Haberler

Erdoğan'dan 'Sınırı Açın' Diyen BM'ye: Alnımızda Enayi Yazmıyor

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Halep'ten kaçan sığınmacılara kapıları açın" diyen BM'ye bir kez daha sert çıkıp, "Alnımızda enayi yazmıyor" dedi.

Halep'ten kaçarak Türkiye'ye giriş yapmak için sınırda bekleyen Suriyelilerin sayısı her geçen gün artarken, Birleşmiş Milletler geçtiğimiz gün Türkiye'ye "Kapıları açın" çağrısı yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün Muhtarlar Toplantısı'nda BM'yi eleştirmiş "Sen ne işe yarıyorsun?" diyerek serzenişte bulunmuştu. Erdoğan, tepkisini bugün de sürdürdü.

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı, "BM'nin saldırıyı yapanlara karşı tedbir almak yerine ülkemize çağrıda bulunması samimiyetsizliktir. Neymiş, kapınızı açın, onları alın. Bu mülteciler için sen ne kadar destek verdin? Ayıptır ayıp. Bizim anlımızda enayi yazmıyor. Biz bir yere kadar, sabır sabır, ondan sonra gereği neyse onu yaparız." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"TÜGİK'in ekonomi politikalarının yanında ülkemizin en büyük sorunlarında koyduğu yerli duruşu takdir ediyorum. Türkiye içeride ve dışarıda topyekün bir savaş veriyor. Bu sabah Akit ve Yeni Şafak gazete binalarına saldırı düzenlendi. Saldırıyı şiddetle kınıyorum. Geçmişte bir başka gazetemizin giriş kapısının camları silahlı saldırıda değil, arbede de kırılmıştı. Dünyayı o zaman ayağa kaldıranların tepkisini şimdi çok dikkatle izleyeceğim.

"TÜRKİYE YÜZDE 4 BÜYÜDÜ, CARİ AÇIK AZALDI"

Ülkemizde geçmiş yılda ve bu yılda yaşanan gelişmeler birilerini karamsarlığa soktu. Türkiye şuan istikararlı bir şekilde devam etmektedir. Genç iş adamlarımız hiçbir şekilde morallarini bozmasın. Tatillerinizi yurt dışında yapmayın, Türkiye'de yapın. Türkiye'nin durumu kötü değil, 2015'in ilk çeyreğinde Türkiye yüzde 4 büyüdü. 2015'te açılan şirket sayısı bir önceki yıla göre 59 binden 68 bine yükseldi. Beyaz eşya satışlarımız arttı. Cari açığımız azaldı. Turizm gelirlerindeki düşüş küresel piyasayla ilgili gözüküyor. Bu sorunuda çözeceğiz.

"FAİZ YÜKSEK OLURSA YATIRIM DURUR"

Dünyanın diğer ülkelerinde faiz oranları eksi değerlerde. Faizin yüksek olduğu Türkiye'de yatırım nasıl olacak. Yatırımın durduğu yerde istihdam durur ve uluslararası rekabet gücünüz biter. 2015'te Türkiye'nin tökezleyeceğini umanlar bir kez daha hüsrana uğradılar. Uluslararası kuruluşların açıkladıkları değerlendirmeler siyasi kaynaklıdır. Biz neler yapabileceğimizi biliyoruz. Kararlılıkla hedeflerimize büyüyoruz.

"YURT DIŞINA TATİLE ÇIKMAYIN, TATİLİNİZİ BURADA YAPIN"

Bölücü terör örgütünün eylemlerini arttırması gibi olaylar kimilerini kaygılandırdı. Buna rağmen ekonomik verilere baktığımızda ciddi bir sıkıntı görmüyorum. Moralli olun ve göreceksiniz istikbal bizimdir, hiç endişeniz olmasın. Yurtdışına tatile çıkmayın, tatilinizi yurt içinde yapın. Şimdi de Yerli Malı Yılı olsun. Malzemelerinizi yurt içinden temin edin. Geçtiğimiz yıl ülkemize gelen uluslararası yatırım 16,6 milyar olarak gerçekleşti. Bazı sıkıntılar olacak, aşacağız. Unutmayın kutlu doğumlar sancılı olur. Bu kutlu doğumdur. otomobil satışlarına bakalım, tarihi bir rekorla 726 bine yükseldi. Bu rakam önceki yıl 587 bindi. Beyaz eşya satışları da bir önceki yıla göre arttı. İhracatımızda bir miktar düşüşle birlikte ithalattaki azalışımız cari açığı geriletti. Turizm gelirlerindeki düşüş daha ziyade küresel ekonomiyle ilgili görünüyor. Bunu da en kısa sürede telafi edeceğimize inanıyorum.

