Haberler

Saray'ın İçindeki Beştepe Millet Camii, Dualarla Açıldı

Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın içinde inşaatı tamamlanan cami, bugün açıldı. Açılış konuşmasını yapan Erdoğan, caminin adının Beştepe Millet Camii olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde inşa edilen Beştepe Millet Camii, bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Erdoğan, caminin adını da açılış konuşmasında ilk kez açıkladı. Erdoğan'ın konuşması sonrası Diyanet İşleri Mehmet Görmez'in duasıyla birlikte cami resmen açılmış oldu. Açılış sonrası camide ilk cuma namazı kılındı.

Törende konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"ADI BEŞTEPE MİLLET CAMİİ"

"Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Açılışını yapacağımız caminin hayırlı olmasını diliyorum. Adı Beştepe Millet Camii, milletimize hayırlı olsun. Camimizin Ankara'ya ve bölgemize kazandırılmasında emeğe geçen herkese çok çok teşekkür ediyorum.

Bu camide kılınacak namazların Allah katında kabul olmasını niyaz ediyorum.

İlgili Haberler

"ÜLKEMİZE ÇOK ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLADIĞINA İNANIYORUM"

Bu caminin gerek mimarisi hem de konumu itibariyle ülkemize çok önemli katkılar sağladığına inanıyorum. En önemli maddi unsurları camilerimizdir. İnşa edilen her cami bu topraklara vurduğumuz bir mühürdü. Her mühür bu coğrafyadaki tapu senetlerimizdir.

Büyük bir mücadele sonunda yeniden tarihimizi, kültürümüzü yeni bir sentezle ihya etmeyi, ayağa kaldırmayı başardık. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana ve yardımcı binalarıyla en seçkin, en ihtişamlı örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum.

"CAMİLERİMİZİN BÜYÜKLÜĞÜ VE GÜZELLİĞİ İFTİHAR KAYNAĞIDIR"

Günde beş vakit namaza işte o kubbelerin altında durulur. Camilerimin büyüklüğü ve güzelliği iftihar kaynağıdır. İstanbul deyince Yeditepe aklımıza geliyorsa Ankara'yı da aynı özelliğe kavuşturuyoruz. Kocatepe ve Beştepe…

"YAPTIĞIMIZ İBADETLERİN BEREKETİYLE TÜM MÜSLÜMANLAR SIKINTILARINDAN KURTULACAK"

Çevremizde bambaşka bir manzara var maalesef… Mısır ve Suriye'de yaşananlar tüm şiddetiyle devam ediyor. Orucun ve namazın yasaklandığı yerlerde sıkıntı çektiklerini biliyoruz. Hastalığın pençesinde olan kardeşlerimizi bildiğimizde sahur yapmak, iftar açmak ağır geliyor. Camilerimizde, evlerimizde yapılan ibadetlerin bereketiyle tüm Müslümanlar yaşadıkları sıkıntılardan kurtulacaklardır.

Kısa bazı teknik bilgileri sizlere vermek istiyorum.

Camini oturumu 5377 metrekaredir. Ana kubbe ve 4 yarım kubbeyle örtülüdür. Yarım kubbelerin bitiminde iki şerefe olan yüksekliği 60 metreyi bulan 4 adet minare mevcuttur. Ana kubbe iç çapı 21 metredir. Zeminden yüksekliği içten yaklaşık 30 metredir. Yarım kubbelerin iç çapı 8 metredir Taç kapı 2.80 genişliğindedir. Kapı mermer kapı ve metal süslemeler. Giriş yazısı. Rad suresi 24. Ayet ile taçlandırılmıştır.*
(*Rad Suresi 24. Ayet: "Sabretmenize karşılık selâm sizlere. Dünya yurdunun sonucu (olan cennet) ne güzeldir!")

Ayetler devlet, hak, hukuk, doğruluk üzerine seçilmiştir. Yan cephelerde ve kubbelerde kullanılan bol miktardaki pencerelerde daha çok ışık kullanılması hedef edildi. Cami pencereleriyle vitraylarla kaplandı. Taç Kapısı ibadete gelenleri iç mekan doğru yönlendiriyor.

Hat sanatı ve içeriğindeki mesajlarla cemaatin dikkatini kıbleye yönlendiriyor. Hemen karşımda kongre merkezinin inşaatı devam ediyor, yıl sonuna kadar tamamlanacak. Kamu kurumlarımız, bakanlıklarımız toplantılarını burada yapabilecek.

