Haberler

Ercişli Depremzede Kiracılar Konutlarına Kavuştu

Güncelleme:

23 Ekim 2011 tarihinde Erciş'te meydana gelen depremde kiracı durumunda olan vatandaşlar ile daha önceki afet konutu kura çekiminde mülkiyet sorunu nedeniyle konut sahibi olamayan vatandaşlar için TOKİ tarafından yaptırılan konutların kura çekimi yapıldı.

Erciş Kapalı Spor Salonu'nda yapılan kura çekimine İlimiz Valisi Münir Karaloğlu, Erciş Kaymakam Vekili İbrahim Dündar, Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Van Vali Yardımcısı Mehmet Özel, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, kamu kurum amirleri ile hak sahibi vatandaşlar katıldı.

Kura çekiminde yaptığı konuşmada deprem sonrası Türkiye'deki afet yasasına göre hak sahibi olması mümkün olmayan kiracı ve mülkiyet sorunu yaşayan vatandaşların konutlarına kavuştuğunu belirten İlimiz Valisi Münir Karaloğlu, "Bundan önceki tüm depremler incelendiğinde hiçbir deprem sonrası kiracı ve oturduğu evin tapusu kendisine ait olmayan hiç kimseye konut verilmedi. Bu uygulamanın olduğu tek yer Van ve Erciş'tir. Van depremi sonrası Van milletvekilleri ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, konuyu Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiler. Afet Yasası'na bakıldığında da bunların olması mümkün değildi. Sayın Başbakanımız bizlere, AFAD'a ve TOKİ'ye, 'vatandaşımızın bu sorununu mutlaka çözün' diye talimatları oldu. Uzun çalışmalar yapıldı. Aylarca, Van'da ve Ankara'da 'bunu nasıl mevzuat kuralları çerçevesinde uygularız' diye çalışmalar yapıldı ve nihayet bir çözüm bulundu. TOKİ ile AFAD arasında bir protokol imzalandı ve valiliğimiz yetkilendirildi. Bugün kura aşamasına geldik. Hukukî sorunlar olmasaydı bu kuralar daha önce çekilebilirdi." dedi.

Konut sahibi olmak isteyen kiracı vatandaşlara yönelik valilik genelgesini anımsatan Karaloğlu, "Genelgeye göre, siz kirada olabilirsiniz ama Türkiye'nin herhangi bir yerinde üzerinize ait bir daire varsa, yani ev varsa ve biz bunu tapuya sorduğumuzda sizin üzerinize ait olduğu resmî olarak çıkıyorsa biz o vatandaşlarımızı elemek durumunda kaldık. Veya gayrimenkul varsa onları da elemek durumunda kaldık. Veya bekardır, babası ile oturuyordur, kiracı olduğunu 'iddia' ederek bize müracaat etmişse onu da elemek durumunda kaldık." dedi.

"Erciş'ten yaklaşık 3.200 kiracı müracaatı oldu. İki aylık titiz bir çalışma ile bu rakam yaklaşık 1.700'e düştü. Şu anda 1.700 vatandaşımızın içinden 500 tanesi hak sahibi olacak. Bu çok yüksek bir oran. Geçen hafta Van'ın kiracı kuralarını çektik. Van'da 13.200 kişi arasından 500 kişi hak sahibi oldu. Van'da 26'da 1, Erciş'te ise 3'te 1 hak sahibi oldu. Gönül isterdi ki bu 1.700 vatandaşımıza da ev verebilelim. Ama nihayetinde imkanlar var. O imkanları vatandaşımıza kullandırmak istiyoruz. Eğer talep, vereceğiniz evden fazla ise orada kura çekmekten başka şansınız yok."

Deprem sonrası köylerde evleri ağır hasarlı olan ve yıkılan vatandaşlar için "Evini Yapana Yardım" (EYY) modeli ile yaptırılan konutlarla ilgili önemli hatırlatmalarda bulunan Karaloğlu, "Erciş'in köylerinde 3.446 hak sahibi vatandaşımız var. Bunların yaklaşık 2.800'ünün yer tespit çalışmaları tamamlandı ve şu anda yaklaşık 1.500 konut devam ediyor. Şu âna kadar da 604 milyon Türk Lirası Erciş'in köylerinde devam eden inşaatlara EYY modeli kredi kullandırdık. Bu ödemeler devam edecek. Para konusunda da sorumuz yok. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından kontrolleri yapılıyor. Yine yaklaşık 3 milyon 200 bin lira da ahırlar için kredi kullandırmışız. Bizim köylerimizden bir istirhamımız var. Yer tespiti yapıldıktan sonra iki yıl içerisinde EYY modeli ile vatandaşımız inşaatını bitirmek zorunda. Ama iki yılı geçirirseniz, korkarım ki hak sahipliliğiniz düşer. Evinizi yapmamış olursunuz. Onun için köydeki vatandaşlarımızın evlerini yapmaya bir an önce başlamalarını ve bitirmelerini de öneriyoruz." dedi.

