Haberler

Erdoğan'dan Somali'deki Saldırıya İlk Tepki

Güncelleme:

Etiyopya'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali'deki bombalı saldırı için "Eğer İslam adına yapıyorlarsa ben bir Müslümanım. İslam'da böyle birşey yok" dedi.

Etiyopya ziyareti çerçevesinde temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Addis Ababa Üniversitesi'nde törenle fahri doktora unvanı verildi. Tören sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

"BİR MÜSLÜMAN İNTİHAR EDEMEZ"

Konuşmasında Somali'deki bombalı saldırı için değerlendirmede bulunan Erdoğan "Bakın bugün yine bir terör eylemi oldu Somali'de. Ne adına yapıyorlar. Eğer İslam adına yapıyorlarsa ben bir Müslümanım. İslam'da böyle birşey yok. Bir Müslüman intihar edemez. DEAŞ terör örgütüne karşı aynı ortak ve samimi mücadelenin sergilenmesi şart" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

"Bu toplantıda bu görüşmede mevkidaşım ve 7 yıl Türkiye'de büyükelçilik yapmış olan sayın cumhurbaşkanının elinden bu fahri doktora unvanını almak ayrıca beni mutlu etmiştir.
Etiyopya'nın gerek Afrika kıtasında gerek yer yüzünde çok farklı müstesna bir yeri var. 80'den fazla dilin, farklı etnik kökenlerin Etiyopyalı kimliği altında tam bir uyum ve ahenk içinde varlıklarını ifade ettiklerini görüyoruz. Üstelik bu uyum ve ahenk bin yıllardır bu topraklarda köklü şekilde devam ediyor.

"ETİYOPYA ÖRNEK ALINSAYDI..."

Etiyopya'nın bizim dinimiz İslam ve Müslamanlar arasındaki yerine de değinmek durumundayım. Etiyopya örnek alınsaydı Irak'ta Suriye'de masum insanlar katledilmezdi. Etiyopya örnek alınmış olsaydı Filistin'de Avrupa'da Müslümanlara karşı ayrımcılık yapılmazdı. Bakın bundan 14 asır önce sadece 15 tane Müslüman Etiyopya topraklarına sığınıyor. Dönemin meliki onları kovmuyor, inançlarıyla alay etmiyor, onların kutsallarına hakaret etmiyor. Hatta onları geri isteyen zalimlere o masum insanları teslim etmiyor. Bugün medeni olduğunu iddia eden bazı aydınlara toplumlara sorsanız 7'nci asır karanlık geri kalmış bir asırdır derler. Oysa bugün medenilerin yaptıklarını 7'nci yüzyılda onların geri ve karanlık dedikleri yapmıyorlar. İşte onun için biz o 7'nci asra asla karanlık çağ demiyoruz, gerici ilkel çağ demiyoruz.

"TERÖRÜN DİNİ, MEZHEBİ OLMAZ"

Geçtiğimiz hafta Paris'te bir dergiye terörist saldırı yapıldı. İnsanlar öldürüldü. Bunun hemen ardından tüm Avrupa'da Müslümanlara yönelik hoşgörüsüzlük sergilenmeye başlanıldı. Camilere Müslümanlara dönük saldırılar zaten vardı, daha da arttı.

Arkadaşlar terörün dini olmaz, mezhebi olmaz. Terörün hiçbir insani değerli olmaz. Terör cinayettir. Bunu adı Müslüman olan birisi de yapıyorsa teröristtir, Hristiyan olan birisi de yapıyorsa teröristtir, Musevi olan birisi de yapıyorsa teröristtir, katildir, canidir, barbardır.

"TERÖR VE ŞİDDET SADECE SİLAHLA YAPILMAZ"

40 yıldır biz ülkemizde terörle mücadele ediyoruz. Bölücü terör örgütü şu anda Irak ve Suriye'de kan döken DEAŞ terörü de, Filistin'e yönelik İsrail devlet terörü de, terör örgütleri de en başta bir cinayet grubudur. Şunu da özellikle söylemek zorundayım. Terör ve şiddet sadece silahla yapılmaz. Kutsal değerlere saldırı da bir terördür şiddet eylemidir. Irkçılık ayrımcılık terör eylemidir. Dünyanın tüm ülkeleri bunu görmek terörün ve şiddetin her türüne karşı ortak tavır almak zorundadır.

