Haberler

Erdoğan - 30 mart seçimleri -

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "BDP Diyarbakır'da ne yapmış ki bunlar Şanlıurfa'da yapacak?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "BDP Diyarbakır'da ne yapmış ki bunlar Şanlıurfa'da yapacak? Buradan özellikle sevgili Kürt kardeşlerime hitap ediyorum, siyasi Kürtçülüğe oy vermeyin. Hizmet Kürtçülüğüne oy verin" dedi.

Erdoğan, AK Parti'nin Şanlıurfa Topçu Meydanı'nda düzenlediği mitingde, ayrımcılığa ve nefret suçuna karşı "Sen Türks, sen Kürtsün sen Arapsın, Sen Zazasın , Boşnaksın, Arnavutsun, Romansın, sen başörtülüsün, sen sakallısın, bıyıklısın diye ayrımcılık yapanlara, inançları, ibadetleri engelleyenler için ağır cezalar getirdiklerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu'nun "Başörtülülere üniversite yolunu ben açtım" dediğine işaret eden Erdoğan, "Ayıptır ayıp. İnsan utanır. Biz MHP ile birlikte üniversiteye kızlarımızın gitmesinin yolunu açtık, 411 oyla geçmişti, Anayasa Mahkemesine müracaat ettiler, üniversiteye gidişi maalesef engellediler. Ondan sonra bu işin önünü açtık, neyle yüzde 58 referandumdaki oyla başörtülü olarak kızlarımızın üniversiteye gidişinin, kamuda çalışmalarının önünü açtık. Çıktı CHP'nin İstanbul milletvekilli bunu Danıştay'a götürdü. Danıştay reddetti. Danıştay reddettikten sonra şimdi bizim kızlarımız üniversiteye gidiyor mu, devlet dairelerinde çalışıyor mu? CHP bu. Bunlarda yalan bol, bunlar akşam başka sabah başka. Bunlarda takiyye var, yalan var, iftira var. Niye? Pensilvanya'dan icazetli bunlar. Oradan fetvayı alıyorlar. Bu oyun 30 Mart'ta bozuluyor" diye konuştu.

-"Ferhat nasıl Şirin'e sevdalıydı, biz de size sevdalıyız"

CHP'nin AK Parti'nin yolsuzluk yaptığı yönündeki sözlerini aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şu Şanlıurfa, 18 katrilyonu sadece bizim 10 yılımızda aldı. Bu kadar yatırım alan Şanlıurfa, acaba cumhuriyet tarihinde bunları neden almadı. Tek partili dönemde CHP vardı acaba Şanlıurfa'ya ne yaptı? Hiç. Yapmazlar, yapamazlar, onların böyle bir derdi yok. 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yapıldı, biz 10 senede 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptık Türkiye'de. Yolsuzlukların iktidarı bunu yapabilir mi? Eğitimde kitaplarımızı sıralarımızın üzerinde eksiksiz alıyor muyuz? Cumhuriyet tarihinde yapılan okulların yarısından fazlasını biz son 10 yılda yaptık. Harran Üniversitesinde yavrularımız, gençlerimiz 45 liracık burs alıyordu, şimdi 300 lira burs veriyoruz, 200 lira da beslenme yardımı veriyoruz, 500 lira. Nereden nereye geldik. 76 üniversite vardı şimdi 175 üniversite var, üniversite olmayan il kalmadı."

Erdoğan, Mürşitpınar sınır kapısındaki sorunun çözüldüğünü ve şu an kapının açık olduğunu, Akçakale sınır kapısındaki sorunla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, aslında sıkıntının sınırın öte tarafındaki uluslararası meseleden kaynaklandığını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, "Akçakale ve Harranlı kardeşlerim rahat olsunlar, Suriye tarafında işler normalleşmeye başlar başlamaz sınır kapısı açılacaktır, hiç endişeniz olmasın ama riske edemeyiz. Oradan tırlar geçip de karşı taraftan bir şey olması bizi üzer, zaman meselesi, aşacağız" diye konuştu.