"ULUSLARARASI KURUMLARIN DEĞERLENDİRMELERİ SİYASİDİR"

2015'de Türkiye'nin tökezleyeceğini umanların bir kez daha hüsrana uğradıklarını görüyoruz. Ben birtakım uluslararası kuruluşların ülkemizle ilgili değerlendirmelere hep itiraz etmişimdir. Uluslararası bu tür kuruluşların kararları, açıklamaları bilimsel değil, siyasidir. İnşallah 2016 yılında büyüme hızlı yakalayarak 2023 hedeflerine ulaşacağımıza inanıyorum. Geçtiğimiz hafta Güney Amerika seyahatim oldu. Buraya 100'ü aşkın işadamıyla birlikte gittik. Orada Şili, Peru, Ekvator devlet başkanıyla birlikte iş forumlarına katıldık. Derdimiz iş adamlarımıza bir heyecan verelim, bazı adımlar atılsın. Ama o ülkede, ama bizim ülkemizde bazı adımları beraber atalım. Siz üretmezsiniz onlar üretir, siz satmazsanız onlar satar. Madem küreselleşme diyoruz, öyleyse dünyada sizin için uzak diye, meçhul diye bir yol ve yer olmamalıdır. Ayağımızı basmadığımız hiçbir yerde ticari varlık göstermemiz mümkün değildir.

"HAREKAT DEVAM EDERSE GÖÇMEN SAYISI 600 BİNE YAKLAŞIR"

TUGİK'in yakında düzenleyeceği İran programını çok önemsiyorum. Suriye meselesi giderek derinleşen bir yara olarak canımızı acıtmaya, yüreklerimizi dağlamaya devam ediyor. Son günlerde Esed rejimi ve destekçileri başta Halep olmak üzere sivil yerlere saldırılarını arttırmış durumda. Buralar Rusya ve rejimin ağır bombardımanına sahne oluyor. İran destekli şii milislerin saldırıları duyuluyor. Rejim ve rejim destekçisi ülkeler DAEŞ ve PYD gibi terör örgütlerini sürekli palazlandırıyor. Esed ülkesinde terör örgütü ve yabancılara peşkeş çekilmesine rıza gösteriyor. Halep'e yapılan harekat bunun en son örneğidir. Bu harekat bölgeden ülkemize doğru yeni bir göç dalgası başlatmıştır. Sınırımıza gelen kardeşlerimizden durumu acil olanları kabul ettik. Oralarda sağladığımız imkanlarla sınır hatlarında bekleyiş sürüyor. Hava harekatı ve saldırılar devam ederse bu sayının 600 bine çıkma ihtimali var.

"SEN NE İŞE YARARSIN BM? ALNIMIZDA ENAYİ YAZMIYOR"

Biz hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu göç akımının en büyük sebebi Rusya ve Esed rejiminin başlattığı sivil halkı hedef alan saldırılarıdır. BM'nin saldırıyı yapanlara karşı tedbir almak yerine ülkemize çağrıda bulunması samimiyetsizliktir. Neymiş, kapınızı açın, onları alın. Sen ne işe yarıyorsun Birleşmiş Milletler, senin görevin ne? Bu mülteciler için sen ne kadar destek verdin? Ayıptır ayıp. Bu BM teşkilatı bu iş için kurulmadı. Dünyadaki diğer ülkelerinin kabul ettiği mülteci sayısı ne kadar? Bizim anlımızda enayi yazmıyor. Biz bir yere kadar, sabır sabır, ondan sonra gereği neyse onu yaparız. Herhalde otobüsler, uçaklar boşuna durmuyor. Bu nasihatı verenler BM'nin diğer ülkelere biraz nasihat versinler de o mültecileri başka ülkelere gönderelim.

