Haberler

Erdoğan-Iohannis Ortak Basın Toplantısı

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edildiği terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türkiye'ye başsağlığı dilediğini belirterek, "Terörizm korkunç bir olaydır ve bir suçtur.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edildiği terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türkiye'ye başsağlığı dilediğini belirterek, "Terörizm korkunç bir olaydır ve bir suçtur. Milletlerimiz buna karşı mücadelede işbirliği içinde bulunuyor ve bulunacak" dedi.

Resmi ziyaret için Romanya'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin "stratejik ortaklık" seviyesinde olduğuna işaret eden Iohannis, güçlü seyreden ilişkilerin diyalog zemininde daha da geliştirilebileceğini söyledi. Ortak hedeflere birlikte yüründüğünü dile getiren Iohannis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Iohannis, ortak hedefler ve karşılıklı çıkarların ele alındığı görüşmelerde, ikili ilişkilerin nasıl geliştirileceği üzerinde durulduğunu kaydetti. İki ülkenin NATO bünyesinde müttefik olduğunu, güçlü ekonomik bağların da ilişkileri güçlendirdiğini ifade eden Iohannis, Romanya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini, üyelik sürecinin tamamlanmasıyla AB'nin hem ekonomi hem de istikrar açısından kazanç sağlayacağını vurguladı.

Bölgesel güvenlik ve ekonomik işbirliğinin de görüşmelerde ele alındığını söyleyen Iohannis, "Refah içinde bir bölge, her iki ülkenin ve vatandaşlarımızın çıkarına olacaktır. Uluslararası jeostratejik gelişmeleri de ele aldık. NATO operasyonel kapasitesinin artırılmasıyla ilgili konuları görüştük. NATO bünyesinde kapasitelerimizi güçlendirmek bizim ortak hedeflerimizdir. Türkiye'nin, Romanya'da yer alacak NATO Komuta ve Kontrol Merkezleri'ne katılımı bizim açımızdan son derece önemlidir ve katılım davetiyesini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilettim" diye konuştu.

"AB dışındaki en önemli ticari partnerimiz Türkiye"

Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis, ülkenin AB dışındaki en önemli, küresel olarak da beşinci ticari partnerinin Türkiye olduğuna dikkati çekerek, bu ortaklığının, potansiyel göz önünde bulundurularak geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

"Yakın gelecek için hedef 10 milyar dolar. Ona ulaştıktan sonra hedeflerimizi daha yukarı taşımayı düşünüyoruz" diyen Iohannis, Orta Asya ve Kafkasya gibi üçüncü piyasalarda ortak projeler üzerinde çalışılabileceğini dile getirdi. Romanya'nın, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) dönem başkanlığını devralacağını hatırlatan Iohannis, KEİ'in ekonomik profilini geliştirmeye yoğunlaşılacağını söyledi.

Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis, İstanbul'daki terör saldırısına da değinerek, "Dün Türkiye'de cereyan eden korkunç olaydan dolayı size ve halkınıza başsağlığı dilemek istiyorum. Terörizm korkunç bir olaydır ve bir suçtur. Milletlerimiz buna karşı mücadelede işbirliği içinde bulunuyor ve bulunacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Araştırma sonuçlarını görelim, hükümetler en iyi çözüme karar verecek"

Bir basın mensubunun, Romanya'dan Türkiye'ye denizaltından elektrik aktarılmasına ilişkin projeyle ilgili görüşme yapılıp yapılmadığını sorması üzerine de Iohannis, konuyla ilgili araştırmanın yıllar önce yapıldığını, bilgilerin bugün için yetersiz olduğuna karar verildiğini belirtti. "Bugün için yeni bir araştırma yapılması kararlaştırıldı" diyen Iohannis, projenin ilk araştırma etabında olduğunu söyledi.

Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis, "Sayın Cumhurbaşkanı'na bir ricada bulundum. Ricamız şöyle, ilk araştırmanın sonuçlarını önce bir görelim, ondan sonra hükümetlerimiz istişare edip en iyi çözümlere karar vereceklerdir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Romanya Politika Güncel Haberler

title