Haberler

Erdoğan'ın Tarihi Ermeni Taziyesinde 10 İlk

Güncelleme:

Başbakan Erdoğan'ın Ermeni olayları ile ilgili kaleme aldığı taziye yazısı pek çok ilki de içinde barındırıyor.

Başbakan Erdoğan, 24 Nisan 1915 olaylarının yıldönümüdne tarihi bir mesaj yayınlayarak ‘tehcir’ sonucu hayatını kaybeden Ermeniler’in torunlarına da taziyelerini iletti.

Başbakanlık’tan yazılı yayınlanan tarihi açıklamada Ermeni vatandaşlarımız ve dünyadaki tüm Ermeniler için özel bir anlam taşıyan 24 Nisan’ın, tarihi bir meseleye ilişkin düşüncelerin özgürce paylaşılması için değerli bir fırsat sunduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, "Adil bir insani ve vicdani duruş, din ve etnik köken gözetmeden bu dönemde yaşanmış tüm acıları anlamayı gerekli kılar." dedi.

Tüm dünyanın konuştuğu ve Türkiye tarihinde görülmemiş bildiride 10 ayrı "ilk" vardı:

1 - Türkiye ilk kez, 1915’e ilişkin Ermeni vatandaşlarına ve tüm Ermenilere hem doğrudan, hem de ‘Doğu ve Batı Ermenice’ olarak hitap etti.

2 - İlk kez 1915 olaylarında hayatını kaybeden Ermeniler ve tüm Osmanlı tebaasının torunlarına ‘taziye’ mesajı yayınladı.

3 - İlk kez ‘savunma’ veya ‘cevap yetiştirme’ amacıyla değil, 1915 gündemini tüm Ermenilerle paylaşma, ‘ortak acıları birlikte anma ve geleceği birlikte inşa etme’ amaçlı mesaj verdi.

4 - İlk kez, 24 Nisan’ın sembolize ettiği insani acılara ‘ortak acı’ olarak sahip çıkarak yüksek bir ‘özgüven’ gösterdi.

5 - İlk kez, 1915 olaylarının çatışma bahanesi olmaktan çıkararak, dostluk çağrısı yaptı

6 - İlk kez, ‘ateş düştüğü yeri yakar’ diyerek Ermenilerin acılarıyla empati kurdu.

7 - İlk kez, Ermenilerin acılarını anmaları ‘insanlık vazifesi’ olarak tanımladı; acının istismar edilmesine tavır koydu.

8 - İlk kez, ‘siyasi’ ya da ‘diplomatik’ değil vicdani yaklaşım gösterdi.

9 - İlk kez, ‘adil hafıza, vicdani duruş, insanlık vazifesi, ortak acı, ortak gelecek ve ortak değerler’ ifadelerini kullandı.

10 - İlk kez, doğrudan temas çağrısı yaptı.

UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ

Başbakan Erdoğan’ın 24 Nisan 1915 olaylarının yıl dönümü öncesinde gerçekleştirilen tarihi açıklamayı değerlendiren uzmanlar, Türkiye ile Ermenistan arasında umut ışığı yakan, taktir edilecek bir açıklama olarak değerlendirdi. 

Türkiye ile Ermenistan arasında arabuluculuk yapan iş adamı Samson Özararat: Büyük bir gelişme. İlerdeki diyaloga değer verecek önemli bir yaklaşım. İki ülke hikayesi değil bu. İnsani tarafı daha kuvvetli. Bu açıklamaya kayıtsız kalınmaz. Bana bayram tebriği gibi geldi Başbakan’dan. 

"ERDOĞAN TAZİYE SÖZÜ İLE BİR ŞEKİLDE ÖZÜR DİLEDİ"

Ermeni Evrensel Hoşgörü Kültür Derneği Başkanı Jerry Hırimyan: Oldukça önemli. Üstelik de 23 Nisan bayramında yapıldı. Torunlara taziye sözü çok mühim. Bunun diaspora tarafından da iyi anlaşılması gerek. Bu Başbakan Erdoğan’ın meseleye ne denli özenli baktığının da açık göstergesi. Diaspora da bu açıklamayı önemseyerek, Türkiye’nin uzattığı eli tutmalı ve tarihin doğru anlaşılması noktasında hareket etmeli.

Ermeni Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu: Çok olumlu buldum. Başbakan Erdoğan taziye sözü ile bir şekilde özür diledi. Dünya diasporası bu meseleye çok olumlu yaklaşmalı, düşüncelerini değiştirmeli. Birbirimize sarılmamız, anlamamız lazım. Artık şiddet diliyle konuşmamak lazım.