Hem Erciş hem de Van'ın deprem sonrası kronikleşmiş sorunlarının da tek tek çözüldüğünü bildiren Karaloğlu, depremin aynı zamanda Erciş için bir fırsata dönüştürüldüğünü kaydetti. Depremin büyük bir kriz ve felaket olduğunu belirten Karaloğlu, "Ama krizi iyi yönetirseniz, kendiniz için fırsata da çevirebilirsiniz. Şimdi 'Kentsel Dönüşüm' projesi başlayacak. Kentsel dönüşümün çalışmaları Erciş'te hızla devam ediyor. Kentsel dönüşüm bittiğinde inanın Kuzey Van havzasının zaten en önemli merkezi Erciş'ti, ama bu çalışmalardan sonra gerçekten parlayan yıldızı olacak. Bu bölgenin en önemli ticaret merkezi, sağlık merkezi, eğitim merkezi, turizm merkezi olacak Erciş. Altyapıda, kanalizasyonu ile içme suyu ile, üst yapıda merkezdeki büyük camisi, terminal binası, belediye hizmet binası, şehir geçişi, sahil yoluyla, mükemmel okullarıyla, adliye binası, emniyet binası, hastanesiyle, postanesiyle gerçekten Erciş çağdaş, modern daha yaşanılabilir bir kent haline geliyor." dedi.

"Bu projeler, hizmet kendiliğinden olmuyor. Öncelikle Van milletvekillerimizin büyük gayreti var. Onlara sizin adınıza teşekkür ediyorum. Sonra bakanlar kurulundaki her bakanımızın deprem sonrasında Van'a ve Erciş'e çok ciddi emekleri oldu. Depremden sonraki 23 Ekim'e kadar 365 gün içinde 251 gün, bakanlar Van'da bulundu. Bu sadece Türkiye rekoru değil, dünya rekorudur. Bir şehirde bir yıl içinde 251 gün bakanlar olacak. Bakanlarımız bizzat kendileri, işlerini gelip Van'da ve Erciş'te yerinde takip ettiler. Onlara da Vanlılar adına şükranlarımı ifade ediyorum."

"Tabii ki her şeyin bir lideri var. Lidersiz olmaz. Sayın Başbakanımızın deprem sonrasında bir sağlık problemi vardı. Ama o hasta yatağında bile her gün bizden telefonla rapor alıyordu. Televizyonda bir olumsuzluk görse arayıp bizden hesap soruyordu. 'Niye vatandaşın sorununu çözmüyorsunuz?' İşte o takip, Sayın Başbakanımız'ın Vanlıya ve Ercişliye olan sevgisi, bu işleri bu noktaya getirdi. Sizin adınıza en büyük teşekkürü Sayın Başbakanımız'a yapıyorum. Erciş'te bizim yapacağımız hizmetler bitti mi? İnsan var oldukça, insan yaşadıkça talepleri olacaktır. Siz hizmetin kalitesini artırdıkça, hizmeti artırdıkça talebi bitiremezsiniz. Talebi de artırırsınız. Çünkü insanımızın, daha iyi yaşam koşullarına kavuşma arzusu var ve hakkı var. Onun için biz de çalışmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın talepleri devam edecek. Biz de hizmet etmeye devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

Son günlerde kamuoyunda dolaşan "konut kuralarında haksızlık yapılıyor" eleştirilerine de cevap veren Vali Münir Karaloğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı. "Bugünkü kuralar noter huzurunda çekiliyor. Kamuoyunda ve bu konuda da bana mail atan vatandaşlarımız oluyor. Efendim bu işte üç kağıt varmış. Noterin işinde üç kağıt olamaz. Noter öncelikle kendisini yakar. Hiçbir noter de sizin hatırınıza kendisini yakmaz. Bu kura, noterin huzurunda olacak. Bu kutulara kimin ismi girdiyse onların arasından çekilecek. İsimleri de notere biz verdik. Ve o isimler arasından çekilecek. Bugün biz 500 kişiye kura çekeceğiz. 100 tane de yedek çekeceğiz. Bu 500 kişiyi tekrar bir daha incelemeden geçireceğiz. Olur ki gözümüzden kaçmış olur. Yapılan incelemede o vatandaşımızın üzerine tapulu bir ev veya arazi çıkarsa onun kurası iptal edilerek, yedekteki birinci sıradaki vatandaşı onun yerine alacağız. Bunu herkesin bilmesi lazım. Vatandaşlarımız bundan emin olabilirler. Biz hata yapmamak için adeta iğne ile kuyu kazdık. Hata yok mudur? Olabilir. Bu işlemleri yapan arkadaşlar da nihayetinde insan. İnsanın olduğu yerde hatalar olabilir. Ama kasıt yoktur. Bundan emin olabilirsiniz. Hatamız varsa ve bunu fark edersek bunu da düzeltiriz ve düzelteceğiz. Bunu da vatandaşlarımıza söz veriyorum."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Münir Karaloğlu Türkiye Erciş Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title