Şanlıurfa'dan Suruç'a geçerek orada Türkiye'nin en uzun, dünyanın beşinci uzun sulama tüneli olan Suruç Tüneli'nin açılışını yapacaklarını hatırlatan Erdoğan, Suruç Tüneli'nin pompa sulama tünelleriyle birlikte 2 katrilyona mal olduğunu kaydetti.

Erdoğan, Güney Doğu Anadolu Projesi'nin en önemli projelerinden 17 bin 185 metre uzunluğundaki tünelin tamamlandığını belirterek, "Tünel, tünel, dağları deldik dağları. Niye? Size sevdalıyız be, size sevdalıyız. Bu kuruyan topraklar suya hasret. Bu suyu biz getiriyoruz. Ferhat nasıl Şirin'e sevdalıydı, biz de size sevdalıyız. Onun için dağları deldik. Dağları delerek bu suya hasret olan topraklar şimdi Suruç Tüneli ile suyu buldu. Bu yılın sonunda bir adım daha atıyoruz, Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na su bırakmaya başlıyoruz" dedi.

Suruç Tü içinden tırların geçebileceği 7 metre çapında borulardan oluştuğunu ve adeta bir su otoyolu olduğunu ifade eden Erdoğan, saniyede 90 metreküp suyu Atatürk Barajı'ndan alıp Suruç Ovası'na aktararak 950 bin dönüm araziyi sulayacağı bilgisini verdi.

-"Şanlıurfa'yı 2023'e kadar mutlaka trenle buluşturacağız"

Başbakan Erdoğan, İstanbul, Eskişehir, Ankara, Konya, Karaman, Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa hattını hızlı tren hattı yapmaya karar verdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ankara-Eskişehir yüksek hızlı treni tamamlandı hizmete girdi, Eskişehir-İstanbul bir iki ay içinde bitiyor, yakında açıyoruz. Diğer kısımlarla ilgili projeler, hazırlıklar kesintisiz devam ediyor. Şanlıurfa'yı 2023'e kadar mutlaka trenle buluşturacağız. Nasıl dağları geçerek, ovaları aşarak Suruç Tüneli'ni inşa ettiysek aynı şekilde hızlı tren hattını da yapacak ve sizlerin hizmetine sunacağız. Kolay değil, 1 milyon 800 bin Şanlıurfalı'nın artık ulaşım ağları genişleyecek. Uçak var mı, yollar pırlanta gibi mi, bir de hızlı tren oldu mu bunun tadına doyum olmaz."

Erdoğan, Şanlıurfa'nın şu anda bütün demiryollarını, her türlü malzemesini yerli üreterek adeta sıfırdan yapmışcasına yenilediklerini de söyleyerek, Şanlıurfa'da şu an devam eden demiryolu projelerinin tutarının 240 trilyon olduğunu bildirdi.

30 büyükşehire şehir hastaneleri sözünü hatırlatan Erdoğan, "Şanlıurfa'ya da bin 700 yataklı bir şehir hastanesi yapıyoruz. Kamu-özel ortaklığıyla inşa ettiğimiz bu kampüs, toplamda 6 hastaneden oluşacak. İhalesi sonuçlanır sonuçlanmaz hemen inşaatına başlıyoruz" dedi.

Erdoğan, kamu özel ortaklığıyla 200 yataklı Balıklıgöl Devlet Hastanesi, 100 yataklı Ceylanpınar Devlet Pastanesi, 150 yataklı Suruç Devlet Hastanesi ile 150 yataklı Birecik Devlet Hastanesinin ihale aşamasında olduğunu kaydetti.

Tarım ve hayvancılıkta Şanlıurfa'ya yatırımın 4 katrilyon 800 trilyon, ulaştırma ve haberleşmede 2 katrilyon, eğitimde üniversite dahil 1 katrilyon 769 trilyon, aile ve sosyal politikalarda 1 katrilyon 400 trilyon, orman ve su işlerinde 2 katrilyon 300 trilyon, toplu konutta 938 trilyon liralık yatırım yaptıklarını anlatan Erdoğan, yapılan yatırımların şehrin ekonomisine de yansıdığını ve ihracatın 15,5 kat artığına dikkati çekerek, Şanlıurfa'nın artık otelleriyle farklı şehirlere göz kırptığını ve bir dünya markası olma yoluna girdiğini söyledi.