"DOST VE MÜTTEFİKİMİZ: PYD'Yİ TERÖR ÖRGÜTÜ GÖRMÜYORUZ DİYOR"

Gelin sınırlı bölge yapalım, uçuşa yasak bölge ilan edelim diyoruz. Gelin adım atalım dedik, bir değerlendirelim dediler. Arkadaşlarımız 28 Aralık'ta bir seyahat yaptılar. 3 milyar Avro vereceklermiş. Nerede 3 milyar. Sonra plan proje dediler. Yahu neyin plan projesi. Biz senden kalkıp da Türkiye'nin milli bütçesi için para istemiyoruz. Burada yaptığımız yatırımlar için para istiyoruz. Dost, NATO'da müttefikimiz ne diyor, biz PYD ile ittifak halindeyiz diyor. Hani bu dünyada terörle mücadele vardı. Kendi uluslararası elemanına Kobani'de plaket veriyor. Buna rağmen PYD'yi, YPG'yi hala terör örgütü değil diyor. Bütün bunlar yapılırken Türkiye'ye uluslararası yükümlülüğünü hatırlatmak açık söylüyorum iki yüzlülüktür. BM Güvenlik Konseyi bir iki ülkenin kaprislerine mahkum edilmiştir. 400 bin Suriyeli hayatlarıyla 12 milyon Suriyeli bu yüzden bedel ödemişlerdir. BM etnik temizliğin önüne geçmek için daha fazla çaba sarfetmelidirler. Suriye topraklarının içinde uçuşa yasak güvenlikli bölgeler kurulmadan bu sorunun üstesinden gelinemez."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Politika Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (73)

İŞTE HABER 25.Mobil-IOS:

Allah seni nasıl biliyorsa öyle yapsın

0
0
yanıtYanıtla
AmedMobil-IOS:

Neden acaba? Birilerinin Kişisel hırsından savaş veriyor olabilir mi?

0
0
yanıtYanıtla
İŞTE HABER 25.Mobil-IOS:

Dışarda içerde ve dışardaki savaşların sebebi sensin muhtar olamayacak kişiyi bu millet cb yaptı

0
0
yanıtYanıtla
KemalMobil-IOS:

İçeride askere kelle diyen zihniyetle savaşıyor Türkiye

0
0
yanıtYanıtla
murtazaMobil-ANDROID:

sayende oldu kendi çıkarların ve arzuların yüzünden güzel ülkemi ateş topu haline getirdin şimdide çıkmış milleti suçluyorsun.

0
0
yanıtYanıtla
pazarcikMobil-ANDROID:

bakiyom sanki iflas etmis gibisin öle konusuyon recep ne oldu birakta herkes gönlünce izin yapsin

0
0
yanıtYanıtla
gerçek Mobil-ANDROID:

büyük başkan sen biliyorsundur zaten ama hatırlatmak gerekirse yurt dışında tatil yapanlar sana pek oy vermeyen diğer yüzde ellilik grupta,dolayısıyla sen bunu istedin diye bırak yurt dışına gidenlerin vaz geçmesini yurt icine rezervasyon yaptıranlar da iptal edecektir ve Yunanistan'a gidecektir.Sen bence o düşürdüğün rus uçağını düşün başkan. Bizim gücümüz yetmez o açığı kapatmaya.

0
0
yanıtYanıtla
zimbirti Mobil-ANDROID:

Yalan söylemekten senin kadar sıkılmayan başkası yok.O gazeteye saldırı düzenleyen silahla baskın yapan adamlar senin yagdanliklarindi ve sen onlardan birini milletvekili yaptın ama ne farkeder senin koyunlar nasıl olsa uyuyor.

0
0
yanıtYanıtla
omerhakan Mobil-ANDROID:

sogan 3 tl pirasa 2.5 tl olmus asgari ucretli gecim derdinde sen tatil derdindesin

0
0
yanıtYanıtla
memo66Mobil-ANDROID:

o kadar yabancı ülkeye giden vatandaşlarımız varki sormayın birazcık ülkesini düşünen varsa bu sıkıntılı zamanda ülkemizde yapalım tatilimizi birazcık milliyetci olalım ruslar aklı sıra ekonimiyle bizi vurmaya calışıyor

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 73 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title