Haberler

Erdoğan'ın İsteğiyle 4G İptal Olursa 3 milyar Euro Çöpe Gidecek

Güncelleme:

Türkiye 1G'ye 7 yıl, 2G'ye 3 yıl, 3G'ye 11 yıl gecikti. 4G'de ise 11 yıl gerideyiz. Erdoğan'ın açıklamasından sonra 26 Mayıs'taki 4G ihalesinin iptali gündemde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Telekom'un 175. kuruluş yıl dönümünde şunları söylemişti: "4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. 3G ile biraz daha sabır, iki yıl içerisinde Türkiye de 5G'ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G ile bir çöplük haline döner. "

Resmi makamlar ve GSM operatörleri, Türkiye'de 4G ihalesi yapmak için yola çıkmıştı ki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "4G'ye gerek yok. 2 yıl daha sabredin, 5G'ye geçelim" açıklamaları planları altüst etti.

5G 2020'DE KULLANIMA GİRECEK

Türkiye 1G'ye 7 yıl, 2G'ye 3 yıl, 3G'ye 11 yıl gecikti. 4G'ye şimdiden 11 yıl gerideyiz. 5G teknolojisi ise şu anda dünyada kullanılmıyor. Cumhurbaşkanı Erdroğan'ın dediği gibi 2 yıl sonra 5G'ye geçmek de mümkün olmayacak. Çankü 5G ilk kez 2018'de Güney Kore'de düzenlenecek Kış Olimpiyatları'nda denenecek. Dünyada 5G, 2020'da yaygın kullanıma girecek.

Genelde teknolojiler birbirinin üstüne koyarak ilerler. Yani 4G yapmayalım biraz büyüyünce 5G alırız demek teknolojide büyük eksiklik yaratır.

TESTLERİ YAPILMIŞTI

Yakın zamanda Turkcell ve Vodafone 4G için hız testleri bile yaptı. 26 Mayıs'ta yapılması planlanan 4G ihalesinde toplam asgari bedel 2.3 milyar Avro olarak belirlendi. İhale, 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekansları için, 20 ayrı bant genişliğinde yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra 4G ihalesinin iptal edilip edilmemesi merak konusu oldu.

4G'NİN İPTAL SİNYALİ ÖNCEDEN GELDİ

Ancak 4G ihalesinin itpal edileceği ile ilgili ilk sinyaller geçen hafta Yerli Dördüncü Nesil (4G) Haberleşme Teknolojisi Geliştirme Projesi ULAK kapsamında GSM operatörleri ile işbirliği mutabakatı imzalanırken geldi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ihale tarihinin öne çekilmesinde yabancı teknolojiye daha fazla fırsat tanıyacağı gerekçesiyle büyük tepki gösterdi. Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe bu konuda BTK'yi suçladı. Öğe, "Bu projeye başlarken, 4G lisansları 2017'de verilecekti. Buna göre çalışmalarımızı başlattık" demişti. ULAK projesi toplam 46.8 milyon dolar bütçe ile geliştirildi. 4G teknolojisinin on yılda ulaşacağı yatırım maliyetinin 5 milyar dolar olması öngörülüyor.

ALT YAPI HAZIR DEĞİL

Burada yerli baz istasyonunda ısrarının altında yatan başka bir gerçek de son yıllarda özellikle yolsuzluk operasyonlarıyla gündeme gelen dinlemeler ve sosyal medya hesapları. Cumhurbaşkanı bu alt yapının yabancılara teslim edilmesinin ulusal güvenlik riski yaratacağını düşünüyor.

4G'ye geçişte bir diğer engel de Türkiye'nin fiber altyapısının hazır olmaması olarak görülebilir. Türkiye'nin şu anda mevcut 61 bin baz istasyonu ve 245 bin kilometre fiber ağı var. 4G'ye geçmek için fiber altyapının en az 7-8 kat artırılması gerekiyor. Ancak burada da Türk Telekom'un büyük tekeli sözkonusu.