"EVET AMA YETMEZ"

Prof. Dr. Baskın Oran: Taziye sözü önemli. Başbakan’ın burada yumuşatıcı tavır takınması taktire şayandır. Konuşmasının diğer bölümlerine itirazlarım var ama daha önce yapılmamış bir şeyi yapmıştır. İki kardeş olması gereken ülke arasında umut ışığı yakmıştır. O açıdan taktir edilesi durumdur. Evet ama yetmez.” 

Gazeteci Yazar Etyen Mahçupyan: Çok olumlu bir çıkış. Türkiye’nin geçmişini hatırlama ortak hafızaya kavuşma, birlikte yaşamayı öne çıkaran bir arayış var. Onu tamamlayan bir unsur. Önümüzdeki sene beklenmeden yapılması çok önemli. Bize bu yılı her türlü kullanma şansı veriyor. 23 Nisan’da yapılması bizi geçmişe bağlayan bir halka. 1920 Meclisi’nin açılışıyla kaybedilen Osmanlı hayalinin son noktasıydı. Sembolik anlamı bir araya getiren, önemli bir metin var. Diasporada epeyce tartışma yaratacağı kesin. Uç bakışlılar olacaktır ama büyük kısmını olumlu etkileyecektir. STK’lar da bu sürece destek olmalı.

MUHALEFETTEN İLK YORUMLAR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Bunun değerlendirilecek hiçbir yanı yok. Bu millete bu kadar eziyet fazla. Dönemin şartları gereğince oldukça tutarlı ve hatta zorunlu olan Tehcir Kararı’nın, gayr-i insani bulunması kesinlikle gayri milliktir. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu: Taziye kutsaldır. Onun için bundan gocunmamak lazım. Niçin bu kadar geç kalındı, biraz sorgulamak lazım. 

AÇIKLAMA 9 DİLDE YAYINLANDI, ERMENİCE TWEET ATILDI

Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin mesajı Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yayımlandı. Açıklama Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça, Rusça, ile doğu ve batı Ermeni dilleri olmak üzere 9 farklı dilde yapılırken Başbakanlık Kamu Diplomasi Koordinatörlüğü açıklamayla ilgili Ermenice tweet attı.

 
 
Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ermenistan 23 Nisan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (77)

hayatay_sbaltaci_1996@hotmail.com:

Faşist mhp hariç herkesin taziye konusunda birleşmesi Türkiye açısından mühimdir. Yaşasın barış ve kardeşlik. ..

10
37
yanıtYanıtla
TÜRKbjk.olcaygul@gmail.com:

Ayıdan post sen ve senin gibi hainlerden dost ve kardeş olmaz....YAŞASIN BÜYÜK TÜRK MİLLETİ.....

yanıt0
yanıt0
ademademoglu@mail.com:

Yardımcısı Hüseyin çelik'in kitabını okusun

yanıt0
yanıt0
Potamya lı tayyipabc@yahoo.com:

Biri bu tayyipe tarih öğretsin. Ermeni komitacıların hamile türk kadınlarının karınlarını nasıl yardığını anlatsın, Gitsin Erzurumda yaşı 90 ın üzerindekilerle konuşsun. Hiçbişey bilmiyorsa da sussun be..

20
25
yanıtYanıtla
ANGARALIsalsa0707h@hotmail.com:

LA BU TAYYİP YAKINDA 1453 YILINDA ISTANBULU ALDIK HATA ETTİK .BİZANSDAN ÖZÜR DİLİYORUZ DERSE ŞAŞIRMAM.TAYYİP HATA YAPIYON..

30
9
yanıtYanıtla
ADAM**meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeebgt4488@hot:

akılsız önderin cezasını seçmenleri çeker şimdi her akp.li cebinden 10 bin lira verecek tazminat için

15
19
yanıtYanıtla
AYHAN DURAK**ak bir kuzu meeeeeeeeeeeeeebgt11:

hocalıda ölen türk idi boşver biz akpyiz..bosnada ölen türk idi amannnnnn biz akpyiz stalin 5 milyon türk katletti bana ne ölmesinler biz akp yiz sırpistan kurulurken 4 milyon yunanistan kurulurken 5 milyon romanya kurulurken 2 milyon kurtuluş savaşında 2 m,lyon TÜRK VE KÜRD katledildi..boşver ölen türk biz akpyiz bize ne

27
4
yanıtYanıtla
sana yazıklar olsunabc@yahoo.com:

Ya sen er geç o koltuğu bırakacaksın ama arkanda bir enkaz bırakarak. gemide açtığın bu delikleri bakalım nasıl kapatabileceğiz. Güneydoğuyu verdin şimdide doğu anadoluyu mu vermek niyetin

17
14
yanıtYanıtla
ADAM**meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeujmnbv5577@:

her ak koyun liderinin kölesidir

11
18
yanıtYanıtla
mustafamustafagurpinar1992@hotmail.com:

bu adam türkiyeyi öyle bi kutuplaştırdıki

14
15
yanıtYanıtla
Tüm 77 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title