Elbette ki Paris'teki teröristleri şiddetle kınayacağız. Ama aynı şekilde 350 bin insanın ölümüne sebep olan hala öldürmeye devam eden Suriye'nin teröristbaşı olan başındaki zatı da aynı tavırla kınamak, tavır belirlemek de bizim insani görevimizdir. Şu anda benim ülkemde 1 milyon 700 bin sığınmacı var.

SOMALİ'DEKİ SALDIRIYA TEPKİ

Şu anda burada Somali'den 500 bin sığınmacı var. Bu insanlara buraya canlarını kurtarmaya geliyor. Bugün yine bir terör eylemi oldu Somali'de. Ne adına yapıyorlar bunu?

"İSLAM ADINA YAPIYORLARSA..."

İslam adına yapıyorlarsa, ben bir Müslümanım İslam'da böyle bir şey yok. Bir Müslüman öncelikle intihar edemez. Böyle bir İslam kesinlikle yok, bizim dinimizde 'insanları git öldür' böyle bir şey yok.

"BİR İNSANI ÖLDÜRMEK İNSANLIĞI ÖLDÜRMEKTİR"

DEAŞ terör örgütüne, diğer terör örgütlerine karşı aynı mücadelenin sergilenmesi şart. Biz İslami terör gibi son derece yanlış bir isimlendirmeye karşıyız. Kimse İslam'la terörü bir arada anamaz. Zira İslam barıştır. Kelime itibariyle sin kökünden gelmek suretiyle barıştır. Bir insanı öldürmek tüm insanlığı öldürmektir. Bu İslam'ın hükmüdür. Bu tür terör saldırıları da farklı inançlara yönelik bu tür saldırılarda dünyada birlikte yaşam kültürünü yok etmektedir."

İlgili Haberler


Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Etiyopya Somali Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (118)

Baba54mobilWeb@haberler.com:

9 secim adam resmen ezdi geçti hala bazı lahanalar eleştiriyor . it urur kervan yurur

22
33
yanıtYanıtla
DİRİLİŞ. Mobil-IOS:

Burada it gibi havlayan yorumcular varın siz havlayın, biz Ölene kadar reisleyiz.

10
38
yanıtYanıtla
micomobilWeb@haberler.com:

O suriyede oldurulen masum insanlarin kaninda senin elinde var mit ile o tirlarla silahlari benmi gonderdim

23
17
yanıtYanıtla
ADAMSIN:

Adam gibi adamEt şunları madamYanında var milyonlarca adamCesur yürek Erdoğan

6
32
yanıtYanıtla
KILIÇ:

ARKA BAHÇEMİZ OLAN SURİYENİN İŞİNİ BİTİRDİK SIRA SOMALİDE

30
6
yanıtYanıtla
ay yildiz kizi:

Al Anani git dedim hespi öldü. Nereye gitsem les yigini birakip döniyorum. Ben Ölüm celadiyim. Muhalefet ayagini ona göre denk atsin.

28
8
yanıtYanıtla
zaza:

islamda hırsızlığın olmadığınıda birisi söylese beyefendiye

30
5
yanıtYanıtla
..mobilWeb@haberler.com:

Paralel yapının işi olmasın bu Neden olsa günah keçinizi buldunuz artık hersey paralel yapiya atın

28
6
yanıtYanıtla
musti:

ee çocuk öldü caddede anasını yuhalattı birileri.

19
15
yanıtYanıtla
ACABA NIYEmobilWeb@haberler.com:

Peki sen dediyin gibi muslim isen o adamlar ve diyer ona benzerleri seni hedef almis Senin sebebinden topyekun ülke hedeflerinde Sen en iyisi DEDELERININ ILTICA OLARAK GELDIGI GURCISTANA GIT Sen zaten turk dexilsin

29
3
yanıtYanıtla
Tüm 118 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title