Belediyeler diğer şirketlerin fiber atyapısı kurması için sürekli zorluk çıkarıyor. 2008'de İstanbul'da 678 kilometre fiber şebeke döşenmişken bu uzunluk 2014'te 17 kilometreye düştü. Ulaştırma Bakanlığı ve BTK'de bu konuda gereken adımları atmıyor.

CEPLER DEĞİŞMELİ

Ayrıca Türkiye'nin 4G'ye geçmesi için şu an vatandaşların kullandığı mevcut cep telefonlarını da değiştirmesi gerekiyor. AKP hükümeti cari açık yaratıyor diye ithal cep telefonuna sürekli vergi getiriyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 10 milyon adet cep telefonu satılıyor. (Kaynak:Cumhuriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Türk Telekom Türkiye Memur Alışveriş Teknoloji Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı 135. bölüm izle! Gönül Dağı yeni bölüm izle! Gönül Dağı son bölüm neler oldu? Manchester City-Chelsea maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Manchester City-Chelsea maçı şifresiz mi? Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir?
500

Yorumlar (225)

Aylin Mobil-IOS:

Tayyip Erdoğan olmasaydı siz hala güvercinlerle mesajlaşırdınız. Nankörler adam kötümü diyor bir kaç yıl sabredelim diyor 5ge ye direk geçelim milyarlarca dolarda cebimizde Kalsın. Ama sizin ülke menfaatleri gibi bir kaygınız yok dua ediyorsunuz ülke batsın diye.

17
33
yanıtYanıtla
İsmi lazım değilMobil-IOS:

Allah başımızdan eksik etmesin. Adasın adam seni çekemeyenler var reis. Dik dur eğilme bu MİLLET seninle....

9
35
yanıtYanıtla
MuratMobil-IOS:

4G de 11 yıl geridemiyiz??? Haber yapayım hükümeti kötüleyim derken battıkça batıyorsunuz. Şuan ingilteredeyim 4G sadece bir operatörde var o da gecen yaz başladı. Heryerde çekmiyor. Hemde coooook pahalı. Artı farzedelim gecikme oldu diyelim. Turkcell vodafone avea devletin malı mı ki devletimizi kötülüyorsunuz. Yazıklar olsun size.

30
12
yanıtYanıtla
lalegül fm:

1 dolara 1kg patates gelmiyorsa kimse beni kandıramaz büyük ekonomimiz var diye , hakkımı helal etmiyorum kendi kendini besleyebilecek ülkemi bu hale getirnleriiiiiiiiiiiii

34
7
yanıtYanıtla
laz kizimobilWeb@haberler.com:

İste bu yüzden HDP diyorum

16
25
yanıtYanıtla
ABIZER:

bizim devletli hem ekonomis hem ilahiyaci hem asker hem hukukcu anlamadi konu yok eytimini sorsaniz bir imamhatip mezunu ulkeyi dusurdugu durumdan beli degilmi

28
13
yanıtYanıtla
SimitcimobilWeb@haberler.com:

5g ye geçmek üzereyken 6g diye tutturur bu padisah

28
11
yanıtYanıtla
Yine mi KoyalımmobilWeb@haberler.com:

Daha düne kadar IMF kapısında borç dinlenenler şimdi IMF ye olan borçları kapatıp IMF ye borç veren lidere laf atıyorlar yazıklar olsun sizinki nankörlükten başka bişe değil

16
23
yanıtYanıtla
AkdenizMobil-IOS:

Yav ben böyle bir şey görmedim herşeye burnunu sokuyor yeter yav bıktık senden bir gün konuşma çıkma ekrana ya bir gün arkadaş bir gün yeterrrrr yav

31
8
yanıtYanıtla
IzmırlımobilWeb@haberler.com:

Bu adamın her konusması bu ulkeye zarar zaten arkadas artık faydasını gormuyoruzkı...

26
9
yanıtYanıtla
Tüm 225 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title