Haberler

Erdoğan'ın Ziyareti Öncesi Bombalı Saldırı

Güncelleme:

3 kişi öldü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyareti öncesi, Mogadişu'daki Türk heyetinin bulunduğu oteli hedef alan bombalı bir saldırı düzenlendi. Olayda 3 Somali vatandaşı hayatını kaybetti, Somali polisi, Başkent Mogadişu'da meydana gelen saldırıda Türk heyetinden yaralanan olmadığını açıkladı. Türk heyet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın başlayacak Somali gezisine hazırlık yapıyordu.

BOMBA YÜKLÜ ARAÇLA SALDIRDILAR

Reuters'a açıklama yapan Somali polisi, saldırının bomba yüklü araçla yapıldığını belirtti. Türk heyetinin güvende olduğu ve herhangi yaralanma olayının yaşanmadığını söyledi.

DAVUTOĞLU: 3 SOMALİ KARDEŞİMİZ ÖLDÜ

Davos'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 Somali vatandaşının öldüğünü belirtip "Somali zaten güvenlik riski yüksek bir ülke. Doğrudan bizim heyeti hedef alıp almadığına dair incelemeler devam ediyor" dedi.

Davutoğlu, 2012'de Somali'yi ziyaret ettiklerini hatırlatıp "2012'de Somali'ye çok daha zor şartlarda gittik ama gitmekten vazgeçmedik" diye konuştu ve 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Somali'ye gitme iradesini sürdürdüğünü' söyledi.

Saldırının 'salt Türkiye'ye yönelik bir saldırı olarak değerlendirmenin doğru olmayabileceğini' ifade eden Davutoğlu, "Afrika öncelikli polikalarımız arasındadır" diye ekledi.

TÜRK HEYETİNDEN YARALANAN YOK

Somali polisi, Başkent Mogadişu'da meydana gelen saldırıda Türk heyetinden yaralanan olmadığını açıkladı. Reuters haber ajansına konuşan Polis Şefi Farah Nur, "Araç dışarıda infilak etti ve halen araştırmamız devam ediyor." diye konuştu.

Dışişleri kaynakları, ise Erdoğan ziyareti öncesi gerçekleşen saldırı ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Öncü giden polislerin kaldığı otele bombalı araçla saldırı düzenlenmiş. Araç otelin kontrol mekanizmasında patlatıldı. Vatandaşlarımız etkilenmedi."

ERDOĞAN PROGRAMINI İPTAL ETMEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programını iptal etmediği ve yarın Somali'ye gideceği öğrenildi.

KIZILAY GENEL MÜDÜRÜ'NDEN AÇIKLAMA

Kızılay Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu, saldırıda herhangi bir Türk vatandaşının ölmediği ve yaralanmadığı bilgisini aldıklarını söyledi. Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk heyetine yönelik düzenlenen bombalı saldırı olayının ardından televizyon kanallarına telefon bağlantısı ile katılan Mehmet Güllüoğlu, son durumu aktardı.

Bombalı saldırının, Türk heyetinin kaldığı otelin dışında meydana geldiği yönünde bilgi aldıklarını belirten Güllüoğlu, "Kızılay olarak 3 yıldır Somali'de çalışıyoruz. Zaman zaman saldırılar oluyor. Bu olaya çok şaşırdığımızı söyleyemeyiz. Belki korkutmak istediler, olabilir. Bize ulaşan bilgilere göre ekibimizden ve misafirlerden ölen yada yaralanan yok" dedi.

"BİZ GÜVENDEYİZ"

Türk heyetinde bulunan Kızılay Müdürü Mehmet Güllüoğlu, saldırının 13.40 civarlarında gerçekleştiğini ve heyette bulunan kimsenin yaralanmadığını söyledi.

Güllüoğlu, "Kaldığımız otelin önünde bir saldırı gerçekleşti. Biz güvendeyiz. Güvenlik güçleri bize saldırı hakkında herhangi bir bilgi vermedi. Son gelen bilgileri size aktarıyorum. Şu an ekibimizde yaralı kimse yok." dedi.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

Mogadişu'da daha önce de, Haziran 2013'te Türk Büyükelçiliği'nin ek binası önünde intihar saldırısı düzenlenmiş, çatışmada polis memuru Sinan Yılmaz şehit olmuştu. Saldırıyı Türkiye'nin Somali'ye desteğinden rahatsız olan El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü üslenmişti.

Mayıs 2014'te ise yine Mogadişu'da, Türk Hava Yolları'na (THY) güvenlik hizmeti veren bir firmanın Güvenlik Şefi Sadettin Doğan, uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Haber7.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Mehmet Güllüoğlu Mogadişu Somali Güncel Haberler

title