5 milyon cilt eser alabilecek şekilde cumhurbaşkanlığı kütüphanesinin de projesi bitiyor, 2 sene içinde tamamlanacak. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi de böylece tamamlanmış olacaktır."

AYNI ANDA 3 BİN KİŞİ İBADET EDECEK

Külliye sınırlarında halka açık mekânlardan biri olan caminin oturum alanı 5 bin 177 metrekare. Caminin, her biri 2 şerefeli, 59.3 metre yüksekliğinde 4 minaresi bulunuyor. Aynı anda yaklaşık 3 bin kişinin ibadet edebileceği cami, Türk ve Osmanlı mimarlık tarihinin bir sentezi olarak nitelendiriliyor. Camide engelliler için gerekli tüm düzenlemeler yapıldı.

DÜNYA İKİNCİSİ İMAM

Camideki hat projeleri, hattat Hüseyin Kutlu tarafından gerçekleştirildi. Hat projelerinin, grafik ve tezyinatın tatbikatınıysa nakkaş Semih İrteş yaptı. Caminin imamı ise eski Beykoz Riva Camii İmamı Mehmet Bilir. Bilir, 2010 yılında Moskova'da, 2014'te Malezya'da düzenlenen Kuran-ı Kerim okuma yarışmasında dünya ikincisi olmuştu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe Yaşam Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (323)

ali:

camiler olmasa bunlar nasıl oy alacakki

24
35
yanıtYanıtla
EMobil-IOS:

Rahatsız oluyosanız camiden kiliseye gidersiniz herkez serbest

32
26
yanıtYanıtla
ŞARKIM BAŞLADI MANZARAM AYNI - NAKARAT :

MinareLer Süngü , Kubbeler Miğfer. CaamiLer Kışlamız, MüminLer Asker. , Bu İlahi Ordu Dinimi Bekler ALLAHU EKBERRR ALLAHUU EKBERRRRRRRRRR !!! Teşekkürler Recep Tayyip ERDOĞAN. . Dinsizlere Yazıyı Kopyalayıp Yayımlayın Karakoyun ve Yerli İneklere İnat. !! KIBLESİ TAKSİM OLANLAR YORUM YAPMASIN SİZLİK BİR DURUM YOK . . . . . . . .

40
2
yanıtYanıtla
kez:

Din ticaretinde gelinen son nokta!!! SKY is Limid;)))) Evende hic bir siyasi lider son 100 senede Ruhani lider oyunu oynamdi !!!!! Sanayi bitik, millet zor durumda !!! Ne yapsin Erdorkan din iman felsefesi ile milleti uyutmaga devam ediyor:))))

9
31
yanıtYanıtla
HZ.ÖMERİN KILICI:

CAMİNİNDE ADI MİLLET CAMİİ. HANİ YA OLUYA BİR GÜN TAYYİP BEY ORADAN GİDERSE ASKERİYE CAMİYİ YIKAR MIKAR OZAMANDA MİLLETE ŞİKAYET EDECEK BİRŞEY BULUR. BU MİLLETİN ATATÜRK Ü DE MÜSLÜMANDIR ASKERİDE MÜSLÜMANDIR. ANCAK ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİNİN ARAZİSİNE BU SARAYI YAPTIĞI İÇİN TAYYİP BEYİ KINIYORUM. EĞER DOĞRU BİR MÜSLÜMANSA NİYE YOLSUZLUĞA KARIŞAN BAKANLARINI YARGILATMADI. BİZ ATATÜRK ÇÜLERDE GÖRÜNÜŞTE DEĞİL İÇTEN MÜSLÜMANLIK VARDIR. KADINLARIMIZIDA ZORLA TÜRBANA BOĞAN ZİHNİYETİDE KINIYORUM.

8
30
yanıtYanıtla
MERKEZDEN OSMANLI TOKADImobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

ALLAH HAYIRLARINI KABUL ETSİN REİS YİNE TOKATLADIN ISLÂM DÜŞMANLARINI HAHA EMEĞİNE SAĞLIK VAR OLLL

26
12
yanıtYanıtla
AKTROLLCÜLERmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Maaşınızı helal ettirmek için bu kadar uğraşmayın. Sadece Reza ya teşekkür edin.

20
16
yanıtYanıtla
bahri:

Adamsın reisim, Allah işini rst getirsin.

23
13
yanıtYanıtla
....:

O TAYYİP DİYEN DİLLERİNİZ LAL OLSUN İNŞALLAH.

6
29
yanıtYanıtla
canbey:

kim orda namaz kılsa namazı kabul olmaz

12
22
yanıtYanıtla
Tüm 323 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title