Haberler

Erdoğan: "Bu Karşılıklı Gidiş Gelişler Firmaların Yatırımlarını Daha da Artıracaktır" - Santiago

Görüntü Dökümü : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şili - Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşma Cumhurbaşkanı Erdoğan Şili'de Erdoğan, Şili-Türkiye İş Forumu'nda konuştu: "Hızla büyüyen ve uluslararası profilleri yükselen Türkiye ve Şili bu olumlu gelişmeleri ikili ilişkilerine de yansıtmalıdır.

Görüntü Dökümü :

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şili - Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşma Cumhurbaşkanı Erdoğan Şili'de

Erdoğan, Şili-Türkiye İş Forumu'nda konuştu:

"Hızla büyüyen ve uluslararası profilleri yükselen Türkiye ve Şili bu olumlu gelişmeleri ikili ilişkilerine de yansıtmalıdır. Türkiye'nin gelişen sanayisi için doğal kaynaklara olan ihtiyacı sürekli artıyor ve aramızdaki ticari ilişkilerin de bu minvalde daha da artacağı düşüncesindeyim"

"İşbirliğimizin daha da ilerletilmesi doğrultusunda sahip olduğumuz karşılıklı siyasi irade bugün bir kez daha teyit edilmiştir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hızla büyüyen ve uluslararası profilleri yükselen Türkiye ve Şili bu olumlu gelişmeleri ikili ilişkilerine de yansıtmalıdır. Türkiye'nin gelişen sanayisi için doğal kaynaklara olan ihtiyacı sürekli artıyor ve aramızdaki ticari ilişkilerin de bu minvalde daha da artacağı düşüncesindeyim" dedi.

Erdoğan, Şili - Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet ve Şili halkına gösterdikleri misafirperverlikten dolayı şükranlarını sunarak, iş forumunu düzenleyen SOFOFA ve DEİK yöneticilerine teşekkür etti.

"Güney Amerika'nın ilk Nobel Edebiyat Ödülü Şilili şair Gabriela Mistral'in güzel ülkesinde bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mistral'in "Her şey bekleyebilir çocuklar hariç / Onlara 'yarın' diyerek cevap veremeyiz, onların ismi bugündür" dizeleriyle kalplere kazınmış önemli bir şair olarak hatırlandığını söyledi.

Şili'nin de Türkiye'nin ticaret ve ekonomik işbirliğini geliştirmek için yarınları beklemeden gerekli adımları hemen atmanın gerektiği önemli bir iş ortaklarından birisi olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Ziyaretimizi bu açıdan doğru zamanda atılmış bir adım olarak görüyoruz. Birbirinden hayli uzak coğrafyalarda yaşayan iki ülke halkının ekonomik ilişkiler yanında ortak kültürel temalarda buluşabildiğini de görüyoruz. Bu bakımdan Türk dizilerinin Şili'de kabul görmesi bizler için ayrı bir mutluluk vesilesidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şili ile Türkiye arasında diplomatik ilişki kurulmasının doksanıncı yıl dönümünün, bugün kültürel etkinliklerle kutlanacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

"İşbirliğimizin daha da ilerletilmesi doğrultusunda sahip olduğumuz karşılıklı siyasi irade bugün bir kez daha teyit edilmiştir. Şu anda Şili'den 17 bin turist ülkemize gelmektedir. İnanıyorum ki Türk Hava Yolları ile atacağımız yeni adımlarda, bildiğiniz gibi şu anda dünyanın destinasyon olarak en çok destinasyonuna uçan firma şirket Türk Hava Yolları'dır ve bu yıl yeni yapacağı hamlelerle bunu daha da geliştirmenin kararlılığı içerisindedir. Non stop Santiago - İstanbul arasında bu tür atılacak adımlarla inanıyorum ki geleceğe yönelik çok daha farklı gelişmeler olacaktır.

Hızla büyüyen ve uluslararası profilleri yükselen Türkiye ve Şili bu olumlu gelişmeleri ikili ilişkilerine de yansıtmalıdır. Türkiye'nin gelişen sanayisi için doğal kaynaklara olan ihtiyacı sürekli artıyor ve aramızdaki ticari ilişkilerin de bu minvalde daha da artacağı düşüncesindeyim ve şu anda ben hedefin ilk etapta 1 milyar dolara ulaşmasının gereğine inanıyorum, bu noktada iş adamlarımızın sektörel bazda birbirleriyle kuracakları temaslar, ilişkiler gerek Şili'de gerek Türkiye'de yapılacak yatırımlar, gerekse üçüncü ülkelerde yapacakları yatırımlarla birlikte bu sürecin çok daha hızlanacağına ve güç kazanacağına olan inancım tamdır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014 yılında 562 milyon dolar olduğunu, bu rakamın 2015'te 471 milyon dolara gerilediğini hatırlatarak, bu rakamı ilk etapta 1 milyar dolara çıkarmanın mümkün olduğunu söyledi. Şili'de faaliyet gösteren 23 Türk sermayeli firmadan sadece birinin sabit yatırım yaptığına işaret eden Erdoğan, karşılıklı ziyaretlerle, Şili'de sabit yatırım yapan Türk firma sayısının artaracağına inandığını söyledi.

Türkiye'de yatırımı bulunan 8 Şili firmasının da yine bu karşılıklı ziyaretlerle artacağını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu karşılıklı gidiş gelişler inanıyorum ki bu firmaların yatırımlarını daha da artıracaktır. Tabi burada Sayın Başkana da az önce toplantıda ifade ettim, dedim ki 'bizler iş adamlarımızın karşısında fazla bulunmayacağız ama bir heyecan katma bakımından beraber orada olur da bu heyecanı sağlarsak ondan sonra bakanlarımız ve imzalar atılacak bu imzaların atılmasıyla birlikte inanıyorum ki bu süreci hızlandırma fırsatımız da olacaktır.' Bütün mesele birbirimize güvenmektir birbirimize inanmaktır ve barışın egemen olduğu bir dünyada özellikle siz iş adamlarımıza düşen görev çok daha fazladır iş adamlarının girdiği her yerde inanıyorum ki barış hakim olacaktır barış egemen olacaktır. Bunu yapmamız için hiçbir sebep yok siyasi liderler olarak bizde bu irade var bu irade olduğuna göre bu adımı atmamız da mümkündür diye düşünüyorum. Bugün gerek dar kapsamlı yaptığımız görüşmelerle gerek daha sonra heyetlararası yaptığımız görüşmelerle ve bakanlarımızın birbirleriyle yaptıkları görüşmelerle bu ziyaretin dolu dolu geçtiğine inanıyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Michelle Bachelet Türkiye Şili Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title