Haberler

Erdoğan-berdimuhamedov Ortak Basın Toplantısı

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıl dönümü etkinlerine Türkmenistan Devlet Başkanı olarak katılacağını belirterek, 2015 yılının hem Türkiye hem de Türkmenistan için önemli bir yıl olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye'ye gelen ve bir dizi temaslarda bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbangulu Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kendisi ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı memnuniyetini dile getirerek konuşmasına başladı.

Türkiye ile Türkmenistan'ın kardeş iki ülke olduğunu sözlerine ekleyen Berdimuhamedov, Türkmenistan ve Türkiye için 2015 yılının çok önemli bir sene olduğunu dile getirdi.

Türkmenistan'ın tarafsızlığının 20. Yıl dönümü kutladığını dile getiren Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkmenistan'a davet etti.

"TÖRENLERE KATILACAĞIM"

Berdimuhamedov, Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıl dönümünün yine 2015 yılı içerisinde kutlanacağına işaret etti. Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde yapılan bütün törenlere Türkmenistan olarak katılacaklarını vurgulayan Berdimuhamedov, "Bizim görüşmelerimizin devamında ilk önce uluslararası ve bölgesel sorunlara dikkat çekti. Ticari konularda ele alındı görüşmelerde. Bizim görüşmelerimiz Türkiye ile uyumlu. Çalışmalarımız barış ve refaha yönelik oldu" dedi.

"TÜRK MÜTEAHHİTLERİNİN ÇALIŞMALARI ÇOK ÖNEMLİ"

Türkmenistan'ın enerji ve ulaştırma konularına büyük önem verdiklerinin altını çizen Berdimuhamedov, Türk müteahhitlerinin Türkmenistan'da büyük çalışmalar yaptığına vurgu yaptı.

Türk müteahhitlerin yaptığı tesislerin çok modern olduğunu dile getiren Berdimuhamedov, bu çalışmalara ve projelere büyük önem verdiklerine dikkat çekti.

Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ticari hacminin 6 milyar doları aştığını vurgulayan Berdimuhamedov, 2013 yılına göre bunun yüzde 6 arttığını kaydetti.

Türk işadamlarının şuan yaptıkları çalışmalarının şuanda 20 milyar dolar olduğunu ifade eden Berdimuhamedov, yarın İstanbul'da uluslararası formda bütün bunları tekrar ele alacaklarını dile getirdi.

"BU BİRLİĞİMİZİ GELECEK NESİLLERE AKTARMALIYIZ"

Türkmenistan ve Türkiye devletlerinin köklerinin tek olduğunu vurgulayan Berdimuhamedov, "Biz bu bütün ortak çalışmalarımıza devam etmeliyiz. Bu gelişmeleri gelecekteki geleceklere bırakmalıyız. Sultan Alparslan'ın mezarının bulunması konusunda TİKA tarafından yapılan çalışmalar önemlidir. Bu sene Merv şehrimiz Türkçe konuşan devletin kültürel başkenti seçildi. Kültürel çalışmalarımızı daha da geliştirmek için ortak çalışmalarımız çok faydalı olacak. Bütün görüştüklerimizin ve anlaşmalar bu hukuki temelimizin bir göstergesidir. Bu daha da kuvvetlenecektir. Bizim ziyaretimizin temeli gelecekte münasebetlerimizin temelini güçlendirmek içindir. Onun için sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu konuda şükranlarımı sunmak istiyorum, bütün bu çalışmaları destekliyor. Türk halkına barış ve huzur diliyorum" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Çanakkale Zaferi Türkmenistan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title