Haberler

Erciyes'teki Fidanlara Panel Koruma

Güncelleme:

Kayseri Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara, AA muhabirine, Erciyes'te rakımın yüksek olması, sıfırın altında 50 dereceyi bulan soğuk, şiddetli rüzgar, yakıcı sıcak gibi nedenle ağaç yetiştirilmesinde sıkıntı yaşandığını söyledi.

Kayseri Erciyes'te ağaçlandırma seferberliği çalışmaları kapsamında ilk etapta bin 900 - 2 bin rakımlarda yetişen ağaç türleri tercih ettiklerini ve daha düşük rakımdaki huş ağaçlarının fidanlarını diktiklerini belirten Kara, fidanların, bölgeye uyumlu olmasına özen gösterdiklerini vurguladı.

Tekir bölgesindeki bazı tesislerde bina arasında sarıçam yetiştiğini gözlemlediklerine dikkati çeken Kara, şunları kaydetti:

"Binalar rüzgardan koruduğu için ağaçlar hayatta kalabiliyor. Biz de Erciyes'e dikeceğimiz fidanları rüzgara karşı korumamız gerektiğini değerlendirdik. İlk etapta 2 bin 200 rakımlı Tekir bölgesinde 3 bin dönüme 30 bin fidan diktik. Sivas'ta yüksek rakımlarda ve aşırı soğuklarda yetişmiş, dayanıklılığı yüksek fidanları Erciyes'e getirdik. Fidanları rüzgardan etkilenmemeleri için de çukur alanlara diktik. Fidanların rüzgar alan taraflarını toprak veya bölgedeki otlarla kapattık. Nasıl ki yumurtadan çıkan civcivleri anne tavuk kanatlarının altına alıyor, onları koruyorsa biz de Erciyes'e diktiğimiz fidanlara aynı şefkat ve özenle yaklaşıyoruz. Onları rüzgar, soğuk ve yakıcı güneşin etkisinden koruyacağız. Aksi taktirde diktiğimiz fidanlar büyümeyecek. Fidanları zor şartlarda anne şefkatiyle büyütmeye gayret ediyoruz. Erciyes, özel ilgi isteyen bir bölge. Ekiplerimiz hemen her gün Erciyes'e gelerek fidanları kontrol ediyor."

Erciyes Master Planı kapsamında fidan dikilen alanda rüzgar panelleri oluşturulacağına dikkati çeken Kara, "Karayolları, yol kenarlarında kışın tipi olmaması için kar perdeleri oluşturuyor. Biz de plan çerçevesinde bu konuyu gündeme getirdik. Fidanları, 2 metreye ulaşana kadar koruyabilirsek ortama ve toprağa alışacağı için kendini koruması kolay olacaktır" dedi.

Kara, rüzgar paneli sayesinde 10 yılda Tekir bölgesi ve kayak pistleri etrafının yeşile bürüneceğini, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokol çerçevesinde bir milyonun üzerinde fidanı toprakla buluşturmuş olacaklarını söyledi.

Erciyes'te sulama konusunda sıkıntı yaşanmadığını, toprak yapısının, ağaç yetiştirmeye uygun olduğunu belirten Kara, gece ortaya çıkan rutubet ve zaman zaman etkili yağış sayesinde kuraklık sorunu bulunmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ahmet Kara Kayseri Erciyes Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title