Haberler

Erciş'te 'Şiddete Hayır' Semineri

Van’ın Erciş Belediyesi Kadın Politikaları ve KJA tarafından 25 Kasım etkinlikleri kapsamında ’Şiddete Hayır’ semineri düzenlendi.

Van'ın Erciş Belediyesi Kadın Politikaları ve KJA tarafından 25 Kasım etkinlikleri kapsamında 'Şiddete Hayır' semineri düzenlendi.

Erciş Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğü ve KJA bileşenleri tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında 'Şiddete Hayır' semineri düzenlendi. Belediye Evlendirme Dairesi'nde gerçekleşen seminere DBP Van il yöneticisi Nurcan Baran, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve Erciş Belediyesi Eş Başkan Vekili Güler Avcı ile çok sayıda kadın katıldı. "Erkek şiddetine karşı öz savunma haktır" sloganıyla gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasını Belediye Eş Başkan Vekili Güler Avcı yaptı. Avcı, kadının daha çok dayanışma içerisinde olması gerektiğini kaydetti.

Hüda Kaya ise, Belediye Eş Bakanı Diba Keskin'in tutuklu bulunduğu Ankara Sincan Kadın Cezaevi'nden Ercişli kadınlara gönderdiği mektubu okuyarak konuşmasına başladı. Keskin'in Ercişli kadınlara güvendiğini ve mücadelenin devam edeceğini söylediğini aktaran Kaya, İslam'a dayalı yorumların kadınlara karşı riyakarlık taşıdığını söyleyerek, kadının erkeğe karşı bir gölge olarak tasavvur edildiğini dile getirdi. Hüda Kaya, "İslami hikayelerde kadın erkeğin gölgesiydi. Ama Kur'an'da anlatılan böyle değildi. Firavun'un eşi Asiye, kocasının zulmüne karşı Musa'nın hareketine katılarak emperyalist kocasına karşı mücadele edip şehit düştü. Aynı direnişi Zeynep de Kerbela'da gösterdi" dedi.

Kadın mücadelesinin evrensel olduğunu kaydeden Hüda Kaya, bu mücadele sonucu kadında küresel bir bilincin oluştuğunu ifade etti. Kaya, kadın mücadelesindeki evrensel kahramanların bilinmesi gerektiğini vurguladıktan, sonra Mezopotamya'daki kadın direnişçilerinin de unutulmaması gerektiğini söyledi. 25 Kasım'da Dominik Cumhuriyeti'nde işkence edildikten sonra öldürülen Mirabel kardeşlerinde söz ederek geçtiğimiz aylarda Muş'un Varto ilçesinde bedeni teşhir edilerek işkence yapılan Ekin Wan kod adlı PKK üyesini hatırlatarak, "Batıda Rozaları, Mirabel kardeşleri görüp tanıyoruz, ama bu toprakların insanı olarak burada mücadele etmiş kadınları çok bilmiyoruz. Asiye, Zeynep, Hacer, Sakine ve Ekin Wan'lar da bu topraklarda eril zihniyete karşı mücadele etmiş öncü kadınlardır. O gün Mirabel kardeşlere yapılan bugün Ekin Wan'a yapıldı" diye konuştu.

DBP Van İl Yöneticisi olan Nurcan Baran da, Kürdistan mücadelesinin Kürt kadınının öncülüğünde yürüdüğünü ifade ederek, siyasi tutuklu olan bütün kadınlara özgürlük istedi.

Seminer, konuşmaların ardından kadına şiddet konulu sinevizyon gösteriminden sonra kadınlara mor fularların dağıtılmasıyla sona erdi. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hüda Kaya Erciş Yerel Haberler

title