Haberler

Erdoğan "Cumhurbaşkanlığı Türkiye Vizyon Belgesi"Ni Açıkladı

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarihin ve ecdadın kendilerine yüklediği kutsal emanet gereğince kapılarının mazlumlara her zaman açık olacağını belirterek, "Diyorlar ki 'Ortadoğu'da tarafsız olmalıyız, Filistin'de tarafsız olmalıyız'. Filistin davası bizim davamızdır. Çanakkale'de şehitleri bulunan Filistinlilere asla sırtımızı dönmeyecek, onları zulme teslim etmeyeceğiz. Dengeler adına, strateji adına susan dünyaya rağmen biz Filistin'in hak ve onur davasını dünyaya duyurmaya devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde, "Cumhurbaşkanlığı Türkiye Vizyon Belgesi"ni açıkladığı toplantıda yaptığı konuşmada, buranın eskiden Sütlüce Mezbahanesi olduğunu hatırlatarak, "Bunu gençler bilmez. Yani 20 yaşındaki gençler bilmez. Bunu biz biliriz. Benim semtim Kasımpaşa'ydı. Buralardan geldik, etimizi filan buradan alırdık. O günleri yaşadık. Büyüklerimiz, buraların nasıl koktuğunu çok iyi bilir. Haliç'in ne halde olduğunu bilirsiniz" ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken Haliç'i temizlemeye karar verdiklerini ve girişimde bulunduklarını aktaran Erdoğan, Haliç'ten 2,5 milyar metreküp çamur çıkardıklarını ve Alibeyköy'deki büyük bir taş ocağına naklettiklerini anlattı.

Erdoğan, orada enteresan bir sistem oluşturulduğunu, süzülen çamurun orada bırakılarak sıvısının tekrar Haliç'e pompalandığını söyledi. Taş ocağının olduğu yerde 600 bin metrekarelik bir alan kazandıklarını dile getiren Erdoğan, bunun da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından "Vialand" kuruluşuna verildiğini kaydetti.

Burada hem AVM, hem çocuklar için oyun parkları kurulduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu tabii neyi getirdi? Bir değişimi getirdi. Bütün çevrede şu anda evlerin yapılanması, gecekondular kalktı, şimdi oralarda çok daha farklı, modern binalar inşa edilmeye başlandı. Bakın ne neyi getiriyor. Şu arkamızdaki işte Haliç öyleydi. Şimdi Haliç'te balık var mı? 50'ye yakın balık çeşidi var. Ama bu arada belediye başkanımız bir şey daha yaptı. Ne yaptı? Boğazı'ı Sadabad'a bağladı. Belki bundan da haberiniz olmamıştır. Niye? Çünkü biz hep kuyularla uğraşıyoruz. Kuyular görünmez. Yukarıdakiler görünür. Minareler görünür. Ama oradan tüpten tüneller açıldı, Boğaz'ın suyu buraya verildi. Boğaz'ın suyu buraya verilince artık Haliç sirkülasyona tabi oldu. Böylece burası Marmaray ile birleşmiş vaziyette. Artık o eski koku yok. Kasımpaşa'dan Fener'e geçerdim. O koku bir alemdi. Bunları düzeltmek de yine bize nasip oldu. Arkadaşlarımıza nasip oldu. Şimdi Haliç'in kenarında yeni yatırımlarla, dev yatırımlarla inşallah çok daha farklı bir Haliç'i dünyaya tanıtacağız. Burası gerçekten çekim alanı olacak."

Erdoğan, Pierre Loti'yi başkanlığı döneminde yaptıklarını ve buranın Fransızların, milletin uğrak yeri olduğunu belirterek, "Atılan adımlar boşa gitmiyor. Hepsinin karşılığı var. Daha iyisi olacak. Trafik sorunu asgariye indirilmiş, ulaşımı rahat, estetiğe sahip, güçlü ekonomiye, huzurlu ve mutlu insanlara sahip, yaşanabilir ve özellikle de Türkiye'nin değişik yerlerinden fidanından yetişmiş ağacına kadar, 3 milyar fidan ve ağaç diktik. Bunu duymak istemeyenler duymuyor. Ama Anadolu'yu biz fellik fellik dolaşıyoruz. Nerede ne var hepsini görüyoruz" diye konuştu.

