcisinin katıldığı toplantıda hali hazırda Türkiye'de yatırımları bulunan veya yeni yatırım planlayan şirket temsilcileri görüşlerini aktardı.

15'TEN 25'E ÇIKTI

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, toplantıyı Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK), Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın (Yatırım Ajansı) birlikte organize ettiklerini belirterek, "Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın ülke temaslarında her zaman iş dünyası temsilcileri olarak çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Ancak ilk kez çok farklı bir format tercih ettik. Sınırlı ve son derece üst düzeyde bir katılımın olduğu yuvarlak masa formatı karşılıklı diyalog imkanı oluşturmasından dolayı oldukça etkili. Başlangıçta Fortune100'den 15 şirketi hedeflemiştik. Sadece CEO ve başkan seviyesinde katılımı kabul etmemize rağmen talep o kadar fazla oldu ki şirket sayısını 25'e çıkardık" diye konuştu.

300 KİŞLİK GALA YEMEĞİ

Washington'un en prestijli mekanlardından olan Andrew Mellon Oditoryumu'ndaki yuvarlak masa toplantısının ardından aynı yerde 300 kişilik bir de gala yemeği yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk ve ABD iş çevrelerinin katılacağı bu gala yemeğinde Türkiye ekonomisi ile ilgili sunum yapması bekleniyor. Türk iş adamları ile Türkiye'de yatırımları bulunan veya yatırım planlayan ABD'li işadamlarının katılacağı yemekte Yatırım Ajansı ve DEİK de birer sunum yapacaklar.

6 İKİLİ GÖRÜŞME

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, yuvarlak masa toplantısı ve gala yemeğinin yapılacağı Andrew Mellon Oditoryumu'nda Cumhurbaşkanı ile 5-6 şirketin patronunu bir araya getirmeyi planladıklarını söyledi. Ermut "Türkiye'ye yatırım konusunda çalışmalarını belli bir olgunluğa getirmiş şirketler ile Cumhurbaşkanımızı bir araya getirmeyi planlıyoruz. İkili görüşmeler için talep çok. Program el verdikçe bunları gerçekleştirmeye çalışacağız" diye konuştu.

SAVUNMA AĞIRLIKLI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık edeceği yuvarlak masa toplantısına katılacak şirketlerin adları güvenlik nedeniyle sır gibi saklanıyor. Enerji, teknoloji, finans, sağlık, gıda, kimya ve havacılık sektöründen şirket temsilcilerinin isim listesinde yer aldığı konuşuluyor. Kulislere sızan bilgilere göre Boeing, Lockheed, Pratt & Whitney, 3M, GlaxoSmithKline (GSK), ve Honeywell yuvarlak masa toplantısına katılacak veya Erdoğan ile ikili görüşme yapacak şirketler arasında. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Mevlüt Çavuşoğlu Barack Obama Maryland Politika Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500

Yorumlar (4)

murathanMobil-IOS:

Bence reza için görüşecek yoksa diğer konular kılıf

0
0
yanıtYanıtla
AmedMobil-IOS:

Malum ekonomide durumlar kötüye gidiyor...

0
0
yanıtYanıtla
BenjaminMobil-IOS:

Yav he he uyandırmayın koyunları sakin, reza ile alakası olmasın bu ziyaretin

0
0
yanıtYanıtla
Vasfi AKKIR Mobil-ANDROID:

Sayın cumhurbaşkanım işiniz çok zor ama lütfen biraz gülümseyen.Çok ihtiyacımız var.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title