-Haftaya 615 bin adet tablet dağıtılacak

Erdoğan, eğitimde de önemli yatırımlar yaptıkları Şanlıurfa'da, Fatih projesi kapsamında bin 578 sınıfa etkileşimli tahtaları yerleştirdiklerini, tablet bilgisayarları dağıttıklarını bildirerek, "Fatih projesi başladığı günden bugüne kadar toplam 163 bin tablet bilgisayar dağıttık. 615 bin adet bilgisayarı da öğrencilerimize önümüzdeki hafta dağıtıyoruz ve önümüzde 10 milyon tablet bilgisayarın ihalesi var"

Şanlıurfa'da ilk ve orta öğretimdeki 180 bin öğrenciye anneleri vasıtasıyla eğitim desteği verdiklerini belirten Erdoğan, biri Şanlıurfa sınırında diğeri de Viranşehir'de olmak üzere toplam 420 derslikli iki eğitim kampüsü yaptıklarını belirtti.

Erdoğan, spor salonları, kütüphaneler, konferans salonları, yüzme havuzu, bilim merkezi gibi her türlü ihtiyaca cevap verecek şekilde tasarlanan kampüslerin yapım ihalesini ağustos ayında gerçekleştireceklerini söyledi.

-"Kürdü de Türkü de Arabı da benim kardeşim"

Şanlıurfa'ya 29 bin seyirci kapasiteli GAP Arena Stadyumunu, sağlık alanında birçok sağlık tesisini kazandırdıklarını anlatan Erdoğan, TOKİ aracılığıyla kentte 7 bin 267 konut inşa edildiğini, Şanlıurfa, Suruç, Viranşehir ve Akçakale adalet saraylarının tamamlandığını kaydetti. Şehre 2002 yılına kadar yapılan 29 kilometre bölünmüş yola 10 yılda 501 kilometre eklediklerini vurgulayan Erdoğan, "Farkımız bu. Bu BDP diğer yerlerde ne yaptı? Diyarbakır'da ne yapmış ki bunlar Şanlıurfa'da yapacak? Buradan özellikle sevgili Kürt kardeşlerime hitap ediyorum, siyasi Kürtçülüğe oy vermeyin. Hizmet Kürtçülüğüne oy verin" dedi.

Rabia işareti yapan Erdoğan, "Bu Rabia'da ne var? Bir, Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Gürcüsü, Abhazası, Romanıyla biriz, iriyiz, diriyiz, beraberiz, kardeşiz, hep birlikte Türkiyeyiz, tek millet" diye konuştu. Rabia işaretinin "tek bayrak, tek vatan ve tek devlet" anlamına da geldiğine dikkati çeken Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"10 sene önce Şırnak'ta havalimanı olacak dense inanır mıydınız? Ağrı'da, Iğdır'da olacak dense inanır mıydınız? Biz bunların hepsini yaptık. Hepsi var şu anda. Hakkari'ye yapacağız. Hakkari'yi de terör örgütü engelliyor. Ama ona rağmen yapacağız. Hakkari'de de havalimanı olacak. Teröristlere rağmen yapacağız, çünkü orada yaşayan da benim vatandaşım. O da benim kardeşim. Kürdü de Türkü de Arabı da benim kardeşim. 77 milyon benim vatandaşım, kardeşim. Ayrım yok."

Şanlıurfa'da GAP Havalimanını kendilerinin bitirdiğini, geçen yıl havalimanından 2013'te 502 bin yolcu taşındığını anlatan Erdoğan, rakamların Şanlıurfa'nın nasıl kalkındığını gösterdiğini belirtti.

GAP'a çok büyük yatırım yaptıklarını, bu kapsamda 2002 yılında 199 bin hektar arazi sulanırken 2013'te 423 bin hektar arazinin sulandığını söyleyen Erdoğan, artık sulama şebekelerine ağırlık verdiklerini, Taşbasan sulama şebekeleriyle 509 bin dönüm tarım arazisine can suyu verdiklerini söyledi.

Erdoğan, konuşması, Şanlıurfalılar'a "21 gün gece gündüz demeden çalışmaya var mıyız" diye sorarak tamamladı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır Şanlıurfa İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title