"Filistin davası bizim davamızdır"

Erdoğan, vizyon belgesinin "Öncü Ülke" başlığını taşıyan son bölümünü de katılımcılarla paylaştı.

Avrupa Birliği katılım müzakerelerinde istenilen ivmenin yakalanması için kararlılıklarının sürdüğünü kaydeden Erdoğan, "2014 yılını Avrupa Birliği yılı olarak ilan ettik. Yunanistan'ın dönemi bitti şimdi İtalya dönemi başladı. İtalya döneminde umutlarımız var. İnşallah temennim odur ki 2 ya da 3 faslı bu dönemde açma imkanını yakalarız. Türkiye reformlar sürecine devam edecek ve üzerine düşeni yapacaktır. Avrupa Birliği liderlerinin değişen küresel ortam ve artan bölgesel riskler karşısında Türkiye'ye ilişkin pasif tutumlarından bir an önce uzaklaşmalarını bekliyoruz" dedi.

Bölgede yaşanan olaylara değinen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Irak'taki hadiseler, Suriye'de giderek derinleşen insanlık trajedisi, daha kapsamlı bir strateji geliştirme ihtiyacını ortaya çıkardı. Türkiye, Suriye'deki trajediye halkın meşru talepleri doğrultusunda siyasi çözüm bulunması için çabalarını sürdürecektir. Tarihimizin ve ecdadımızın bize yüklediği kutsal emanet gereğince kapılarımız mazlumlara her zaman açık olacaktır. Diyorlar ki 'Ortadoğu'da tarafsız olmalıyız, Filistin'de tarafsız olmalıyız'. Filistin davası bizim davamızdır. Çanakkale'de şehitleri bulunan Filistinlilere asla sırtımızı dönmeyecek, onları zulme teslim etmeyeceğiz. Dengeler adına, strateji adına susan dünyaya rağmen biz Filistin'in hak ve onur davasını dünyaya duyurmaya devam edeceğiz."

"İsrail'in ateşi kesmesi lazım"

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz, uluslararası sularda bizim 3 tane gemimiz vuruldu. Bunun neticesinde 10 vatandaşımız ne yazık ki şehit oldu. Tabi biz İsrail ile ilişkilerimizi bir defa maslahatgüzar seviyesine indirdik. Aracılar sokuldu, geldiler, gittiler vesaire, en son Başkan Obama da devreye girdi. Ben tabi Başkan Obama'ya o zaman 3 tane şart öne sürdüm. Bir, 'bizden özür dileyecekler' dedim. İki, 'tazminat ödeyecekler' dedim. Üç, 'Filistin'e olan ambargoyu kaldıracaklar' dedim. Netanyahu, Sayın Obama'nın yanında bizden özür diledi. Obama da yanındaydı, bizzat telefonda Sayın Obama ile konuştum, arkasından Netanyahu ile konuştum ve özür beyanını yaptı. Birinci madde tamam. İkinci madde, tazminat, onda da anlaşma noktasına geldik. Üçüncü nokta, Filistin'e ambargonun kalkması. Şimdi, son dönemlerde aldığım haber, işte bu da imzada, önünde, biz bunu beklerken, şimdi baktık ki Batı Şeria'ya, Filistin'e, Gazze'ye bombalar yağıyor. Şimdi bu ne demektir? Aynen bundan önce Olmert döneminde de bu böyle oldu. Yani 'ben sizinle normalleşmeye yokum' demektir. Şimdi orada, Filistin'de, Gazze'de bizim kardeşlerimiz öldürülürken, onlara bomba yağdırılırken biz normalleşme sürecine olumlu bakamayız. Bir defa süratle İsrail'in ateşkesi sağlaması lazım. Ateşi kesmesi lazım. Diyor ki 'havan topu attılar, roket attılar'... Peki kaç tane İsrailli öldü, var mı ölen? Hayır. Nasıl oluyor bu iş? Roket atıyorlar, havan topu atıyorlar bir kişi ölmüyor ama sizin şu anda öldürdüğünüz Filistinli sayısı 100'e yaklaştı. Hayatları yalan üzerine kurulu. Dürüst değiller."

