Haberler

Erciyes'te "SARIKAMIŞ" Ruhu

Güncelleme:

Sarıkamış Harekâtı'nın 100. yılında, Allahuekber Dağları'nda kara kışa yenik düşen 90 bin vatan evladı Erciyes'te anıldı.

Vali Orhan Düzgün, milletvekilleri ve beraberindeki protokol üyeleri ile binlerce Kayserili, "Sarıkamış Ruhu"nda buluştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın öncülüğünde Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliğinde tarih bilincini artırmak ve vatan savunmasında çekilen sıkıntıları gençlerin yerinde görmeleri amacıyla "Asımın Nesli Asrın Yürüyüşünde, Gök Allahuekber, Yer Allahuekber" sloganıyla gerçekleştirilen Sarıkamış Şehitleri'ni Anma Yürüyüşüne, Vali Orhan Düzgün, Kayseri Milletvekilleri Yaşar Karayel ve İsmail Tamer, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri, Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular ve kamu kurum ve kuruluşlarının bölge ve il müdürleri ile her yaştan binlerce vatandaş katıldı.

Erciyes Dağı'nın Tekir Yaylası girişinde ellerinde Türk Bayrakları ile toplanan binlerce kişi Mehteran Takımı'nın söylediği marşlara eşlik etti. Sarıkamış Harekâtı sırasında şehit düşen Mehmetçikleri 100'ncü yılında anmak için toplanan Kayserililerin, şehitlerimizin temsili olarak canlandırıldığı kardan heykelleri önünde "Dede ben geldim" diyerek şehitleri anması duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Erciyes Dağı'nın beyaz gelinliğiyle, şanlı bayrağımızın al rengi ve ay yıldızının bütünleşerek Sarıkamış ruhunun yeniden yaşatıldığı yürüyüşte, 50 metre büyüklüğündeki dev Türk Bayrağı dalgalandırıldı. Vali Düzgün ve beraberindekiler ile yürüyüşe katılan binlerce Kayserili dev Türk Bayrağı'nın arkasında yaklaşık 1,5 kilometre yürüyerek kayak pistlerinin bulunduğu bölüme ulaştı.

Vali Düzgün, yürüyüşün ardından yaptığı konuşmasına, "Biz bugün günümüzden yüz yıl önce Ruslara karşı savaşmak üzere yola çıkan şehitlerimizi anmak için buradayız" diyerek başladı.

Sarıkamış Ruhu'nu yaşamak ve yaşatmak için binlerce Kayserilinin Erciyes'te buluşmasının anlamlı olduğuna işaret eden Vali Düzgün, şunları kaydetti:

"Ama buraya gelirken hepimiz büyük hazırlıklar yaparak geldik. En azından doğanın ve kışın şartlarına göre herkes botunu, montunu, eldivenini ve bütün kışlık kıyafetleri ile hazırlanarak buraya geldi. Ama yüz yıl önce Ekim ayından itibaren Ruslara karşı savaşmak üzere Sarıkamış'a yönlendirilen ecdadımız, 15, 16, 17 ve 20 yaşlarındaki gençlerimiz herkes o günü yokluk şartlarında elinde bulunan kıyafetleriyle, bulabilen ayakkabısıyla, ayakkabısı olmayan terlikleriyle, kazağı olan kazağıyla, kazağı olmayan kısa kollu kıyafetleriyle gittiler. Çünkü Türkiye'nin dört bir tarafından Konya'dan, Adana'dan, Trabzon'dan, Sivas'tan, İzmir'den yüz binlerce vatandaşımız, fedakâr atalarımız ülkemizi korumak amacıyla o yola kendilerini seferber ettiler ve kendilerine denildi ki 'İstanbul'dan savaş bölgesine, doğuya gittiklerinde kendilerine yedek kışlık kıyafet gelecek.' Ama İstanbul'dan kendilerine kışlık kıyafet, bot, mont getiren geminin de Ruslar tarafından batırılması sonucu maalesef çoğu memleketlerinden çıktığı kıyafetlerle, Allahuekber dağlarında eksi onbeş derece soğukta, bizim şimdi gördüğümüz gibi güneşi göremeden şehit oldular, Allah'ın katına kavuştular. Bazılarının gözleri buzdan donarak taşlaştı, bazıları soğuktan donan, buz tutan ayakları kolları var mı onu bile fark edemediler."

Şehitlerimizin vatan savunmasında gösterdikleri fedakârlıkları unutmamanın, aziz hatırasını yaşatmanın önemli bir görev olduğunun altını çizen Vali Düzgün, Sarıkamış Şehitleri'nin yanı sıra Anadolu coğrafyasının dört bir tarafında vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle andığını söyledi.

Vali Düzgün, yürüyüşe katılan gençlere seslenerek, Sarıkamış'ta, Çanakkale'de ve pek çok cephede verilen mücadelenin unutulmaması ve bu bilincin yaşatılması gerektiğini ifade etti.

Vali Düzgün, konuşmasının sonunda, bir hafta önce hayatını kaybeden Hasan Mutlu Dede'nin de geçtiğimiz yıl yapılan Sarıkamış Yürüyüşü'nde yer aldığını hatırlatarak, Hasan Dede'yi de rahmetle andığını sözlerine ekledi.

Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel de, Erciyes Dağı'ndan Sarıkamış'taki 90 bin şehide selam yollayarak, şehitlik mertebesinin önemine değindi.

Karayel, "Onlar bu vatan için öldüler, eğer bir vatan için ölmek varsa hep birlikte buradayız. İnşallah ne şehitlerimizi unutacağız ne de bu vatanı böldüreceğiz, inşallah bu vatanın dirliği için, geleceği için hep birlikte Türkiye olacağız. İşte albayrak bunun için var, işte bu nesiller bunun için var. Tekraren şehitlerimizi hürmetle rahmetle anıyorum" diye konuştu.

Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ise, Sarıkamış Şehitleri'ni rahmetle andığını belirterek, yaşlısından gencine Sarıkamış Ruhu'nu yaşatmak için Erciyes'te toplanan binlerce Kayseriliye teşekkür etti.

Tamer, "22 Aralık 1914-15 Ocak 1915 tarihleri arasında olan, bu memleketi bize emanet eden, Sarıkamış'ta Allahuekber dağlarında şehit olan o şühedayı anmak ve hatırlamak, kalbimizde hissetmek için buradayız" dedi. Gençlik ve spor il müdürü Murat Eskici de yaptığı konuşmada Sarıkamış ruhunu yaşatmanın önemine değindi.

Konuşmaların ardından Kur'an-ı Kerim okundu, Müftü Yardımcısı Mahmut Taşyapan, Sarıkamış Şehitleri için yürüyen binlerce Kayseriliye dua ettirdi.

Sümer Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından dönemin kıyafetleri ile yapılan cephe canlandırması hem ilgiyle izlendi hem de duygusal anların yaşanmasına neden olurken yürüyüşe katılanlara çorba ve tatlı ikramında bulunuldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Vali Orhan Düzgün Sarıkamış Kayseri Erciyes Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
title