"Zulme rıza zulümdür" sözüne inandıklarını ve zalimlerin yanında yer alamayacaklarını kaydeden Erdoğan, "Şu anda dünya barışını arzuluyorsak, Ortadoğu da bunu arzuluyor. Dünyanın her yeri buna hasret ama dikkat edin İslam dünyasını paramparça ediyorlar. Mısır öyle, Libya öyle, Suriye öyle, Irak öyle. Buyurun Irak'ta maalesef işte IŞİD diye bir örgüt, 49 tane vatandaşımızı kaçırdılar. Şu anda hala onlarda rehin olarak duruyor. Diyorum ki, bakın bunun size sağlayacağı bir fayda yok ey IŞİD. Bizim bu 49 vatandaşımızı bırakmanız gerekir. Eğer Müslümansanız ne Müslümana, ne herhangi bir savunmasız insana bu şekilde zulüm etmeniz doğru değildir. Bu vatandaşlarımızı bırakın. Bunu tekraren söylüyorum. Bizim dış politikamız barış üzerinedir" diye konuştu.

Erdoğan, yeni şartlar ve bu yeni şartlarla birlikte dünyada küresel, bölgesel tüm meselelere katkıda bulunmayı, bu barış anlayışı üzerine bina etmek istediklerini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu vizyonumuzun adalet, hakkaniyet, barış talep eden bütün insanlar ve toplumlar tarafından destekleneceğinden hiç şüphem yok. Cumhurbaşkanı olduğumuz taktirde ülkemizin milli çıkarları ile uluslararası adalet ve hakkaniyet arayışımız arasındaki ilişkiyi daha da güçlendireceğiz. 10 Ağustos'ta milletimiz sadece cumhurbaşkanını seçmeyecek, yeni Türkiye'nin kapılarını artık ardına kadar aralayacak. Yeni Türkiye herkesin Türkiye'sidir. Yeni Türkiye herkesin kendisini eşit vatandaş hissettiği Türkiye'dir. Devlet ile milletin kucaklaşması gerçekleşmiş, Şeyh Edebali'nin 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' ilkesi 700 yıl sonra bir kez daha hayat bulmuştur. Yeni Türkiye hedefine yorulmadan, bıkmadan, yılmadan ilerleyeceğiz. Milletimizle, hangi siyasi görüşten, hangi sosyal, dini, etnik kimlikten gelirse gelsin bütün vatandaşlarımızla birlikte can cana, yan yana yeni Türkiye idealini gerçekleştireceğiz. Sevdamız da budur, davamız da budur. Yeni Türkiye devletin milletiyle, tarihiyle, coğrafyasıyla barıştığı bir Türkiye'dir. Yeni Türkiye kendi tarihinden, kültüründen, dilinden ve coğrafyasından uzak kalan değil, aksine ondan güç alan, onunla gurur duyan bir Türkiye'dir. Yeni Türkiye büyümüş, kalkınmış ve güçlü Türkiye'dir. Yeni Türkiye daha da çoğullaşan, milletin ve devletin bir ve beraber olarak kucaklaştığı Türkiye'dir, Yeni Türkiye, toplumsal refah, büyük ekonomi, siyasi istikrar ve ileri demokrasi üzerinde yükselen Türkiye'dir. Yeni Türkiye her insanının vatandaş olmakla gurur duyacağı dünya devleti Türkiye'dir. Yeni Türkiye, bölge ve dünya barışına, adalete ve hakkaniyete daha çok hizmet eden bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye bilgisi, üretimi ve yönetimiyle lider bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye eğitimden kültüre, enerjiden ulaşıma, sağlıktan çevreye her alanda artık dünyaya yeni aşamalar, yeni standartlar getiren bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye büyük ve öncü olacaktır. Yeni Türkiye'nin hayırlı olmasını diliyorum."

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Barack Obama Filistin Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi? Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma!
title